Ugrás a tartalomhoz

Vihar (Marvel Comics)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vihar
Megjelenési információk
KiadóMarvel Comics
Eredeti neveStorm
Első megjelenésGiant-Size X-Men #1
1975. május
MegalkottaLen Wein
Dave Cockrum
Vihar adatai
Valódi neveOroro Munroe
Állapotaaktív
RokonaiDavid Monroe (apja, elhunyt),
N’Dare Monroe (anyja, elhunyt),
Shetani ezredes (bácsikája),
Ashake (őse, elhunyt),
T’Challa (Fekete Párduc, férje)
Fajamutáns
Csoporthoz tartozásaX-Men
Fantasztikus Négyes
Képességeiidőjárás-manipuláció

Vihar (vagy Ciklon), valódi nevén Ororo Iqadi T’Challa,[1] lánykori vezetéknevén Munroe, egy kitalált szereplő, szuperhős a Marvel Comics képregényeiben. A szereplőt Len Wein és Dave Cockrum alkotta meg. Első megjelenése 1975 májusában, a Giant-Size X-Men első számában volt.[2] Vihar a képregényekben általában az X-Men nevű mutánscsapat tagjaként, gyakran vezetőjeként jelenik meg. T’Challa, a Fekete Párduc hitveseként a kitalált afrikai ország, Wakanda királynője.

Vihar az X-Men csapattagjai közül az egyik leggyakrabban használt szereplő. A képregényfüzeteken kívül része volt az összes, az eredeti sorozat alapján készült animációs sorozatnak, szinte mindegyik videójátéknak, és a 2000-es években vetített X-Men-filmsorozatnak is, melyben az afrikai származású hősnőt Halle Berry alakította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christopher Yost (w), Diogenes Neves (p), Edgar E. Tadeo (i). „X-Men: Worlds Apart, Part One”. X-Men: Worlds Apart, 1. szám (2008. december) (angol nyelven)
  2. Len Wein (w), Dave Cockrum (p), Dave Cockrum és Peter Iro (i). „Second Genesis!”. Giant Size X-Men 1. sor, 1. szám (1975. május) (angol nyelven)