Litvai Nelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Litvai Nelli
Született 1946. július 11. (73 éves)
Budapest
Foglalkozása dramaturg,
forgatókönyvíró,
drámaíró,
műfordító

Litvai Nelli[1] (Budapest, 1946. július 11.) dramaturg, író, műfordító. Számos vidéki és fővárosi színháznál tevékenykedett. 1982-ben a Budapesti Katona József Színház alapító tagja volt.

Életút[szerkesztés]

1971-ben szerzett bölcsészdiplomát. Dramaturgi pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színháznál kezdte. Ezt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház követte. 1978-ban őt is Nemzeti Színház megújítójaként szerződtették, de 1982-ben – a Budapesti Katona József Színház alapító tagjaként – követte Székely Gábort és Zsámbéki Gábort.

1993-tól szabadúszóként több színháznál is tevékenykedik. Kiemelkedő szerepe – dramaturg, sok esetben író – van a gyermek- és ifjúsági előadások létrehozásában. Sokoldalúságát jellemzi, hogy számos forgatókönyvét is megfilmesítették.

Munkáiból[szerkesztés]

Dramaturg[szerkesztés]

Fordító[szerkesztés]

 • Ariano Suassuna : A kutya testamentuma

Szerző[szerkesztés]

 • A lovaggá ütött vándor (Mesejáték)
 • A kis hableány (Andersen meséje alapján)
 • Világszép nádszálkisasszony
 • Rubin lovag és Könnykirály. Mese estéről estére; Litvai Nelli, Bp., 2017
 • Kőtenger; Ab Ovo, Bp., 2018

Filmforgatókönyv-író[szerkesztés]

 • Paszport (2000)
 • Utazás az öreg autóval (1987)

Jellemzés[szerkesztés]

Litvai Nelli a hazai gyerekszínház ügyének jelentős személyisége. Az ő nevéhez fűződik Collodi Pinokkiójának színpadi változata, mely 1973-as bemutatójával az újszerű színházi törekvések egyik jelképe lett, és bizonyította: a gyermekszínház egyenrangúan fontosnak számít a felnőtteknek szóló előadásokkal. Mint a laudációban is elhangzott: Litvai Nelli későbbi színdarabjain és átdolgozásain is átragyog a gyerekvilág derűje és komolysága, az, amit csak olyan alkotó adhat a színháznak, aki otthon van a mesék birodalmában és átélten ismeri közönsége a gyermekek gondolkodását.

Elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Keresztneve több időnként ugyanabban a forrásban is: Nelly.
 2. A legendás 1970-es kaposvári előadás rendezője volt. Az előadás a tévéközvetítés eredményeképpen országos ismeretségre tett szert. A szereposztás a következő volt: Pogány Judit (Pinokkió), Tóth Éva (Tündér), Csákányi Eszter (Tücsök), Lukáts Andor (Róka), Gőz István (Macska), Garay József (Gepetto), Mucsi Sándor (Meggyesorrú), Tóth Béla (Cirkuszigazgató) ifj. Mucsi Sándor.
 3. A művel több minőségben is találkozott. A dramaturgi munka mellett volt fordító, adaptáló és társszerző is.

Hivatkozások[szerkesztés]