Ugrás a tartalomhoz

Hevesi Sándor Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hevesi Sándor Színház
A színház főbejárata
A színház főbejárata
Általános adatok
NévadóHevesi Sándor
Alapítva1983
Státusaktív
FenntartóZalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata,
Zala Megyei Önkormányzat
ÉpületekRuszt József tér 1.
JátszóhelyekNagyszínpad,
Stúdió,
Lakásszínház az Ady 10-ben
Személyzet
FőigazgatóBesenczi Árpád
Gazdasági vezetőSzabó József
Elérhetőség
Cím8800 Zalaegerszeg,
Ruszt József tér 1.
PostacímH-8901 Zalaegerszeg, Pf. 129
Telefonszám92/598-405
Honlaphttp://www.hevesisandorszinhaz.hu
E-mailszinhaz@zalaszam.hu
Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg belvárosa)
Hevesi Sándor Színház
Hevesi Sándor Színház
Pozíció Zalaegerszeg belvárosa térképén
é. sz. 46° 50′ 31″, k. h. 16° 50′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 50′ 31″, k. h. 16° 50′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hevesi Sándor Színház témájú médiaállományokat.

A Hevesi Sándor Színházat 1983-ban alapították Zalaegerszegen. 1984-től Nádasdy Kálmán néven színészképző stúdió üzemel az állandó színház épületében.

Története[szerkesztés]

Zalaegerszegen professzionális színház létrehozása az 1980-as évek elején vált reálissá. 1982. március 1-én alapította meg Zala Megye Tanácsa a Zalaegerszegi Állandó Színházat. Ruszt József vezetésével állandó társulat alakult. A Zalaegerszegi Állandó Színház első bemutatója Paul Foster: Tom Paine, avagy a józan ész diadala címmel 1982. július 28-án Egerváron, a Várkastély színpadán volt, majd ugyanez az előadás 1982. szeptember 30-án a színháznak ideiglenes otthont adó Városi Művelődési Központban került bemutatásra. A társulat egy évvel később a Megyei Művelődési Központ (a kor ízlésének megfelelően átépített) épületébe költözött be. A megye híres szülöttjének, Hevesi Sándornak nevét vette fel színház és a Zalaegerszegi Állandó Színház, immár Hevesi Sándor Színházként 1983. október 11-én Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának díszbemutatójával kezdte meg működését. Az intézmény igazgatói feladatait 1984-ig Varga Zoltán, majd távozását követően Ruszt József látta el. A Ruszt József által kialakított színházi arculat és a repertoárok összeállításában követett elvek, szinte változás nélkül napjainkig megmaradtak. A Kossuth-díjas rendező 2004-ben visszatért színházához, ahol újra megrendezte a 20 évvel azelőtt nagy sikerrel bemutatott Madách Tragédiát, melyben felvonultatta az eredeti szereposztásban is főszerepet játszó Fekete Gizit és Szalma Tamást. 1988-tól a szintén alapító tag Halasi Imre vette át az igazgató-főrendezői feladatokat. Az operett- és musicaldarabok sikerében nagy szerepet játszó rendező nem tért le az elődje által kikövezett útról, amely hozzájárult ahhoz, hogy alkalmazkodva a viszonylag egyszerű szórakozási igényeket felmutató környező falvakból el tudta csábítani a közönséget és egyúttal szép számmal ért el szakmai sikereket is. A 80-as évek végétől itt talált otthonra a Nyílt Fórum, mely fiatal drámaíróknak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. 1989-ben a Theatrio elnevezésű nemzetközi, 1994-ben pedig a hazai színházi találkozót rendezték meg az épületben. 2010-től Besenczi Árpád látja el a színházigazgatói feladatokat. 2002 őszétől a városi és a megyei önkormányzat közösen látja el a fenntartói feladatokat.

Játszóhelyek[szerkesztés]

A Hevesi Sándor Színház az előadásit az alábbi helyszíneken tartja:

A színház épületében (Zalaegerszeg, Ruszt József tér 1.)

  • Nagyszínpad
  • Stúdió (korábbi Házi Színpad)

2007-től a színház épületében működik és tartja előadásait a Griff Bábszínház is, a korábbi Házi Színpad helyén. A Hevesi Sándor Színház stúdió előadásait is itt, a Griff Bábszínházban láthatják a nézők.

Külső helyszínek

  • Tantermi Deszka (Osztálytermi ifjúsági előadások, - tanitézmények (általános- és középiskolák) a helyszínei az előadásoknak.)

Igazgatók[szerkesztés]

Társulat (2023/2024)[szerkesztés]

A színház vezetése[szerkesztés]

Igazgató: Besenczi Árpád

Gazdasági igazgató: Szabó József

Zenei vezető: Máriás Zsolt

Színészek[szerkesztés]

Örökös tagok[szerkesztés]

A 2023-2024-es évad bemutatói[szerkesztés]

Források[szerkesztés]