Ivan Szergejevics Turgenyev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ivan Szergejevics Turgenyev
Turgenyev Oxfordban, 1879.
Turgenyev Oxfordban, 1879.
Élete
Született 1818. november 9.
Orjol, Oroszország
Elhunyt 1883. szeptember 3. (64 évesen)
Párizs, Franciaország
Sírhely Literatorskie mostki
Nemzetiség orosz
Szülei Varvara Petrovna Turgeneva
Sergei Nikolaevich Turgenev
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) regény, novella, dráma
Irodalmi irányzat realizmus
Első műve Parasa (elbeszélő költemény)
Fontosabb művei Apák és fiúk (1860), Egy hónap falun (1855)
Hatottak rá Shakespeare, Goethe, Puskin, Belinszkij, Lermontov, Byron, Schiller, Hegel, Schlegel, Schopenhauer, Bakunyin
Hatása Theodor Storm, Gustave Flaubert, Herman Bang, Henry James, Joseph Conrad, Anton Csehov, Irène Némirovsky, Ernest Hemingway, Truman Capote
Ivan Szergejevics Turgenyev aláírása
Ivan Szergejevics Turgenyev aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivan Szergejevics Turgenyev témájú médiaállományokat.

Ivan Szergejevics Turgenyev, (Ива́н Серге́евич Турге́нев, Orjol, Oroszország, 1818. november 9.Párizs, Franciaország, 1883. szeptember 3.) orosz író, drámaíró, legismertebb műve az Apák és fiúk című regénye.

Élete[szerkesztés]

Turgenyev előkelő nemesi családból származott, felmenői között tatár hercegek is voltak. Édesapja a cári lovasság ezredese volt, édesanyja a dúsgazdag Lutovinov családból származott, Turgenyevék egy óriási birtokon éltek, ahol a család jórészt franciául érintkezett egymással, de a gyerekek megtanultak németül és angolul is. Ivan Turgenyev már gyermekkorában történelmi regényeket és filozófiai műveket olvasott, Puskin és Lermontov versein nőtt fel, tizenévesen ő maga is verseket írt, francia helyett inkább oroszul szeretett beszélni, sok időt töltött a cselédekkel, a földeken dolgozókkal, tapasztalta saját szülei földesúri önkényuralmát. 20 évesen Berlinbe utazott filozófiát hallgatni, itt kezdte el érdekelni a politika és a társadalomtudomány, a filozófusok közül főként Hegel nézetei hatottak rá.

25 évesen jelent meg első elbeszélő költeménye, a Parasa. Belinszkij biztatására novellasorozatba kezdett, a vidéki földesurak és parasztok életéről, Egy vadász feljegyzései címmel. A könyvet a szentpétervári cenzor visszautasította, a moszkvai azonban – tekintettel ismert családjára – engedélyezte. Megjelenését botrány övezte, a cenzort elbocsátották, a kiadványokat betiltották, Turgenyevet pedig lázítás vádjával egy évre családi birtokukra száműzték. Az egy év leteltével Turgenyev előbb Németországba, majd Párizsba utazott, ahol végleg letelepedett. A legnagyobb francia írókkal kötött barátságot, többek között Flaubert-rel, Maupassant-nal és Zolával. 1858-ban jelent meg az anyegini felesleges embertípust ábrázoló Rugyin című regénye, két évvel később pedig a kritikusok által élete fő művének tartott Apák és fiúk, mellyel megteremtette a nihilista jelzőt, amivel főhősét, Bazarovot jellemezte.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiforrás
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Ivan Szergejevics Turgenyev témában.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivan Szergejevics Turgenyev témájú médiaállományokat.