Danny Antonucci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Danny Antonucci
Danny Antonucci.png
Született Daniel Edward Antonucci
1957. február 27. (65 éves)
Toronto
Beceneve Danny
Állampolgársága kanadai
Nemzetisége olasz
Gyermekei Tex Antonucci
Marlowe Antonucci
Foglalkozása animátor, producer, forgatókönyvíró
Iskolái
  • Sheridan College
  • Applewood Heights Secondary School

SablonWikidataSegítség

Danny Antonucci (Kanada, Toronto, 1957. február 27. –) kanadai animátor, producer és forgatókönyvíró. Leginkább az Ed, Edd és Eddy című sorozat tette őt híressé.

A kezdetek és a karrier[szerkesztés]

Antonucci szülei voltak az első nemzedék, akik bevándoroltak Kanadába Olaszország-ból. Bevándorolt szülők gyermekeként az átélt élmények, mélyen befolyásolták a későbbi munkájában. Antonuccit már gyerekkorában elbűvölték a rajzfilmek és órákon át csak ült és rajzolt, miközben megpróbált rájönni arra, miképp kelnek életre a figurák. Egy kis zsebpénzért elvállalt bábelőadásokat, és nagyon fiatalon, 14 évesen megjelent első rajzfilmje is. Antonucci munkát vállalt a Canimage Production-nél. Számos műsoron dolgozott és segített, ilyenek például a Hupikék törpikék, A Scooby-Doo-show, és a The Flintstones Comedy Hour. Az utóbbi műsoron egy, a szakmában elismert legendával, Tex Avery-vel dolgozott együtt.

1984-ben úgy döntött, elköltözik Los Angeles-be, hogy még több munkát vállalhasson el, de végül Vancouver-ben kötött ki. Dolgozni ment az International Rocketship Ltd.-hez, ahol rövid játékidejű rajzfilmeket és tv-reklámokat készített. Első nagyszabású, képességeit igénybe vevő alkotása a Sandboxland.

International Rocketship és MTV[szerkesztés]

Antonucci első egyéni alkotása a Lupo, a hentes volt, amit az International Rocketship adott ki. Egy forrófejű hentesről szólt, aki ütött-vágott akit ért, akár a legkisebb nézeteltérésért is. Antonucci szerint egy olyan filmkaraktert szeretett volna alkotni (és kellett is alkotni), amely a gyerekek teljes körében pozitívan érvényesül. A rajzfilm számos európai film-fesztiválon megjelent, beleértve a Berlin Film Festival-t is. Az Amerikai Egyesült Államok-ban felhívta kellően magára figyelmet a Spike and Mike's Sick and Twisted Festival of Animation-ön. Ez idő alatt az International Rocketship nyilvánosságra hozta, hogy egy Dog Brain nevezetű újabb rajzfilm van születőben, amelyet egyik munkatárs, J. Falconer írt.

„Lupo” végül szerződést kötött a Converse cipőgyárral. Így ez további munkát adott Antonucci-nak például animált reklámok készítését a Levi Strauss & Co.-nak és az MTV-nek. 1993-ban még mindig az International Rocketship-nél dolgozva, Antonucci készített egy sor reklámot az MTV számára amelyek néhány testvért ábrázoltak, amint a kanapén böfögnek és nézik az MTV-t. Az MTV megbízta Antonuccit, hogy készítsen egy egész sorozatot belőlük, és így a The Brothers Grunt-ot elkezdték sugározni 1994 augusztusában.

1994. április 1-jén Antonucci elindította saját rajzfilmgyártó vállalkozását az a.k.a. Cartoon-t,[1] mely végül saját műsorán sugározta a The Brothers Grunt-ot. A 45 darab epizódonként 7 perces műsort ’95-ben levették a műsorról. Antonucci visszatért a reklámkészítéshez. Eztán az MTV-nek dolgozott, egy rövid életű műsorban a Cartoon Sushi-ban 1997-ben.

Ed, Edd és Eddy[szerkesztés]

Kiköpött majd eltaposott rágóguminak érezve magát, visszatért a gyermekrajzfilmek készítéséhez. A Nickelodeon és a Cartoon Network is pályázott Antonuccira, de végül a CN megengedte neki, hogy saját ütemében dolgozhasson.[1]

Végül, 1999. január 4-én a Cartoon Network bemutatta az Ed, Edd és Eddy-t. A történet 3 serdülő srácon alapul, Ed-en, Edd-en (akit később „Dupla Dé”-nek szólítanak a többiek) és Eddy-n (ismertebb nevükön: „Az Ed-fiúk”), akik a külvárosi környékükön a Peach Creek Estates-ben (a magyar részekben Hamvas Patak-ban) élnek. Több részben szó esik Kanadáról, ami nem meglepő, hiszen biztos, hogy Antonucci gyermekkori emlékeit elevenítette meg, hiszen Kanadában ő is hasonló, külvárosi helyen élt. Eredetileg mégy évadot terveztek, de már az első is rajongók millióit szerezte meg. Összesen hat évad készült el, valamit egy film, az Ed, Edd és Eddy: A nagy mozidélután.[2] Azaz 7 ha a különleges részeket is beleszámítjuk. Ugyanis az Ed, Edd és Eddy-nek született valentin-napi, halloween-i, és karácsonyi különkiadása is.

Magánélete[szerkesztés]

Jelenleg házas és két gyereke van, Tex és Marlowe.

Munkássága[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Danny Antonucci című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Danny Antonucci. (October 10, 2006). Ed, Edd n Eddy: The Complete First Season – Interview with the Creator (DVD). Warner Home Video. A jelenet helye a filmen: 0.22–2.34.
  2. Kapko, Matt. „Ed, Edd ‘n Eddy’s Big Picture Show Premiers in the U.S.”, Animation World Network, 2009. november 16. (Hozzáférés ideje: 2011. április 30.)