Zimmer Feri 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zimmer Feri 2.
2010-es magyar film
RendezőTímár Péter
ProducerKálomista Gábor
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróTímár Péter
DramaturgVészits Andrea
Főszerepben
ZeneCserepes Károly
OperatőrCsukás Sándor
VágóTímár Péter
JelmeztervezőSajber Judit
Gyártás
Ország Magyarország
Forgatási helyszín
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóHungaricom
Bemutató2010. december 2. (Magyarország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/10726/J)
Kronológia
ElőzőZimmer Feri
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zimmer Feri 2. 2010-ben bemutatott magyar filmvígjáték, a Zimmer Feri (1998) folytatása. A filmet az első részt is jegyző Tímár Péter írta és rendezte, valamint a vágói feladatkört is ő látta el. A film legtöbb jelenetét a ráckevei Savoyai-kastélyban forgatták,[2] ahol maga a történet is játszódik.

Bár a mozikban magas nézőszámot ért el, negatív kritikákat kapott.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

Tizenhárom évvel a balatoni kalandjuk után a Fikász család egy kastélyban szándékozik folytatni a vendéglátói vállalkozást. Pista és Charlie alacsony áron szereznek egy kastélyt, amit tervük szerint átalakítanának jól menő szállodává. A helybéliek azt állítják, a kastély el van átkozva, de ők csak legyintenek a kísértethistóriára. Mivel a szálloda forgalma meglehetősen gyér, a család eszének, Ferinek az az ötlete támad, hogy használják ki a kastély rossz hírét és terjesszék el, itt valóban szellemek tanyáznak. A család elveti az ötletet, de Feri titokban minden este beöltözik szellemnek és riogatja a vendégeket. A szellemjárásnak hamar híre megy és megnő a szálloda forgalma. Két ezoterikus is látogatását teszi, akiknek sikerül megidézniük egy igazi kísértetet: Olympia Mancinit, Savoyai Jenő édesanyjának szellemét.

Feri találkozik a szellemmel és abban bízik, hogy egy igazi kísértet még jobban fellendíti a vállalkozást. Ám a kísérteten egy szörnyű átok ül, ami miatt nem hagyhatja el az árnyékvilágot. Feri ezért alkut ajánl neki: a riogatásért cserébe ő segít neki megtörni az átkot. A szellem közbeavatkozására a kastélynál hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb események történnek, ám mindezért Ferinek ruhadarabot kell szereznie Olympia Mancini fiától, hogy kapcsolatba léphessen vele és elhagyhassa az árnyékvilágot. A Fikász család betör a helyi templomba és megszerzi Savoyai Jenő keresztelési takaróját. A szellem ezáltal megszabadul az átoktól és elhagyja a kastélyt. Minden elrendeződik, a szálloda idegenforgalma továbbra is gyarapszik és sikeres lesz a vállalkozás.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

Bár a rendező saját elmondása alapján nem rajong a folytatásokért, a film forgatókönyvét azután kezdte el írni, hogy több főszereplő is igent mondott a felkérésre. A forgatókönyv mindössze nyolc nap alatt készült el.[5] Az előző részből Fikász Feri (Reviczky Gábor), felesége, Vilma (Pogány Judit), Rozi lányuk (Kovács Vanda) és annak férje, Pista (Szarvas József), és barátja Charlie (Növényi Norbert) tért vissza.

A filmet sajátos technikával forgatták, „Előre felvettük a dialógot, a jelenetekben a lejátszott hangra tátognak rá a színészek, miközben lassítva mozognak. A lassított mozgást aztán felgyorsítjuk, amitől megváltozik a mozgáskultúrájuk. Így a néző szemében gyanússá válik az egész filmben ábrázolt világ” – magyarázta Tímár Péter.[2]

A forgatás nagyrészt a ráckevei Savoyai-kastélyban zajlott.[2] 220 millió Ft-ból készült, Kálomista Gábor producer azt nyilatkozta, hogy állami támogatás nélkül.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://nmhh.hu/dokumentum/158992/2010_filmbemutatok_osszes.xlsx
  2. a b c Ráckevén forog a Zimmer Feri 2. (magyar nyelven). HVG, 2010. augusztus 24. (Hozzáférés: 2024. január 4.)
  3. 14 ezren röhögtek a Zimmer Feri 2-n (magyar nyelven). Index.hu, 2010. december 7. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  4. Zimmer Feri 2, a poénmentes vígjáték (magyar nyelven). Index.hu, 2010. december 4. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  5. a b Hudák, Hajnal: Nem nekem készül, hanem a közönségnek (magyar nyelven). Index.hu, 2010. augusztus 25. (Hozzáférés: 2024. január 4.)

További információk[szerkesztés]