Építész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az építész 1893-ban

Az építész – a legáltalánosabb értelemben – az a szereplő, aki az építtető akaratát a természeti környezettől elhatárolt háromdimenziós terek együtteseként megfogalmazza, egyben meghatározva azon díszítőelemek, szerkezetek jellemzőit, amelyek a terek határolására funkcionálisan alkalmasak, valamint esztétikai élményt is nyújtanak, egyúttal kényelmi szempontokat is figyelembe véve.

Az építő- és az építészmérnök között lényegében az a különbség, hogy az építőmérnök általában vonalas létesítményeket épít, az építész pedig emberi tartózkodásra alkalmas építményeket – azaz házakat.

Híres építészek[szerkesztés]

Történeti korok híres építészei[szerkesztés]

A modern kor híres építészei[szerkesztés]

Kortárs építészek[szerkesztés]

A kortárs építészek legrangosabb elismerése az 1979-ben alapított Pritzker-díj, melyet a vele járó szakmai elismerés miatt olykor „építészeti Nobel-díjnak” is neveznek. A díjazottak a jelenkori építészet legkiemelkedőbb képviselői.

Lásd még:

Az építészek szervezetei[szerkesztés]

  • A legjelentősebb nemzetközi szervezet az UIA (Union Internationale des Architectes).
  • Az Építészek Európai Tanácsa (Architects Council of Europe) az európai országos szervezeteket tömöríti.
  • A szakmagyakorláshoz szükséges kötelező tagságon alapulnak a területi építészkamarák, és ezek alkotják a Magyar Építész Kamarát.
  • A szocializmus alatt az önkéntes tagságon alapuló Magyar Építész Szövetség (MÉSZ) volt a legfontosabb és egyetlen országos szervezete az építészeknek. Mára azonban csekély taglétszámmal működik, és elvesztette országos jelentőségét.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az építész címszót a Wikiszótárban!