Vihar (Marvel Comics)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vihar
Megjelenési információk
Kiadó Marvel Comics
Eredeti neve Storm
Első megjelenés Giant-Size X-Men #1
1975. május
Megalkotta Len Wein
Dave Cockrum
Vihar adatai
Valódi neve Ororo Munroe
Állapota aktív
Rokonai David Monroe (apja, elhunyt),
N’Dare Monroe (anyja, elhunyt),
Shetani ezredes (bácsikája),
Ashake (őse, elhunyt),
T’Challa (Fekete Párduc, férje)
Faja mutáns
Csoporthoz tartozása X-Men
Fantasztikus Négyes
Képességei időjárás-manipuláció

Vihar (vagy Ciklon), valódi nevén Ororo Iqadi T’Challa,[1] lánykori vezetéknevén Munroe, egy kitalált szereplő, szuperhős a Marvel Comics képregényeiben. A szereplőt Len Wein és Dave Cockrum alkotta meg. Első megjelenése 1975 májusában, a Giant-Size X-Men első számában volt.[2] Vihar a képregényekben általában az X-Men nevű mutánscsapat tagjaként, gyakran vezetőjeként jelenik meg. T’Challa, a Fekete Párduc hitveseként a kitalált afrikai ország, Wakanda királynője.

Vihar az X-Men csapattagjai közül az egyik leggyakrabban használt szereplő. A képregényfüzeteken kívül része volt az összes, az eredeti sorozat alapján készült animációs sorozatnak, szinte mindegyik videójátéknak, és a 2000-es években vetített X-Men-filmsorozatnak is, melyben az afrikai származású hősnőt Halle Berry alakította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christopher Yost (w), Diogenes Neves (p), Edgar E. Tadeo (i). „X-Men: Worlds Apart, Part One”. X-Men: Worlds Apart, 1. szám (2008. december) (angol nyelven)
  2. Len Wein (w), Dave Cockrum (p), Dave Cockrum és Peter Iro (i). „Second Genesis!”. Giant Size X-Men 1. sor, 1. szám (1975. május) (angol nyelven)