Hacser Józsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hacser Józsa
Hacser Józsa A Hanákné ügy c. filmben (1969)
Hacser Józsa A Hanákné ügy c. filmben (1969)
Életrajzi adatok
Születési név Hatscher Jozefin Mária
Született 1931. április 4.
Kispest
Elhunyt 2014. március 4. (82 évesen)
Siófok
Pályafutása
Aktív évek 19502006
Díjai
Jászai Mari-díj 1963, 1977
További díjak Aase-díj (1989)
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1995)
Kabos Gyula-díj (1997)
Hekuba-díj (2000)

Hacser Józsa az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Hacser Józsa (született Hatscher Jozefin Mária; Kispest, 1931. április 4.Siófok, 2014. március 4.[1]) kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő.

Élete[szerkesztés]

1931-ben született, szegénységben és nélkülözésben nőtt fel Budapesten, egy apró pincelakásban, a Baross utca 108.-ban. Édesanyja nyomdásznő, édesapja ezüstműves volt, aki a második világháború alatt a Donnál harcolt, édesanyjával fél évre egy pincében húzták meg magukat a bombázások miatt, éheztek, de a nehézségek ellenére is túlélték ezt az időszakot. 1946-ban és 1947-ben édesapjával ezüstművesként dolgozott, majd a magasabb bér reményében elhelyezkedett a Rózsa Ferenc utcai jelvényszövetkezetben, ahol a kitüntetéseket és kitűzős jelvényeket zománcozta. Először 16 évesen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd 17 évesen, másodszori próbálkozásra – 1948-ban – felvételt nyert Gellért Endre osztályába. Főiskolai tanulmányait a nagy pedagógus-rendező mellett, többek között olyan kiválóságok segítették, mint például a színészóriás Rátkai Márton, a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező és színészpedagógus Nádasdy Kálmán, az elismert rendező-színész Vámos László, vagy például Olthy Magda, a Nemzeti Színház csillaga.

A pályámat statisztálással kezdtem főiskolásként. 1948: Belvárosi Színház, Bárdos Artúr igazgatása alatt ment Az ördög cimborája című Bernard Shaw-darab, Bulla Elma, Lehotay Árpád, Pándy Lajos játszottak benne. Tulajdonképpen azzal kezdődött. Volt egy barátnőm, Sebestyén Évike, a nagy Sebestyén dinasztia egyik tagja, vele együtt jártam a Főiskolára.

Hacser Józsa

Már főiskolai tanulmányai alatt is szerepel statisztaként és kisebb szerepekben a belvárosi Úttörő Színházban. 1952-ben diplomázott, majd rögtön a Miskolci Déryné Színházhoz – későbbi nevén Miskolci Nemzeti Színház – szerződtette Bozóky István színházigazgató, ahol négy évadot töltött el olyan művészek társaságában, mint Agárdy Gábor, Szirtes Ádám, Barta Mária, vagy Galambos Erzsi. Számtalan naiva- és karakterszerepet eljátszott Miskolcon 1952 és 1956 között, de komoly sikereket ért el drámai szerepekben is: többek között Hamlet Opheliájában és az Antigoné Iszménéjében is emlékezeteset alakított. Bár a kiváló társulatban remek szerepeket kapott, nyilatkozataiban említette, hogy a színház akkori főrendezőjével, Kazimir Károllyal szókimondó természete miatt nem volt felhőtlen a munkaviszonyuk.

1956–1993 között a Jókai Színház, majd a Thália Színház illetve az Arizona Színház tagja, 1994-től a Soproni Petőfi Színház tagja volt.

Groteszk, humoros alakok, valamint drámai szerepek megformálásával tűnt ki. Számos filmben hallható a hangja szinkronszínésznőként.

Visszavonulva, elhagyatottan, siófoki házában hunyt el közel 83 éves korában.

Színpadi szerepei[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 124; ugyanitt hatvanhat színházi felvételen is látható.[Mj. 1]

Filmjei[szerkesztés]

Játékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. 2014 március 5.-i lekérdezés
  2. Az első pontosan regisztrált szerepe a Színházi Adattárban. 1950. május 18. Úttörő színház
  3. Az utolsó regisztrált bemutatója: Buda Stage (IBS) 2002. november 13.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]