Vojtina Bábszínház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vojtina Bábszínházat 1975-ben alapították lelkes, bábozni és játszani szerető fiatalok Debrecenben. Alapító tagok: Árva Imréné, Asbóth Anikó, Giovannini Kornél, Megyeri Béla, Németh Ibolya, Szabó Gizella, Szabó Tibor, Tóth János. A névválasztást Arany János Vojtina ars poétikája című költeménye ihlette. 1993-ban a város és a régió hivatásos bábszínházává váltak.

Műsorok[szerkesztés]

Műsortervük gerincét a kezdetektől a magyar népmesék, mondák és a magyar klasszikus szerzők művei jelentik. Évente 4-5 új bemutatót, s mintegy 220 előadást játszik a társulat.

A Vojtina 1996-tól játszóházi programot is életre hívott. Játszószínház elnevezéssel különféle foglalkoztató formákban (dramatikus, rítus, kézműves-bábkészítés, táncház, gyermekjáték, csecsemő-, sajátos nevelést igénylő gyermekek programja) főleg a kisgyermekeket és az óvodásokat várja. E játékos alkalmakon a bábszínház terében a színház testközelivé, a báb elkészíthetővé, a muzsika kipróbálhatóvá, a dráma és az ünnep megélhetővé válik.

Minden esztendőben Idesüss a Figurásra! címmel egész napos rendezvénnyel nyitja meg kapuit a bábszínház, június közepén pedig a Mutatványos Nap zárja az évadot a Nagyerdei Kultúrparkban. Évadonként 7-8 kiállítás várja a betérőket, melyek a hazai és nemzetközi bábművészet gazdagságát hivatottak bemutatni. Évről évre megrendezik farsang idején a télűző Maskarádé-t is.

A Vojtina Bábszínház rendszeresen vendégszerepel bábfesztiválokon a világ különböző tájain s Európa csaknem minden országában bemutatkoztak már előadásaikkal.

Épülete[szerkesztés]

2001 decemberétől a város szívében, a Nagytemplom árnyékában álló új, önálló színházépületben játszik a Vojtina, ahol 224 főt befogadó színházterem, 50 főt befogadó Játszószínház és egy kiállítótér várja a látogatókat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Giovannini Kornél: Lúdas, Vojtina. Debreceni bábszínpad; Hungarovox, Bp., 2014
  • Vojtina történet, 1975–2015, 1-2.; szerk. Láposi Terka; Vojtina Bábszínház, Debrecen, 2015
    • 1. A Pelikán röpte
    • 2. "Hanem szárnyadra ólomsúlyt ne köss"
  • Láposi Terka–Asbóth Anikó: "Tele vagyok, dallal vagyok tele...". Vojtina-történet 2015-2020 III.; Vojtina Bábszínház, Debrecen, 2021