Jelszó: Kölök nem dedós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jelszó: Kölök nem dedós
(Codename: Kids Next Door)
Műfaj vígjáték, kaland, akció

Alkotó Tom Warburton
Író Tom Warburton
Mo Willems
Andy Rheingold
Alison Wilgus
Rendező Tom Warburton
Hang Ben Diskin, Lauren Tom
Dee Bradley Baker
Cree Summer
Tom Kenny
Grey DeLisle
Tara Strong
Jeff Bennett
Maurice LaMarche
Jennifer Hale
Frank Welker
Zeneszerző Thomas Chase
Steve Rucker

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok 78
Gyártás
Vezető producer Tom Warburton
Richard Winkler
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Curious Pictures, Cartoon Network Studios
Forgalmazó Warner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó USA Cartoon Network
Eredeti sugárzás 2002. december 6.2008. január 28.
Magyar adó Cartoon Network, C8
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Jelszó: Kölök nem dedós (néhány alkalommal Rémkölykök, eredeti címén Codename: Kids Next Door) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Cartoon Network Studios, és a Curious Pictures készített.[1]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat öt tízéves gyereket mutat be, akik arra esküdtek, hogy a gyermekek jólétéért harcolnak mindenütt a világon - azért, hogy megszabaduljanak az összes zsarnok és kellemetlenkedő, jó kedvük útjában álló felnőttől. A Jelszó: Kölök nem dedós című műsorban, a lelkes - ez idáig ügyetlenkedő - tizennégy évesek csatlakoznak a felnőtt-ellenes erőkhöz. Ezek az elvekkel bíró gyerekek azon jogokért harcolnak, hogy élvezhessék az élet örömeit, például a későn kelést és azt, hogy azt ehessenek, amit akarnak. De az állásfoglalás nem elég. Az ifjú csapat teljesen titkos küldetésekbe kezd a gyerekek oldalán. Céljaik eléréséhez fantasztikus, otthon készített technikai eszközöket használnak, például repülő gépeket, vagy katapultokat.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyeske

Eszes Okis, a vezető, és az 5-ös szektor feje. Munka(-és küldetés)mániás kopasz srác, barátnője a duci Lizzie. Nem tudni, miért kopasz, és miért hord állandóan napszemüveget. Kopaszságára egyszer utaltak a sorozatban, Ötöske szerint: egyszer nem segítettek valakin, és az lett a következménye. Szereti a veszélyes feladatokat és soha nem hátrál meg.

Ketteske

Dagi P. Gagyika, a csapat feltalálója, elektronikai szakértője és pilótája. Amerikai gyerek, aki mindig rossz viccekkel halmozza el társait. Szerelmes Ötöske gonosz nővérébe.

Hármaska

Kuki Sanban (az epizódokban Cuki vagy Kiki), a Japán lány üde folt a csapatban. Igazi kislány, plüssállatokkal alszik, naiv, de örök vidám és optimista. Rendkívül szereti a színes majmokat, és talán Négyeskét is.

Négyeske

Wallabee Beetles (a sorozatban nem igazán említik a nevét, néha Odavág Pindúr) srác, jellemzője: előbb üt, aztán gondolkodik. Robbanékony, pöttöm fiú, szeretné elhódítani Egyeske vezetői helyét, de senki sem veszi komolyan. Szerelmes Hármaskába.

Ötöske

Abigail Lincoln, mindig nyugodt, reálisan gondolkodó afroamerikai lány. Megvan a magához való esze, Egyeske után ő vezethetné a csapatot. Egy nővére van, aki a gonosz oldalon áll. Mindig harmadik személyben beszél.

Magyar változat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar változatot a Cartoon Network megbízásából a Mafilm Audio Kft. készítette.

Magyar szöveg
Hangmérnök
Magyar hangok

és még sokan mások: Bezerédi Zoltán, Bogdányi Titanilla, Breyer Zoltán, Csőre Gábor, Dobránszky Zoltán, Faragó András, Forgács Gábor, Halász Aranka, Harmath Imre, Kerekes József, Király Attila, Kiss Eszter, Konrád Antal, Kránitz Lajos, Moser Károly, Rajkai Zoltán, Sebestyén András, Simonyi Piroska, Szélyes Imre, Varga Tamás, Zágoni Zsolt

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Cartoon Network's Codename: Kids Next Door Challenges Tyrannical Rule of Adults Starting TOMORROW — December 6 (angol nyelven). Businesswire.com, 2002. december 5. (Hozzáférés: 2008. október 23.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]