Étterem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemzetközi jelzés az étkezési lehetőségre
Étterem

Az étterem nagyobb vendéglő. Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek (pl. étkezőkocsi) étkezésre berendezett helyisége. A vendéglátáson belül megkülönböztetjük a kereskedelmi és munkahelyi vendéglátást. Az előbbibe tartoznak az éttermek, bárok, kocsmák, kávéházak, büfék stb. Az utóbbiba az intézményi étkeztetés egységei (munkahelyek, kórházak, laktanyák éttermei, iskolai menzák). A vendéglátóipar nyújtja a turizmusban a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatásokat.

Az éttermek története[szerkesztés]

Az étterem szó kialakulása[szerkesztés]

Az étterem névadója, egy szigorú, a céhes előírások ellen lázadó vendéglős volt, aki kezdetben olyan húsleveseket kínált a vendégeknek, amitől a betegek erőre kaptak. A restaurant (francia szó) jelentése: erősítő. Idővel a vendéglős a kínálatát bővíteni akarta ürülábbal, ám az akkori szigorú céhes szabályok miatt, nem tehetett meg. Azután mégis győzött az innováció! A Boulanger nevű vendéglős győzedelmeskedett a szigorú előírások felett.

Fajtái[szerkesztés]

Kereskedelmi vendéglátás[szerkesztés]

Munkahelyi vendéglátás[szerkesztés]

A munkahelyi vendéglátás alapvetően csak abban tér el a másik fajta vendéglátástól, hogy a vendégkör meghatározott. Az adott munkahely dolgozóiból, a szervezettel kapcsolatban álló személyekből áll (pl. tanulók, katonák, nyugdíjasok). A szolgáltatás díját nem esetileg, hanem ciklusosan visszatérő időszakonként (hetente, havonta, negyedévente) térítik meg a fenntartónak, illetve a járandóságaikból levonják. A munkahely a jogszabályban megállapított kedvezményeket is adhat a vele kapcsolatban állóknak, természetbeni hozzájárulásként.

Fajtái:

  • munkahelyi étterem
  • munkahelyi büfé
  • „menza” (óvodák, iskolák étkeztető helye.)
    • A munkahelyi étkeztetés formáira jellemző, hogy az alkohol értékesítése tilos.

Érdekességek[szerkesztés]

A világ valószínűleg legrégebben létrehozott, ma is üzemelő étterme a St. Peter Stiftskulinarium Ausztriában.

Források[szerkesztés]

Commons:Category::Category:Restaurants
A Wikimédia Commons tartalmaz Étterem témájú médiaállományokat.