Szakács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lukács István Oscar-díjas séf[1]

A szakács az a személy, akinek a munkája a fogyasztásra szánt étel elkészítése.

Csoportosítás[szerkesztés]

Szakácstanulók Párizsban

Egy szakács a megfelelő kritériumoknak eleget téve dolgozhat mint:

 • magánszemélyeknél munkát vállaló:
  • privát séf, privát szakács vagy magánszakács (a megrendelő igényeinek megfelelően megtervezi az étrendet, beszerzi a nyersanyagokat, elkészíti és professzionális módon tálalja az általában többfogásos menüt, amit pincérek szolgálnak fel; egy családnál vagy személynek dolgozik, akár állandó alkalmazott is lehet[2])
  • személyi szakács (legfőbb különbség a privát séfhez képest, hogy több családnál – akár a hét minden napján máshol – dolgozik[2])
 • catering szakács
 • éttermi szakács
 • intézményi szakács

attól függően, hogy hol látja el feladatát.[3]

A szakácsolat lehet titulus szerint is csoportosítani – éttermek, vendéglátó-ipari egységek legmagasabb beosztású szakácsa a séf vagy konyhafőnök –, vagy végzettség alapján – a legkiválóbbak mesterszakács vizsgát tehetnek –, illetve szakosodhatnak egy-egy területre (például mint cukrász, pizzakészítő, meleg-, hidegkonyhai szakács stb.) is.[4]

Étteremben[szerkesztés]

A szakácsok szakmájukat kitanulhatják kuktaként, főleg kisebb vállalatoknál, de a nagy sikerű éttermek inkább szakácsiskolákból vesznek fel diplomás szakértőket; ez esetben sem ritka valamiféle tanoncság elvégzése. Nagyobb éttermekben sokszor létezik egy személyzeti hierarchia, melyet a szakács és főszakács tetőz, vagy szakosodott személyzet, mint például saucier vagy patissier.

Források[szerkesztés]

 1. Elhunyt Lukács István háromszoros Oscar-díjas séf turizmus.com, 2020. szeptember 29.
 2. a b Szűcs László (Cheflaszlo): Magán- és a személyi szakács Amerikában, torzsasztal.com - 2007. augusztus 18.
 3. Chris Welsh: Private Chef vs. Personal Chef: What’s the Difference?, secret-ingredient.com - 2017. május 31. (angolul)
 4. Nemzeti Pályaorientációs Portál: Szakács Archiválva 2018. január 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, konyhafőnök, séf Archiválva 2018. január 22-i dátummal a Wayback Machine-ben (hozzáférés: 2018. január 21.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cooks
A Wikimédia Commons tartalmaz szakácsok témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]