A koppányi aga testamentuma (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A koppányi aga testamentuma
1967-es magyar film

RendezőZsurzs Éva
Producer
AlapműFekete István: A koppányi aga testamentuma
Műfajtörténelem, kaland, dráma, vígjáték
Főszerepben
ZenePetrovics Emil
OperatőrCzabarka György
VágóZákonyi Sándor
HangmérnökWechter Ernő
JelmeztervezőSchaffer Judit
DíszlettervezőMátay Lívia
GyártásvezetőBaji Tibor
Gyártás
GyártóMagyar Filmgyártó Vállalat
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő88 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóMagyarország 1967. december 21.
Eredeti magyar adóMTV / M1, Duna, Duna World, M2, ATV, M3
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
További információk
SablonWikidataSegítség

A koppányi aga testamentuma 1967-ben Fekete István azonos című regényéből készült magyar ifjúsági kalandfilm.

Történet[szerkesztés]

A török hódoltság idején játszódó történetnek a végvári élet ad keretet. A magyar nemes, Babocsai Gáspár párbajban méri össze erejét a koppányi agával, Ogluval, aki végez vele. Gáspár fia, László, akit féltő édesanyja nem enged fegyverek közelébe, bosszúból kihívja a törököt egy évvel későbbre. Miután a Fonyódi vár vitézeitől kitanulja a kardforgatás mesterségét, le is győzi az agát. Oglu utolsó perceiben végrendelkezik: elismeri Lászlót, mint a viadal győztesét, ráhagyja vagyonát, valamint arra kéri, hogy fogadja házába a lányát. László a végakaratnak megfelelően ezt teljesíti, a kincset és az aga lányát, Dusmátát - akit magyar édesanyja Zsuzsának hívott - magához veszi. Mindeközben a közeli Bolondvár vallon zsoldosai és alattomos, kapzsi kapitányuk, Kales hírt vesz a kincsről, és elhatározza, hogy megszerzi magának. László és társai azonban elkergetik a vagyont követelő fegyvereseket. Kales és ravasz helyettese, Borgó ezután orvul elrabolják Lászlót. A cselekmény végkifejlete a mocsárban zajlik, ahová az értékeket és Zsuzsát elrejtették. Kales és társai segítségével kiszabaduló László végül megküzdenek, de a zsoldost végül nem Babocsai öli meg, hanem saját kapzsisága: az arannyal megpakolt csónak felborul a súlytó, Kales pedig a mocsárba fullad.

Persze László nem bánja a vagyont, hiszen Zsuzsát – akibe szerelmes lett – megmentette.

A történetet komikus epizódok színesítik, amelyek a mellékszereplőkre koncentrálnak, mint Csomai kapitány alakja, Jóska a végvári vitéz, illetve Örzse, a szolgálólány és Miklós deák.

A forgatókönyv Fekete István azonos című regénye alapján készült, de a film több ponton eltér attól. Példának okáért az alapműben László nem Dusmátába, hanem az új koppányi aga (Szinán) leányába Aisába lesz szerelmes, Kales pedig nem a mocsárban, hanem a Babocsai udvarháznál hal meg.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

  • Benkő Péter a Hogy volt?! című műsor egyik adásában mesélte, hogy a film végén a Mádi Szabó Gáborral való verekedéses jelenetnél valóban nagy ütéseket kapott a színművésztől. Ugyanis a felvétel előtt tökéletesen elpróbálták a jelenetet, viszont Mádi Szabó Gábor a próbánál szemüveget viselt, a jelenetet meg szemüveg nélkül játszotta el, és mivel rövidlátó volt, így nem tudta a verekedésnél a távolságot rendesen felmérni.

További információk[szerkesztés]