Interjú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az interjú két vagy több ember beszélgetését jelenti, melynek célja, hogy az interjú készítői az interjú alanyától információkat nyerjenek egy meghatározott témakörben. Az interjú széleskörűen elterjedt technika, amelyet gyakran alkalmaznak például a tudományos kutatásban (pl. szociológiai mélyinterjú), a médiában, a piackutatásban vagy a munkaerő kiválasztásban.

...

Fajtái strukturáltság szerint[szerkesztés]

Az interjúk készítésénél két alapvető szempont áll szemben egymással: az interjú során nyert információk árnyaltsága és feldolgozhatósága. Eszerint az interjú a következő két alaptípus, illetve ezek valamiféle átmenete lehet:

  • Strukturálatlan interjú: az interjú alanya kötetlenül kifejtheti nézeteit az adott témakörben. Lehetővé teszi, hogy az interjúalany árnyaltan és információkban gazdagon kifejezze nézeteit, ám megnehezíti az egyes interjúk összehasonlíthatóságát.
  • Strukturált interjú: az interjú alanya előre meghatározott kérdésekre, meghatározott keretek között válaszolhat. Lehetővé teszi az egyes interjúk összehasonlítását, ám szűkíti az interjúalany önkifejezési lehetőségeit és így az információgazdagságot.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]