Harlekin Bábszínház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harlekin Bábszínház
Harlekin Bábszínház, Eger.jpg
Általános adatok
Névadó Harlequin
Elérhetőség
Honlap http://www.harlekin.hu

Eger város kultúrájának része az egri Harlekin Bábszínház.

Története[szerkesztés]

1965 szeptemberében Demeter Zsuzsa kezdeményezésére létrejött a középiskolásokból álló Egri Bábszínpad. Nem sokkal túl a gyermekkoron a színpad tagjai lelkesen kezdtek hozzá a bábszakköri munkához. 1966-ban a Pécsi Felnőtt Bábfesztiválon díjat nyert a Weöres Sándor megzenésített verseiből készített, uv-technikával előadott összeállításuk. Ettől kezdve egyre nagyobb kedvvel dolgoztak a társulat tagjai. Mivel Eger volt a gyermek bábjátékosok módszertani központja, az évi két bemutatónkon kívül a bábosok szerveztek még bábcsoport-vezetői tanfolyamokat (ezeket tagjaik jó része is elvégezte), tájkonferenciákat, gyermek bábfesztiválokat és bábjátékos szaktáborokat is, ahol mindig más-más technikával ismertették meg a pedagógusokat és a gyerekeket. A Bábszínpadosok sok előadást tartottak és sokfelé jártak: tapsoltak nekik többek közt Chudimban (Csehszlovákia), Poriban (Finnország), ám a legemlékezetesebb az egy hónapos turné volt 1970-ben Algériában és Tunéziában.

A különböző elismerések sem várattak magukra: nívódíjak, elismerő oklevelek, a kétszer megkapott "Kiváló Együttes" címek, sőt 1972-ben a Ki-Mit-Tud döntőig is eljutottak... 1979-ben át- és újjáalakult a társulat, és az akkori Úttörőházban, a mai Forrás Gyermek és Ifjúsági Központban kaptak helyet. 1985-ben a Gárdonyi Géza Színház tagozataként a vidéki bábszínházak közül másodikként megalakult az egri Harlekin Bábszínház. A tagok nagy része az egykori, középiskolásokból álló csapatban is dolgozott. Alapítók: Balogh Ágnes, Demeter Zsuzsa, Golen Mária, Havasy György, Kiss Árpád, Lénárt András, Lénárt Andrásné, Lovasy László, Lovasyné Stuth Erzsébet, Pál Ilona, Stuth Zsuzsa, Tóth Ákos, Tóth Erzsébet 1985 nyarán egy felnőtt műsorral, a Lovasy-Lénárt szerzőpáros által színpadra állított "Ferde tükör" cíművel neveztek a VII. Nemzetközi Pécsi Bábfesztiválra, ahol Unima-diplomát nyertek, később pedig a "Hófehérke" és a "Sárkányölő Vízi Sándor" című produkciók kaptak Minisztériumi Nívódíjat.

Különlegességnek számít Eger életében az is, hogy a bábszínház visszatért a vasárnapi matinékhoz, így a családoknak a hétvégén sem kell nélkülözniük a gyermekprogramokat. A Harlekin rendszeresen tart előadásokat a megye különböző településein, községekben és városokban. A vidéken tartott előadásoknál elsődleges szempont, hogy az előadás színvonala a lehetőségekhez mérten - egyenértékű legyen azzal, amit a székhelyen lévő bábszínházban láthat a közönség.

A megyehatárokat túllépve az ország számos városában lépett már fel előadásaival a Harlekin, például Budapesten, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, Békéscsabán stb. A Harlekin Bábszínház rendszeresen vesz részt a magyarországi hivatásos bábszínházak fesztiváljain. Előadásai különböző fesztiválokon többször is UNIMA-diplomát (Nemzetközi Bábművész Szövetség) kaptak. Az együttes az utóbbi időben egyre több meghívást kap különböző nemzetközi fesztiválokra. A 2004/2005-ös évadban a Harlekin Bábszínház részt vett a kolozsvári (Románia), ungvári (Ukrajna), wroclawi (Lengyelország) és tolosai (Spanyolország) fesztiválokon. 2005. tavaszán hagyományteremtő szándékkel megrendezésre került az I. Nemzetközi Kortárs Bábművészeti Fesztivál, amelyet a Harlekin Eger Város Idegenforgalmi és Kulturális Irodájával együtt szervezett. A fesztiválon a külföldi együtteseken kívül a legizgalmasabb hazai bábelőadásokat is láthatta a közönség. A fesztivál remélhetőleg újabb híveket fog szerezni a bábjátéknak, és a rendezvény jelentős lépés lehet a bábművészet "nagykorúsítása" felé. A Harlekin egyébként is mozgalmas hétköznapjainak jelentős eseménye a 2006. szeptember 29-i ünnepélyes épületavatás, hiszen egy példaértékű beruházás keretében teljesen új épületet kapott a Harlekin Bábszínház. Az Eger Megyei Jogú Város kezdeményezésére kezdődött komplex korszerűsítési munkálatokhoz címzett állami támogatás és a Heves Megyei Önkormányzat anyagi segítsége járult hozzá. Kuriózumnak számít, hogy a megújult színpadtér, technika és műhely mellett egy Stúdiószínpad is kialakításra került, amely kísérleti produkcióknak és felnőtt előadásoknak biztosít teret.

A Harlekin Bábszínház elsősorban a gyerekeknek játszik. A repertoár összeállításánál fontos szempont, hogy a világ meseirodalmát, a magyar népmeséket és kortárs magyar írók műveinek bábszínpadi átdolgozásait is műsorra tűzzék. Így kerülnek színpadra, egymást váltva, Benedek Elek és Lázár Ervin, Andersen és Békés Pál, Michel Tournier és Petőfi Sándor művei. Minden évadban valamilyen különleges előadással próbálják meglepni a gyerekközönséget, például Benjamin Britten és Eric Crozier A kis kéményseprő című gyerekoperája volt az az előadás, ami a bábjátékban szokatlan és izgalmas élményt jelentett a nézőknek. Rendkívül fontos a színház számára, hogy előadásaik látványvilága, vizuális megjelenítése - a bábok és a díszletek - minden esetben a meglepetés erejével hassanak, hogy titkaikkal és csodáival elvarázsolják és lekössék a nézőket, hogy a csodák a színpadon és a nézőkben egyaránt megtörténjenek. Emellett a zene, a ritmus is különösen fontos, mint ahogy például az a Csörömpölők című előadásból is kiderült. A gyerekelőadások mellett évadonként egy felnőtt előadást is készít a színház. A 2013/14-es évadban került bemutatásra William Shakespeare: Hamlet drámája, Somogyi Tamás rendezésében, mely nagy sikert aratott 2015. októberében az Ostravai Nemzetközi Bábfesztiválon. Illetve novemberben a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, a Hamlet elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap Különdíját és az ezzel járó pénzjutalmat is.

A 2014/15-ös évadban kertült bemutatásra a Don Quijote, avagy Alonso Quijana útja a végtelenbe ifjúsági darab is, melyet óriásbábokkal, látványos díszlettel vitt színre a Harlekin.

A 2014-es év végén készült el a Harlekin Bábszínház történetének eddigi legnagyobb horderejű produkciója, a Dzsungel könyve. A két felvonásos musical először elevenedett meg bábszínpadon. A bemutató óta elsöprő sikert aratott, számos felkérésnek tettünk eleget többek között a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Kulturkúriában, illetve felkérést kaptunk februárra a Budapest Bábszínházba is.

A bábszínház 30 éves születésnapja alkalmából 2015. áprilisában szervezett Kortárs Bábművészeti Napok szakmai rendezvény egyben az egri Tavaszi Fesztivál nyitóprogramja is volt. A 3 napos mini-fesztiválon bábszínházi előadások, bábtechnikai workshop, és egy symposium keretében szakmai beszélgetéseken is részt vehettek a vendégek.

2015. őszén jelölték a Harlekin Bábszínházat az „Eger Csillaga” 2015. versenyén, intézmény kategóriában, a bábszínház igazgatóját, Éry-Kovács Andrást pedig a Heves Megyei Príma Díj tíz jelöltje közé választották.

A 2015/16-os évadban bemutatásra kerülő darabjaink:

Tancika Marcika - A magyar népmese élőzenés feldolgozása, a társulat két tagja és egy vendégzenész szereplésével. A történet egy varázsszekrényben játszódik, és a néző végigizgulhatja Ilonka és Egon szerelmi történetét, és együtt nevethet Bolond Boris és a Mama vicces karakterén.

A kék Madár - A bábszínház Maeterlinck klasszikus, ma is aktuális darabját zenés mesejáték formájában, gyerekszereplőkkel állítottuk színpadra.

A szegény ember hegedűje - Benedek Elek népmese bábos feldolgozását Veres András, Blattner- díjas bábrendező rendezte. Az élőszereplők mellett, különleges, marionett bábok teszik még színesebbé az előadást. Emellett élő zene kíséri végig a darabot. Megszólal fuvola, gitár, tangóharmonika, cajon és természetesen hegedűjáték is.

A három kismalac - A legkisebb korosztálynak szánt előadás ismét visszanyúl a klasszikus paravános vonalhoz. Örökérvényű darab az összetartozás erejéről, miként jár túl a három kismalac a gonosz farkas eszén.

Bambi - Nagyszabású élő hangszerekkel kísért bábmusical, mely Felix Salten klasszikus történetét mutatja be. A néző figyelemmel kísérheti a kis Bambi felnőtté válását. Különleges bábtechnika alkalmazásával a díszlet is nagyon egyedi látványvilágot teremt.

Pinokkió - Látványos nagyszínpadi előadás bábos és élő szereplőkkel. Klasszikus látványvilág és klasszikus történet mindenki számára. A néző végigizgulhatja Pinokkió kalandjait, hogy bizonyítja bátorságát, hűségét, őszinteségét, melyek szükségesek ahhoz, hogy igazi kisfiúvá váljék.

A 2015/16-os évad előadásai[szerkesztés]

 • Tancika Marcika
 • A kék madár
 • A szegény ember hegedűje
 • Paprika Jancsi és a mikulás
 • A három kismalac
 • Bambi
 • Pinokkió

Társulati tagok[szerkesztés]

 • Éry-Kovács András - Igazgató
 • Vinczéné Rácz Edina - Társulatvezető
 • Bencze Mónika - Bábszínész
 • Herein János - Bábszínész
 • Mészáros Pancsa - Bábszínész
 • Soó Gyöngyvér - Bábszínész
 • Sóvári Csaba Olivér - Bábszínész
 • Szabados Böbe - Bábszínész
 • Szilner Olivér - Bábszínész
 • Szűcs Réka - Bábszínész
 • Zádori Szilárd - Bábszínész
 • Bathó Tünde - Művészeti titkár
 • Katonáné Varga Andrea - Gazdasági ügyintéző
 • Molnár Zsófia - Kulturális szervező
 • Kiss Renáta - Kulturális szervező
 • Kiss Alexandra - Asszisztens, ügyelő, súgó
 • Csonka Erzsébet - Bábkészítő
 • Kaló Attila - Bábkészítő
 • Koszorús István - Díszletkészítő
 • Ficsor Károly - Anyagbeszerző, gépkocsivezető
 • Szilágyi László - Világosító
 • Kájel Árpád - Műszaki vezető, hangosító
 • Tóth Gábor - Díszítő
 • Pók Szabolcs - Díszítő
 • Németi Krisztián - Díszítő

Elérhetőségek[szerkesztés]

2015/16 évad jegyárai[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Harlekin Bábszínház témájú médiaállományokat.

A csoportokat kísérő pedagógusoknak az előadások ingyenesek!

Teljesárú jegy    1 000 Ft
Csoportos jegy 800 Ft
1 előadásra szóló családi jegy  3 200 Ft

Bérlet

4 előadásos bérlet  óvodásoknak és kisiskolásoknak 2 800 Ft

A jegypénztárt a hétköznapi előadások előtt fél,

vasárnap egy órával korábban nyitjuk.

Jegyfoglalás a +36-36/310-151-es és a +36-36/515-499-es telefonszámon

hétköznaponként 08.00 és 16.00 óra között.

Kérjük, hogy jegyét az előadás kezdete előtt fél órával átvenni szíveskedjen! 

A jegypénztárban csak készpénzt áll módunkban elfogadni!