Pécsi Horvát Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pécsi Horvát Színház (Hrvatsko Kazalište Pečuh)
A színház felújítás alatt álló homlokzata 2016 januárjában
A színház felújítás alatt álló homlokzata 2016 januárjában
Általános adatok
Névadóhorvátok
Alapítva1992.
Státusnemzetiségi színház
AlapítóVidákovics Antal
FenntartóPécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Épületek7621 Pécs, Anna u. 17.
Elérhetőség
Cím7621 Pécs, Anna u. 17.
Telefonszám(+36) 72/514-300
(+36) 72/210-197
Honlappecsihorvatszinhaz.hu
E-mailinfo@horvatszinhaz.hu
Pécsi Horvát Színház (Baranya vármegye)
Pécsi Horvát Színház
Pécsi Horvát Színház
Pozíció Baranya vármegye térképén
é. sz. 46° 04′ 43″, k. h. 18° 13′ 52″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 43″, k. h. 18° 13′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pécsi Horvát Színház témájú médiaállományokat.

A Pécsi Horvát Színház (horvátul: Hrvatsko Kazalište Pečuh) Magyarország egyik nemzetiségi színháza Pécsen, mely 1992-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A színházban horvát és magyar nyelvű előadásokat is tartanak, melyek elsősorban kamara-jellegű rendezvények, hiszen a pécsi Dzsámitól néhány percre lévő felújított épület alapterülete majd 1200 négyzetméter, a beltéri nézőtér 105, a kültéri száz férőhelyes.[1] Méreteiben a színház épületére hasonlít, terasza nyári színházi eladásokhoz kínálja magát.

Története[szerkesztés]

A Pécsi Horvát Színház története talán akkor kezdődött el, amikor 1989-ben a tettyei romok közt épített színpadon felállítottak egy hatalmas, frissen kivágott fát: „életfát”, amelynek ágai között, a magasban foglalt helyet a zenekar, s játszotta a kólót Miroslav Krleža: Szentistvánnapi búcsú című drámájának előadásán.[2] A művet horvátul és magyarul; horvát illetve magyar anyanyelvű színészek, táncosok és zenészek adták elő. Ők játszották, énekelték és táncolták el a fájdalmat, a víziót, ahogy Krleža látta a nemzetiségek életét a háború előtti pillanatban. A darabot bemutatták a jóval tágasabb Káptalan utcai szabadtéri színpadon is, majd 1991-ben, közvetlenül a délszláv háború kirobbanása előtt a 140 fős társulat Splitben, a Horvát Dráma Fesztiválján vendégszerepelt vele.

A következő színpadi mű, amely két nyelven szólalt meg, Brešan: Paraszt Hamlet című munkája volt.[2] A siker nyilvánvalóvá tette az igényt a horvát nyelvű színjátszásra. Az akkor működő Pécsi Nyári Színház és Pécsi Kisszínház tagozata lett a Pécsi Horvát Színház, és 1992-ben mutatkozott be Budapesten a Várszínházban ünnepélyes keretek között.[2]

Ezt követően került színre horvátul Antun Karagić: Az elvált, Mate Matišić: Karácsonyi mese, és Tahir Mujičić–Boris Senker: A kadét c. darabja. A Kadét különlegessége, hogy szövege többnyelvű, ezzel is jellemezve Pécset, a soknemzetiségű várost, ahol a mű főszereplője a hadapródiskolás Krleža élt.

Nem kevés szerepe volt ebben Zvonko Ivković intendánsnak, aki akkoriban az eszéki színházat irányította,[2] s azoknak az eszéki színészeknek, akik először vállaltak ilyen rendkívül nehéz feladatot. A Horvát Színház az első időkben szinte költségvetés nélkül létezett: Pécs város nem tudta magára vállalni egy országos feladatokat ellátó intézmény fenntartását.

Ha nagyon szerény összegekből is, de egymás után sorjáznak az előadások. A zágrábi és pécsi művészek között létrejött egy különleges és gyümölcsöző kapcsolat. Azért különleges, mert szinte spontánul működik, és azért gyümölcsöző, mert a „Csopor(t)-Horda” néven elhíresült társaság gyakori – pécsi vagy zágrábi – találkozóiból számos képzőművészeti kiállítás, színházi előadás, színészek vendégjátéka, egy templom-terv, és számos kiadott könyv született. Több művet is lefordítottak horvátra illetve magyarra. Ilyen módon készült el Göncz Árpád: Magyar Médeia c. drámájának horvát nyelvű fordítása és a horvátoktól érkezett az igény a bemutatásra.

A színház felújítása 2014-ben kezdődött, a korábbi tüzes-barnára festett épület helyére az alapkövét 2014. április 2-án tették le. A rekonstrukció eredetileg 560 millió forint állami támogatással valósult volna meg, ám a kivitelezéssel megbízott cég nem készült el határidőre és a szomszédos ingatlanokban is károk keletkeztek. 2016 szeptemberében újabb 100 millió forintos támogatást adott az állam és az év novemberében a pécsi önkormányzat 320 millióért kötött szerződést egy új kivitelezővel.[3] A színház végül 2018 márciusában készült el, a felújítás így majd egymilliárd forintba került.[4]

Mozgó színház[szerkesztés]

A Pécsi Horvát Színház az anyanyelv ápolásán túl kulturális centrummá szeretne válni. Gyakran elébe megy azoknak, akik a távolság miatt nem jöhetnek el az Anna utcai színházba. Ezért vállalja a tájolást Bajától Szombathelyig mindenhová, ahol értik a horvát nyelvet. A színház lehetőséget nyújt olyan rendezvények számára (például a Ring c. sorozat), amelyekben találkozni lehet Magyarország és Horvátország jeles személyiségeivel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elkészült az új Pécsi Horvát Színház. Népszava Online, 2018. március 12. [2018. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 15.)
  2. a b c d Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 315. o. ISBN 978-963-06-7919-0
  3. Időre elkészültek a Pécsi Horvát Színház felújításával | BAMA. BAMA.hu, 2017. november 13. [2018. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 15.)
  4. Április elején premierrel indul majd a legújabb pécsi színház. BAMA.hu, 2018. március 11. [2018. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 15.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]