Horváth József (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horváth József
Horváth József a Három nővér című Csehov-darabban
Horváth József a Három nővér című Csehov-darabban
Életrajzi adatok
Született 1924. február 11.
Zsédeny
Elhunyt 2004. augusztus 26. (80 évesen)
Budapest
Pályafutása
Aktív évek 19552004
Díjai
Kossuth-díj 1992
Jászai Mari-díj 1961, 1975
Kiváló művész 1984
Érdemes művész 1979
További díjak A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2002)

Horváth József az IMDb-n

Horváth József (Zsédeny, 1924. február 11.Budapest, 2004. augusztus 26.) Kossuth-díjas magyar színész. A Budapesti Katona József Színház örökös tagja, az Ólomkatona-díj első kitüntetettje.

Életpályája[szerkesztés]

Későn, harmincegy éves korában végzett a Színművészeti Főiskolán. Azonnal a Nemzeti Színház szerződtette. Huszonhét "nemzetis" év után örömmel fogadta el az önálló társulatot alakító, alapítók invitálását. Több mint két évtizeden át volt a teátrum alázatos, kiváló alakításokat nyújtó tagja. Szerepet kapott Csehov: A manó című darabjában, amely a társulat nyitó előadása volt. A színház mellett számos nagy sikerű magyar filmnek is szereplője volt.

Alakításai[szerkesztés]

Színház[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 125. Ugyanitt ötvenhat színházi fotón is látható.[1]

A Nemzeti Színházban
A Katona József színházban

Film[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Rádiójáték[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

Hitvallás[szerkesztés]

"Én nem vagyok főszerephajhász színész. Azt a szerepet szeretem, amihez én kellek. Amibe életet tehetek az én életemből, hogy őszinte lehessen a játék és elhiggyék nekem, amit csinálok. A legfontosabb azonban az előadás! Egy jó színháznál a kis szerepeket is jó színészek játsszák. S a legkisebb szerepet is úgy kell megcsinálni, mintha aznap főszerepet alakítana az ember. Azt hiszem, ez hozzátartozik a színész etikájához. Ez kötelező. Úgy kell játszani, hogy a néző - beülvén a nézőtérre - elfelejtse a bajait, hogy mit nem tudott megvenni, hogy ellökték a villamoson, hogy ráléptek a lábára, hogy nem jött a taxi - neki is az előadás legyen fontos, amíg ott van. Ha tetszik neki, tapsoljon, ha elsírja magát - nem baj! Az is kell az élethez: kell egy kis könny hozzá. Én a színházra tettem fel - ha egy kicsit későn is - az életemet. Nekem ez a hitem."

Emlékezők[szerkesztés]

Juhász Dósa János

"Kevés epizódszereplőt őriz meg az emlékezet, de Makláry Zoltán, Siménfalvy Sándor, Gyenge Árpád, Kőmíves Sándor nevére és alakjára sokáig emlékezni fogunk. Ehhez a csapathoz tartozott Horváth József is. Egyik utolsó szerepében ő ássa ki Yorick koponyáját a fagyos helsingöri földből. Azóta elment a dán királyfi, Ternyák Zoltán is. Fogyunk Dániában, fogyunk itt is."

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2011. július 18.-i lekérdezés
  2. Őszi vadászat - Füst Milán művének rádióváltozata /rádiójáték/ 1983, YouTube-videó
  3. Füst Milán műveiből – Rövidített válogatás Füst Milánnak a Magyar Rádióban elhangzott műveiből (1956–1994). 12. Füst Milán: Őszi vadászat (magyar nyelven) (php). MTA Füst Milán Fordítói Alapítvány. (Hozzáférés: 2015. november 22.)
  4. Őszi vadászat (magyar nyelven) (php). Rádiólexikon (radiojatek.elte.hu/). ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete. (Hozzáférés: 2015. november 22.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]