Shaak Ti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shaak Ti
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseStar Wars II. rész – A klónok támadása (2002)
Utolsó megjelenéseA klónok háborúja
Távozásának okanem ismert
MegszemélyesítőjeOrli Shoshan
HangjaGrey DeLisle (Klónok háborúja),
Tasia Valenza (A klónok háborúja)
Magyar hangKovács Nóra (Klónok háborúja),
Kéri Kitty (A klónok háborúja)
magasság187 cm
szemszínsötétszürke/kék
bőrszínvörös (fehér jelölésekkel és szürke csíkokkal)
Shaak Ti adatai
Valódi neveShaak Ti
Születési neveShaak Ti
Fajatogruta
Neme
SzületettYE 59 (Legendák szerint)
ismetetlen (Kánon szerint)
ElhunytYE 19 (Coruscant, kánon szerint)
YE 3 (Felucia, legendák szerint)
Képességeierő használata
FoglalkozásaJedi mester
LakóhelyeShili
VallásaJedi

Shaak Ti egy togruta származású jedi mester. Yaddle helyére került a Jedi Tanácsba. A Klónháborúkban – ugyanúgy, mint a legtöbb jedi mester, klónharcosokat vezetett csatába különböző bolygókon. A Makashi vívóstílus mestere. A klónháborúk során megölték.

Élete[szerkesztés]

Eltérő volt más fajú személyektől és magányos is volt. Két tanítványa volt és mind a kettő meghalt. Az egyik tanítványa, Fe Sun volt. Ő a zeltron származású Lyshaa kezeitől halt meg. Ti mester egy nagyon fortélyos harcos volt. Ott volt a geonosisi csatában, ahol nagyon sok jedi meghalt. Ő szerencsére meg tudott menekülni ebből a csatából.

Shaak Ti is egy olyan jedi volt, akiből tábornok lett. Klón osztagosokat vezetett, sőt, a KLónok háborúja c. animációs sorozat szerint, a kiképzésüket felügyelte (a kiképzést fejvadászok irányították). Együtt dolgozott Lama Su-val. Harcolt a kaminoi csatában. Ő harcolt először az ARC klón osztagosok oldalán.

Szembeszállt a Hypori bolygón Grievous tábornokkal. Ekkor együtt volt Ki-Adi-Mundival, Aayla Securával, K'Kruhk-kal, Daakman Barek-kel, Tarr Seirr-rel és Sha'a Gi-vel. Megmenekült a Grievous tábornok elleni harcból is. Öt hónappal később Ti mester Shon Kon Ray-al vezetett csatát a Brentaal IV-re. Ebben a csatában győzött a Köztársaság. Shaak Ti megölte Shogar Tok-ot, egy szeparatista vezetőt. Ezt a csatát a szeparatisták nagyon megszenvedték. Később elismerést kapott Palpatine-tól, Mace Windu-tól és Plo Koon-tól a sikeres Ando-i küldetés miatt. Benne volt abban a 82 jediben, akik Asajj Ventress-re vadásztak. Shaak Ti fogoly lett, a szeparatisták elfogták őt. De kiszabadult a Metalorn-on. Innen klóncsapatok mentették meg Bail Organa vezetésével. Ti hálás volt Organa szenátornak.

A klónháborúk vége felé információkat gyűjtött Darth Sidious-ról és kiképzett egy klón osztagot Mace Winduval. Amikor a szeparatisták megtámadták a Coruscantot, nagyon sok Magna Guard-dal megküzdött. Ő volt Palpatine testőre is. Coruscant csatájában Stass Allie-vel menekítették Palpatine kancellárt. Shaak Tit Grievous végezte ki egy fénykarddal; miután foglyul ejtették; ez a jelenet eredetileg szerepelt volna a filmben ám végül kitörölték, így Shaak Ti nem szerepelt a III. részben.

Források[szerkesztés]

  • Shaak Ti (angol nyelven). starwars.fandom.com
  • Shaak Ti (angol nyelven). starwars.com