Alba Regia (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alba Regia
1961-es magyar film
Rendező Szemes Mihály
Műfaj dráma
Forgatókönyvíró Palásthy György
Főszerepben
Zene Szokolay Sándor
Operatőr Hegyi Barnabás
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín Székesfehérvár
Forgalmazás
Bemutató1961
További információk

Az Alba Regia 1961-ben megjelent magyar filmdráma, rendezője Szemes Mihály. A film a második Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst díjat nyert.[1] A filmet Székesfehérvárott forgatták és ott is játszódik.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

1945. Hajnal doktor nem akar politizálni. Marad, amikor a németek kiürítik Székesfehérvárt, és nem mozdul akkor sem, amikor a német ellentámadás elől a szovjetek vonulnak vissza. Befogadja Albát, aki erdélyi menekültnek mondja magát. A lány a német tisztek vizitje után mondja meg a doktornak, hogy nem menekült, hanem szovjet híradós. Hajnal ebben a feszült pillanatban vall szerelmet neki. Egy német tisztnek gyanús a lány, és le akarja tartóztatni. A hazaérő doktor verekedés közben lelövi a németet. A kórházból a Gestapo kihallgatásra viszi Hajnalt. A férfi a szovjet támadás okozta zavart kihasználva útközben megszökik. Otthon Alba üzenete várja: visszajövök. A történetet a férfi idézi fel, amikor már tudja, hogy a lány Berlin ostroma alatt meghalt.

Szereposztás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2nd Moscow International Film Festival (1961) (angol nyelven). MIFF. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 7.)
  2. Fiers Gábor: 5+1 régi videó az egykori Székesfehérvárról (magyar nyelven) (HTML). Fehérvár Médiacentrum, 2018. február 1. (Hozzáférés: 2018. február 7.)

További információk[szerkesztés]