Alfred Jarry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Jarry
Élete
Született 1873. szeptember 8.
Laval
Elhunyt 1907. november 1. (34 évesen)
Párizs
Sírhely Cimetière parisien de Bagneux
Nemzetiség francia
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) dráma
Irodalmi irányzat avantgárd
Fontosabb művei Übü király
Kitüntetései Concours général
Alfred Jarry aláírása
Alfred Jarry aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Jarry témájú médiaállományokat.

Alfred Jarry (Laval, Franciaország, 1873. szeptember 8.Párizs, 1907. november 1.) francia drámaíró, az abszurd dráma atyja, a patafizikusok legfőbb hivatkozása; a „diákcsínyekből lepárolt rémbohózat”,[1] az Übü király szerzője.

Élete[szerkesztés]

Jarry breton kőműves ősöktől származott. Apja kereskedő volt. Könnyedén, virtuózan írt verseket, tizenkét éves korától egymás után több verses bohózatot írt. Tizenöt éves korától a rennes-i gimnáziumba járt, ahol kitűnően tanult. A gimnáziumban bizonyos Hébert tanár úr, a fizikatanár lehetett legfőbb ellensége, Übü király[2] figurája ugyanis ennek az embernek a gyilkos paródiája. Tizenöt éves korában írta a művet, megteremtve egy visszataszító, hálátlan, gyáva, kapzsi, gyilkos, zsarnok gyermeteg alakot. A darabot (ami mellesleg egy Shakespeare királydáma-paródia is) 1896-ban mutatták be, és botrányt kavart.

1891-ben a párizsi IV. Henrikről elnevezett líceumban Henri Bergson tanítványa, Léon-Paul Fargue osztálytársa volt. Rövidesen kapcsolatba került a szimbolistákkal. Költészetükben őt a nyelvi lelemények, a polgárpukkasztás vonzották, így az avantgárd egyik előfutárának tekinthető. Imádta Mallarmé-t, szorgos munkatársa lett a vezető szimbolista folyóiratnak (Mercure de France), aztán a Revue Blanche-nak.

Jarry egyre többet ivott és egyre többet dolgozott. Tudós vagy humoros cikkeket, filoszkodó dolgozatokat, regényeket és színműveket, operett librettókat írt. Fordította Coleridge, Stevenson, Grabbe egyes műveit. Megírta A patafizikus Faustroll doktor cselekedetei és nézetei című könyvét (1911), amelynek hőse az elmanósított Faust, aki hatvannyolc éves korában született, és annyi is maradt, és aki világ körüli csónakútra indult egy szárazföldi hajóval. A könyvben Homérosztól a Biblián át Jarry jelenkorának irodalma, festészete és tudománya, az európai kultúra szimbolista-szürrealista szintézise fogalmazódik meg. A regény többek között stílusparódia, mert Faustroll valójában a művészet szigeteit látogatja meg, és fantasztikus utazása egy „így írtok ti" is.

A Faustroll később a patafizikusok bibliája lett.

„Önök Übü papában olyan célzást láthatnak, amilyent akarnak, vagy csak egyszerű bábfigurát, akit egy tanáráról mintázott tanítványa, s aki a világ minden groteszkségét képviselte a diák szemében.”

– Jarry

„Nos, barátaim, véleményem szerint, eccerűen mérgezzük meg a királyt, arzént kevervén az ebédjébe! Alighogy belélefetyel, holtan lefordul, s attól kezdve én vagyok a király.”

– Übü

„Isten a zéró és a végtelen érintkezési pontja.”

– Faustroll

Fontosabb művek[szerkesztés]

A premier plakátja, 1896
  • Ubu roi – Übü király (ford.: Jékely Zoltán)
  • Ubu enchaîné – A láncravert Übü (ford.: Jékely Zoltán)
  • Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien – A patafizikus Faustroll doktor cselekedetei és nézetei (ford. Csímár Péter)
  • Le Surmâle – A Szuperhím (ford.: Pál Ferenc, új fordítás: Csímár Péter)
  • Ubu sur la Butte – Übü a csúcson (ford.: Jákfalvi Magdolna)
  • Ubu cocu – A felszarvazott Übü (ford.: Jákfalvi Magdolna)

Magyarul[szerkesztés]

  • Übü király avagy Komédia. A lengyelek; ford. Jékely Zoltán, ill. Kondor Béla; Európa, Bp., 1966
  • Két Übü-dráma / Übü király / A láncra vert Übü; ford. Jékely Zoltán, utószó Bajomi Lázár Endre, ill. a szerző; Európa, Bp., 1978
  • A szuperhím; ford. Pál Ferenc; Danube Budapest Rt., Bp., 1991
  • Az Übük; összeáll., szerk. Jákfalvi Magdolna, ford. Jékely Zoltán, Jákfalvi Magdolna, versford. Kappanyos András; Orpheusz–Fekete Sas, Bp., 1997
  • A patafizikus Faustroll doktor cselekedetei és nézetei. Új-tudományos regény (kétnyelvű, ford. Csímár Péter, utószó Bajomi Lázár Endre; tpm, Szentendre, 2011
  • Übü király / Az agytalanítás nótája / A láncravert Übü (kétnyelvű, ford. Jékely Zoltán, Weöres Sándor; tpm, Szentendre, 2011)
  • A szuperhím. Modern regény (kétnyelvű, ford. Csímár Péter, versford. Pál Ferenc; TPM, Szentendre, 2016)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bajomi Lázár Endre
  2. Ubu roi ou les Polonais

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Alfred Jarry (1873 - 1907) (angol nyelven). findagrave.com. (Hozzáférés: 2012. november 1.)
  • Alfred Jarry világa / Le monde d'Alfred Jarry; Tillinger Péter, Szentendre, 2013
Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Alfred Jarry témában.