Hevesi Sándor Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hevesi Sándor Színház
A színház főbejárata
A színház főbejárata
Általános adatok
Névadó Hevesi Sándor
Alapítva 1983
Státus aktív
Fenntartó Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata,
Zala Megyei Önkormányzat
Épületek Ruszt József tér 1.
Játszóhelyek Nagyszínpad,
Stúdió,
Lakásszínház az Ady 10-ben
Személyzet
Főigazgató Besenczi Árpád
Gazdasági vezető Szabó József
Elérhetőség
Cím 8800 Zalaegerszeg,
Ruszt József tér 1.
Postacím H-8901 Zalaegerszeg, Pf. 129
Telefonszám 92/598-405
Honlap http://www.hevesisandorszinhaz.hu
E-mail szinhaz@zalaszam.hu
Hevesi Sándor Színház (Zala megye)
Hevesi Sándor Színház
Hevesi Sándor Színház
Pozíció Zala megye térképén
é. sz. 46° 50′ 31″, k. h. 16° 50′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 50′ 31″, k. h. 16° 50′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hevesi Sándor Színház témájú médiaállományokat.

A Hevesi Sándor Színházat 1983-ban alapították Zalaegerszegen. 1984-től Nádasdy Kálmán néven színészképző stúdió üzemel az állandó színház épületében.

Története[szerkesztés]

Zalaegerszegen színház alapítása az 1980-as évek elején vált reálissá. 1982 március 1-én alapította meg Zala Megye Tanácsa a Zalaegerszegi Állandó Színházat. Ruszt József vezetésével 1982-ben állandó társulat alakult. A Zalaegerszegi Állandó Színház első bemutatója Paul Foster: Tom Paine, avagy a józan ész diadala címmel 1982. július 28-án Egerváron, a Várkastély színpadán, majd 1982. szeptember 30-án a színháznak ideiglenes otthont adó Városi Művelődési Központban jött létre. A társulat egy évvel később a Megyei Művelődési Központ (a kor ízlésének megfelelően átépített) épületébe költözött be. A Zalaegerszegi Állandó Színház új, méltó névvel: Hevesi Sándor Színházként 1983. október 11-én Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának díszbemutatójával kezdte meg működését. Az intézmény igazgatói feladatait 1984-ig Varga Zoltán, majd távozását követően Ruszt József látta el. A Ruszt József által kialakított színházi arculat és a repertoárok összeállításában követett elvek, szinte változás nélkül napjainkig megmaradtak. A Kossuth-díjas rendező 2004-ben visszatért színházához, ahol újra megrendezte a 20 évvel azelőtt nagy sikerrel bemutatott Madách Tragédiát, melyben felvonultatta az eredeti szereposztásban is főszerepet játszó Fekete Gizit és Szalma Tamást. 1988-tól a szintén alapító tag Halasi Imre vette át az igazgató-főrendezői feladatokat. Az operett- és musicaldarabok sikerében nagy szerepet játszó rendező nem tért le az elődje által kikövezett útról, amely hozzájárult ahhoz, hogy alkalmazkodva a viszonylag egyszerű szórakozási igényeket felmutató környező falvakból el tudta csábítani a közönséget és egyúttal szép számmal ért el szakmai sikereket is. A 80-as évek végétől itt talált otthonra a Nyílt Fórum, mely fiatal drámaíróknak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. 1989-ben a Theatrio elnevezésű nemzetközi, 1994-ben pedig a hazai színházi találkozót rendezték meg az épületben. 2010-től Besenczi Árpád látja el a színházigazgatói feladatokat. 2002 őszétől a városi és a megyei önkormányzat közösen látja el a fenntartói feladatokat.

Játszóhelyek[szerkesztés]

A Hevesi Sándor Színház az előadásit az alábbi helyszíneken tartja:

A színház épületében (Zalaegerszeg, Ruszt József tér 1.)

  • Nagyszínpad
  • Stúdió (korábbi Házi Színpad)

2007-től a színház épületében működik és tartja előadásait a Griff Bábszínház is, a korábbi Házi Színpad helyén. A Hevesi Sándor Színház stúdió előadásait is itt, a Griff Bábszínházban láthatják a nézők.

Külső helyszínek

  • Tantermi Deszka (Osztálytermi ifjúsági előadások, - tanitézmények (általános- és középiskolák) a helyszínei az előadásoknak.)

Igazgatók[szerkesztés]

Társulat (2021-2022)[szerkesztés]

A színház vezetése[szerkesztés]

Igazgató: Besenczi Árpád

Gazdasági igazgató: Szabó József

Zenei vezető: Máriás Zsolt

Színészek[szerkesztés]

Örökös tagok[szerkesztés]

A 2021-2022-as évad bemutatói[szerkesztés]

  • Fodor László: Érettségi (rendező: Farkas Ignác, bemutató: 2021. november 12.)
  • Moravetz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián: A fejedelem (bemutató: 2021. december)
  • David Seidler: A király beszéde (rendező: Funtek Frigyes, bemutató: 2022. január-február)
  • Jókai – Böhm – Korcsmáros – Tolcsvay B. – Tolcsvay L.: A kőszívű ember fiai (rendező: Böhm György, bemutató: 2022. március 11.)
  • Arne Sultan – Earl Barett – Ray Cooney: A feleség negyvennél kezdődik (rendező: Besenczi Árpád, bemutató: 2022. március 25.)
  • Egy bolond százat csinál (rendező: Szerednyey Béla: 2022. április 29.)

Források[szerkesztés]