Weöres Sándor Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Weöres Sándor Színház
A színházterem színpada
A színházterem nézőtere

A Weöres Sándor Színház Szombathelyen található. Nevét a szombathelyi születésű Weöres Sándor író-költőről kapta.

Múlt[szerkesztés]

1730-ból származik az első adat, amely szerint a kőszegi jezsuita iskola diákjai egy Arsinoe című tragédiát adtak elő Szombathelyen, jeleneteiben a latin mellett német és magyar előadási nyelven. A város 1770-ben alapított ferences gimnáziumának diákjai már rendszeresen, évenként akár többször is bemutatták tudásukat az iskolai színpadon, 1775. június 13-án például, Szent Antal ünnepén Drama officioso-bucolicum Gymnasii Sabariensis… címmel S. Angster Jeromos prefektusuk darabját játszották. 1878-ban megkezdték a színházépítést, s egy esztendőn belül készen állt Hausmann Alajos neoreneszánsz teátruma. 1880. augusztus 9-én nyílt meg a szombathelyi Vas Megyei Nemzeti Színház a Széchenyi (ma Berzsenyi) téren. A nyitóműsor méltó nyitánya volt a színház működésének: a városi dalárda énekelte Himnusz után lépett színre Márkus Emília, a pesti Nemzeti Színház tagja, hogy elmondja a bátyja, Márkus Miklós ez alkalomra írott Prológját. Csiky Gergely Proletárok című darabját adták (Ingyenélők név alatt), melyben Márkus Emília mellett a legendás Prielle Kornélia szerepelt Beődy Gábor társulatának vendégeként. A második világháború utolsó szakaszában aztán az egész épület helyrehozhatatlanul megrongálódott az angolszász bombák 1945. március 4-i pusztítása következtében. A helyén, a Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Kara épületének falán tábla őrzi a valaha volt színház emlékét. 1907. április 25-én fogadta el a város Márkus Géza tervét, amelyben 1200 fős színházat tervezett, kiemelkedően biztonságos konstrukciót. Vas vármegye Törvényhatósága is jóváhagyta a színház fölépítését, de sosem lett a Széll Kálmán utca végén színház. Ott épült föl a Kovács Szálloda, a későbbi (s most zárva álló) Savaria Szálló.[1]

A szombathelyi kőszínház napjainkban[szerkesztés]

Az előcsarnok

2007. szeptember 27-én Szombathely város közgyűlése megalapította a Weöres Sándor Színházat. Magyarország legújabb színháza 2008 augusztusában kezdte meg működését a „Hemo” (Helyőrségi klub) épületében, az Akacs Mihály utca 7. szám alatt, közel a buszpályaudvarhoz. 2011 januárjától azonban már impozáns, a kor elvárásainak megfelelő, modern épület fogadja a színházba érkező közönséget. A megújult külső mellett, új, légkondicionált színházterem – páhollyal, megemelt nézőtérrel, jó rálátással és kényelmes székekkel –, valamint az első emeleten a legkorszerűbb adottságokkal rendelkező kamaraterem (a Márkus Emília-terem) várja a nézőket. A színházban található egy tévé- és egy hangstúdió is. A földszinten egy 80 fős étterem üzemel, amelyből átriumos terasz nyílik a szabadba, amely a szabadtéri előadások és a kertmozi helyszíne, ezen kívül teret ad színházi előadásoknak, beszélgetéseknek, koncerteknek, ahogy az alsó szinten található próbaterem is (Stúdiószínház), így összesen öt játszásra alkalmas helyiség áll rendelkezésre.

A Weöres Sándor Színház megalapítása óta részt vesz a Savaria Történelmi Karneválon, amely Közép-Európa legnagyobb históriás karneváli forgataga. Évről évre több százezer ember látogatja Szombathelyen. Ilyenkor a színház társulata közel két hétig egy szabadtéri vígjátékkal várja minden este a karneváli látogatókat (Karneválszínház). Ennek helyszíne a Megyeháza udvara, ahol egy több mint 500 fő befogadására alkalmas lelátó áll rendelkezésre.

A színház ünnepélyes átadása 2011. január 22-én a magyar kultúra napján volt.

A falu rossza - tapsrend (2017)

[2]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 95.[Mj. 1]

Igazgató[szerkesztés]

Társulat (2018-2019)[szerkesztés]

Thea-tér[szerkesztés]

A szombathelyi Weöres Sándor színházba látogató nézők nemcsak színdarabokat láthatnak, hanem a Thea-tér által rendezett különböző programokon, rendezvényeken is részt vehetnek a színházban. Ezek többnyire beszélgetések, kiállítások és koncertek.

 • Színházszerda
 • Kötelező olvasmány
 • Szimfonikus színház
 • Játéknap
 • Tudomány a színpadon
 • Császárok napja
 • Profán szertartás
 • Szóról szóra
 • Viccel ütjük agyon
 • Lamantin klub

A 2014/2015-ös évad bérletes előadásai[szerkesztés]

Őszi bérlet

 • Eisemann Mihály-Szilágyi László: Én és a kisöcsém / (operett) - rendező: Koltai Róbert /
 • Georges Feydeau: A hülyéje / (bohózat) - rendező: Réthly Attila /
 • Dosztojevszkij: A szelíd teremtés / (színmű) - rendező: Ivo Krobot /
 • Pintér Béla-Darvas Benedek: Parasztopera / (színmű) - rendező: Mohácsi János /

Tavaszi bérlet

 • Eugene O’Neill: Hosszú út az éjszakába / (dráma) - rendező: Szabó Máté /
 • Neil Simon-Cy Coleman-Dorothy Fields: Sweet Charity / (musical) - rendező: Béres Attila /
 • Székely Csaba: Vitéz Mihály / (tragikomédia) - rendező: Béres Attila /
 • Victor Hugo: A király mulat / (melodráma) - rendező: Valló Péter /

Bérleten kívüli bemutatók 2014/2015[szerkesztés]

 • William Shakespeare: Hamlet (színmű) - rendező: Czukor Balázs
 • William Shakespeare: Makrancos Kata (vígjáték) - rendező: Alföldi Róbert

Források[szerkesztés]

 1. Szombathely színháza
 2. Balról-jobbra. Hátsó sor a zenészek: Horváth Ferenc, Kiss Krisztián, Horváth Dániel, Peltzer Géza, Hotzi Péter. Alsó sor: Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán, Mertz Tibor, Szabó Róbert Endre, Móri Csaba, Trokán Péter, Alberti Zsófia, Matusek Attila, Edvi Henrietta, Bajomi Nagy György, Bányai Kelemen Barna, Bánfalvi Eszter, Sodró Eliza, Kenderes Csaba, Szerémi Zoltán, Endrődy Krisztián, Németh Judit, Vlahovics Edit, Nagy Cili, Papp-Ionescu Dóra

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. 2017. június 24-i lekérdezés.