Megas XLR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megas XLR
Műfaj sci-fi, akció

Főcím Chicks Dig Giant Robots

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 2
Epizódok 26
Gyártás
Részenkénti játékidő 21 perc
Gyártó Cartoon Network Studios
Forgalmazó Warner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adó USA Cartoon Network
Eredeti sugárzás 2004. május 1. – 2005. január 15.
Magyar adó Cartoon Network
Magyar sugárzás 2005. február 5. – 2005. augusztus 14.
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
További információk

A Megas XLR (az xlr az eXtra Large Robot-ot jelöli) egy 2004-es amerikai rajzfilmsorozat,[1] amely először a Cartoon Network Toonami adásában került a képernyőre. A sorozat főcímdala a „Chicks Dig Giant Robots” című nóta. Magyarországon 2005-ben mutatták be.[2]

Történet[szerkesztés]

Az úr 3037. évében járunk, ahol az emberiség a Glorft nevű idegen lényekkel harcol. A csatában sokszor használnak csatahajókat, de a fő harci eszköz mindkét oldalon a mecha, tehát pilóta által irányított - általában - humanoid robot. A jelenleg zajló kisebb összecsapás azért történt, mert az emberek megalkották a Glorftokra hihetetlenül veszélyes szinte legyőzhetetlen mecha prototípust, a Mechanized Earth Guard Attack System-et, avagy a Mechanikus Földi Őrző-Védő Rendszer-t, becenevén M.E.G.A.S.-t. A harc közben azonban Kiva Adru parancsnok kieszel egy tervet: a MEGAS Idő kontrolláló berendezésével visszamegy 3035-be és megváltoztatja a csata kimenetelét. Terve nem sikerül, mert egy Glorft mecha csapat sortüzet indít felé. A támadás alatt Kiva visszaesik a régi robotjába, de beindítja a lerobbantott fejű MEGAS rendszerét, visszamegy a távoli múltba, egészen pontosan a 21. századi New Jersey-be érkezik, ahol egy szeméttelepen marad 2004-ig. Ekkor ugyanis Harold „Coop” Cooplowski éppen kacatokat vásárolgat a szeméttelep tulajdonosától és valószínűleg lakójától, Goat-tól, amikor véletlenül egy szemétlavina után előkerül a 30 méteres robotroncs. Coop éjt nappallá téve dolgozott a roboton, hogy helyrepofozza: az egészet kékre festi, lángnyelvek, lángoló szemgolyók és biliárdgolyók ékesítik, de a fej nincsen meg, hiszen megsemmisült, ezért Coop egy sportkocsit szerel rá (ami néha képes különválni és ismét autóként funkcionálni), az irányítást a kormánykerékkel, joystickekkel, és PlayStation-irányítókkal teszi lehetővé. A munkája végeztével megmutatja barátjának, Jamie-nek, aki elkezd gondolkodni, hogy használhatná a robotot bankrablásra, és a világuralom elérésére. Coop és Jamie pár percig nyugodtan próbálgatja a MEGAS képességeit, azonban feltűnik Kiva és követeli vissza a robotot, később rájön, hogy ebben az állapotban csak Coop irányíthatja. Coop véletlenül bekapcsolja a Glorft-hívóberendezést, ennek hála pár perccel később több ezer takonyzöld mecha jelenik meg és a MEGAS átadását követelik. Coop pedig - mint egy videojátékban - szabályos mozdulatokkal, egy pankrátor könyörtelenségével szakítja szét, üti keresztül és lövi darabokra a Glorftok seregét, majd velük együtt Jersyt is (mint több részben). És a csata csak ezután kezdődik…

Szereplők[szerkesztés]

  • Harold „Coop” Cooplowski: A sorozat egyik kövér főszereplője, a MEGAS jelenlegi formáját egyedül ő képes irányítani. Testvéreként bánik a mechával, de néha belemelegedik a harcba nem figyelve ezzel a gép egészségére. Coop számára az egész háború egy egyszerű játék, jó grafikával. A több éves videó játék kúrájának köszönhetően a Megast úgy tudja irányítani, hogy bármilyen mozdulatot, amit a játékokból tanult, könnyedén megteheti. Van egy alteregója a párhuzamos univerzumban, aki gonosz. Coopnak hihetetlen tehetsége van az elektromos szerkentyűk, a kocsik, és a videojátékok terén, de ő szerviz helyett maradt inkább az anyja alagsorában.
  • Kiva Adru parancsnok: 3012. szeptember 15-én született meg. Kivának különös tehetsége van a robotháborúhoz és a harcművészetekhez. Erős, könyörtelen, intelligens. Párhuzamos énje a párhuzamos univerzumbeli Coop kiborg segédje. Kiva 25 évesen érkezett a múltba. Minden áron meg akarja menteni jövőbeli otthonát, de egyre inkább megszereti a 21. század – számára furcsa – szokásait.
  • Jamie: Jamie Coop legjobb barátja. Ő a sorozat azon szereplője, aki mindig olyan csapdákba esik, amiket maga állít. Ha Coopék bajban vannak, akkor Jamie tesz még valami olyan, amivel hátráltatja őket. Jamie mindig azon ábrándozik, hogyan gazdagodhatna meg, és „szedhetne fel csajokat” MEGAS segítségével.
  • Goat: Goat annak a szeméttelepnek a tulajdonosa, ahol Coop megtalálta MEGAS „holttestét”. Goat inkább a hajléktalan kategóriába sorolható, de mindig támad valami őrült ötlete, ami nem zavar senkit, de nem is sikerül. Coop azóta a rendhagyó nap óta tartozik neki, hogy megtalálta MEGAS-t.

Magyar hangok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Megas XLR a Port.hu-n
  2. Mesét nézni jó!. Ujtopmodell.uw.hu, 2011. január 10. (Hozzáférés: 2012. augusztus 4.)