Truman Capote

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Truman Capote
Roger Higgins felvétele (1959)
Roger Higgins felvétele (1959)
Élete
Született 1924. szeptember 30.
New Orleans, Louisiana
Elhunyt 1984. augusztus 25. (59 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Sírhely Westwood Village Memorial Park temető
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) Southern Gothic
Alkotói évei 19431984
Első műve Más hangok, más szobák
Fontosabb művei Hidegvérrel
Álom luxuskivitelben
Kitüntetései O. Henry-díj (1948)
Hatottak rá William Faulkner, Edgar Allan Poe, James Agee, E. M. Forster, Gustave Flaubert, Ivan Turgenyev, Anton Csehov, Marcel Proust
Hatása Joseph Wambaugh, Harper Lee, John Updike, Gore Vidal, James Robert Baker, Andy Warhol, John O'Hara
Truman Capote aláírása
Truman Capote aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Truman Capote témájú médiaállományokat.

Truman Capote (New Orleans, 1924. szeptember 30.Los Angeles, 1984. augusztus 25.) amerikai író, forgatókönyvíró. Legismertebb művei az Álom luxuskivitelben és a Hidegvérrel. Műveiből több mint 20 film készült.

Élete[szerkesztés]

Capote Truman Streckfus Persons néven született New Orleans-ban, 1924. szeptember 30-án. Szülei négyéves korában elváltak, ezután anyja rokonaihoz került. Magányos gyermekként már az iskola megkezdése előtt megtanult írni olvasni. Ezen gyerekkori évek alatt ismerkedett meg szomszédjával, Harper Lee-vel, akivel életre szóló barátságot kötöttek. 1933-ban anyjához költözött New Yorkba. Anyja ekkor már második férjével, Joseph Capote kubai származású textilkereskedővel élt, ekkor vette fel a Truman García Capote nevet. 11 éves korában kezdett komolyan foglalkozni az írással, kezdetben a Trinity School, majd a St. Joseph katonai iskola diákja. 1939-ben a Connecticut állambeli Greenwichbe költöztek, itt Capote a helyi gimnáziumban folytatta tanulmányait; több írása jelent meg az iskolai újságban. 1942-ben visszaköltöztek New Yorkba, Capote középiskolai tanulmányait a Dwight Schoolban fejezte be.

17 évesen otthagyta az iskolapadot, és a New Yorker magazin újságírója lett. 1943-tól rendszeresen jelentek meg írásai olyan jelentős amerikai folyóiratokban, mint például a The Atlantic Monthly, a Harper's Bazaar, a Harper's Magazine, vagy a The New Yorker. 1943-ban kezdte meg első regényét, a Nyári átkelés-t. A regényt sokáig elveszettnek hitték, ám 2004-ben előkerült az író hagyatékából, és 2005-ben jelent meg először a Random House gondozásában.

Capote 1959-ben

Önéletrajzi ihletettségű regénye, a Más hangok, más szobák öt évvel később, 1948-ban jelent meg, és kilenc hétig vezette a bestseller listákat. A siker nem kis részben a könyv borítóján található fénykép körüli botránynak volt köszönhető: a Harold Halma fényképe[1] háton fekve, félreérthető mozdulatot téve ábrázolta Capote-t. Többen a jó ízlés elleni nyílt támadásként értékelték a fényképet. A fotó rendkívüli hatást gyakorolt a fiatal Andy Warholra is, aki rajongói levelekkel bombázta Capote-t, és New Yorkba érkezve azonnal meg akart vele ismerkedni.

Karrierjének következő állomását az Álom luxuskivitelben c. kötetének megjelenése jelentette, amelyből film is készült Audrey Hepburn és George Peppard főszereplésével.

A Hidegvérrel című tényregény egyik helyszíne, a Clutter család háza 2009-ben. 1959. november 15-én a Kansas állambeli Holcomb városkában bestiális kegyetlenséggel meggyilkolták a közmegbecsülésnek örvendő, feddhetetlen hírű farmert, Herbert Cluttert, feleségét és két gyermekét

Hidegvérrel című valós történetet feldolgozó regényét egy 1959-ben olvasott újsághír ihlette. (Ezt a művét 1967-ben filmesítette meg Richard Brooks.) Capote gyerekkori barátjával, Harper Lee-vel elutazott a hírben szereplő gyilkosság helyszínére, és évekig tanulmányozta a történet szereplőit. A 1966-ban megjelent regény óriási sikert aratott mind a közönség, mind a kritikusok körében.

Truman Capote 1968-ban, a Hidegvérrel új irodalmi műfajt teremtett, a tényregényt

A Hidegvérrel sikere után Capote Palm Springsbe költözött, ahol egyre mélyebbre süllyedt az alkoholizmusba. Megromlott viszonya élettársával, Jack Dunphyval is, akivel az 1950-es évek óta élt élettársi kapcsolatban.[2] Ezt követően Capote gyakran fordult meg New York-i szaunákban, ahol többnyire nálánal jóval fiatalabb munkásfiúkkal bonyolódott alkalmi kapcsolatokba. 1973-ban egy szaunában ismerkedett meg a családos John O'Shea-val, aki hivatalosan a menedzsere lett. A régi barátok és ismerősök megrökönyödéssel tapasztalták, hogyan próbálta John O'Shea kisajátítani Capote irodalmi és üzleti ügyeit. Kettőjük féltékenységgel és gyakori veszekedésekkel tarkított viszonya egészen a hetvenes évek végéig tartott. Az évtized második felének jelentős részét Capote különböző rehabilitációs intézményekben töltötte. 1980-ban állapota olyan rosszra fordult, hogy hallucinációi miatt kórházi ellátásra szorult. Józan pillanataiban folytatta az írást, a Answered Prayers: The Unfinished Novel című regényén dolgozott, ami már csak a halála után jelent meg.

59 évesen, 1984. augusztus 25-én halt meg Los Angelesben. A halottkém jelentése szerint halálát májbetegség, visszérgyulladás és részegség okozta. Hamvait a Westwood Village Memorial Park Cemetery-ben helyezték el. Jack Dunphy halálát követően 1994-ben hamvaikat egy tóba szórták, nem messze attól a helytől, ahol korábban mindketten éltek.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. On Having Met Mr. Capote, newyorksocialdiary.com
  2. Jack Dunphy. Dear Genius: A Memoir of My Life With Truman Capote. Mcgraw-Hill (1987). ISBN 0-07-018317-1 

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]