Vlagyimir Nyikolajevics Vojnovics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vlagyimir Vojnovics
Vladimir Voinovich2.jpg
Született 1932szeptember 26. (85 éves)
Sztalinabad, Tádzsikisztán
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Foglalkozása író

Vlagyimir Vojnovics weboldala
Vlagyimir Vojnovics az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyimir Vojnovics témájú médiaállományokat.

Vlagyimir Nyikolajevics Vojnovics (Владимир Николаевич Войнович), (Dusanbe, 1932. szeptember 26. –) orosz író, költő, drámaíró; többek között az Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai (1969) c. remekmívű regény szerzője.

Zűrzavaros gyermekkor és ifjúság után Moszkvában kötött ki. Iskoláit is szanaszéjjel végezte. Felsőfokú iskolába többször felvételizett hol sikeresen, hol sikertelenül, de egyet sem fejezett be. A legkülönbözőbb helyeken dolgozott és négy évig volt katona.

Főiskolai hallgatóként, a kazahsztáni szűzföldeken dolgozva kezdett novellákat írni. A Csonkint 1963-ban kezdte el. Első fejezetei szamizdatban jelentek meg, így rövidesen Nyugatra kerültek. Az írót ettől kezdve üldözték. 1973-ban a cenzúrát gúnyosan elítélő nyílt levelet írt Szolzsenyicin mellett. Ekkor kizárták az Írószövetségből.

1980-ban elhagyta a Szovjetuniót. Ezt követően megfosztották az állampolgárságától (amit csak tíz évvel később, a gorbacsovi időkben kapott vissza). Tanított a Princetoni Egyetemen, majd Münchenben telepedett le.

Magyarul a Csonkin előtt csak három novellája jelent meg.


Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Vlagyimir Nyikolajevics Vojnovics témában.