Genndy Tartakovsky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genndy Tartakovsky
SzületettGennagyij Boriszovics Tartakovszkij
1970január 17. (54 éves)
Szovjetunió Moszkva, Oroszországi SZSZSZK, Szovjetunió
Állampolgársága
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozásaanimátor, producer, forgatókönyvíró
Iskolái
  • Columbia College Chicago
  • Lane Technical College Prep High School
  • Manchester School of Art (1987–1989, nem ismert)
KitüntetéseiWinsor McCay Award (2006)

Genndy Tartakovsky aláírása
Genndy Tartakovsky aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Genndy Tartakovsky témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Genndy Tartakovsky (oroszul: Геннадий Борисович Тартаковский, Gennagyij Boriszovics Tartakovszkij) (Moszkva, Oroszországi SZSZSZK, 1970. január 17. –) Emmy-díjas orosz származású amerikai rendező, producer, forgatókönyvíró. Elsősorban olyan rajzfilmsorozatok miatt ismert, mint a Dexter laboratóriuma, a Szamuráj Jack, a Csillagok háborúja: Klónok háborúja, a Szimbionikus titán, de közreműködött a Pindúr pandúrok készítésében is. Emellett egész estés animációs filmeket is alkot, ilyen a Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak című film és folytatásai.

Gyermekkor[szerkesztés]

Genndy Tartakovsky 1970. január 17-én született Moszkvában, az akkori Szovjetunióban, zsidó szülőktől. Az apja mint fogorvos dolgozott egy magas rangú kormánytisztnek, az édesanyja pedig egy igazgató asszisztense volt egy iskolában. Amikor Genndy 7 éves volt, átköltöztek az Amerikai Egyesült Államokba, mert az apja jobb életet akart a gyerekeinek. Családja először Olaszországba ment, ahol egy német család mellett éltek. Ott kezdett vonzódni a művészetekhez. Egy szomszéd lány inspirálta. Tartakovsky később így kommentálta: „Emlékszem, borzasztó voltam. Nem tudtam húzni egy kört sem.” Nagy befolyással voltak rá az ottani képregények. Az első füzet, amelyet a 7-Eleven-ben vett meg, a Super Friends volt.

Tanulmányok[szerkesztés]

Genndy a chicagói Eugene Field Általános Iskola harmadik osztályába kezdett el járni. Az iskola kemény volt neki, mert úgy érezte, hogy mindenki külföldiként könyveli el. Azt mondta, hogy nem tudott beilleszkedni addig, amíg másodéves hallgató nem lett a középiskolában. Amikor 16 éves volt, meghalt az édesapja. Genndy úgy érezte, hogy az apja nagyon szigorú és ódivatú volt, de kapcsolatuk nagyon különleges volt. Apja halála után, Genndy és a családja elköltözött, és elkezdett dolgozni, mialatt még középiskolába járt. Genndy betekintést kapott a televíziózásba, mely mélyen kihatott később a karrierjére. Hogy kielégítse becsvágyó családját, Genndy megpróbált munkát szerezni egy hirdetési osztályon, mert bátorították, hogy ő egy üzletember. Akármennyire is, későn jelentkezett és ezért nem tudott másik osztályt választani. Megjelölt egy animációs osztályt, és ezt vezette a tanuló animátoroknak a chicagói Columbia Egyetemen. Idegesen dolgozott, próbálta építeni a profilját mint animátor. 1991 körül elkészített egy három perces rövidfilmet egyedül. Ez volt a kezdete a termékeny karriernek, és elintézte vele, hogy felvegyék a California Institue of the Arts-ra, barátjával Robert Renzettivel, és egy teli cipősdoboz flipbooks-szal (sorozatban felvett fotókat képes feldolgozni úgy, hogy animáció hatását kelti).

Ő jött fel a Dexter Laboratóriumának ötletével a kollégiumban; egy balerina rajza inspirálta.[1][2] Fejlesztett további rövidfilmeket a második évében.

Források[szerkesztés]

  1. Wilkinson, Alec. „Moody Toons; The king of the Cartoon Network”, The New Yorker, Condé Nast Publications, 2002. május 27.. [2012. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. május 14.) 
  2. Davenport, Misha. „'Dexter' creator draws on his youth”, Chicago Sun-Times, Wrapports, 2002. november 24.. [2016. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. május 14.) 

További információk[szerkesztés]