Dave Cockrum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dave Cockrum
Dave Cockrum.jpg
Születési név David Emmett Cockrum
Született 1943. november 11.
Pendleton, Oregon
Elhunyt 2006. november 26. (63 évesen)
Belton, Észak-Karolina
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása képregényrajzoló
Díjak Inkpot Award
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dave Cockrum témájú médiaállományokat.

Dave Cockrum (Pendleton, Oregon, 1943. november 11.Belton, Észak-Karolina, 2006. november 26.) amerikai képregényrajzoló. Részt vett olyan, azóta is népszerű karakterek megalkotásában mint Vihar, Árnyék és Kolosszus. Dave Cockrum 2006. november 26-ra virradó reggel hunyt el otthonában előrehaladott cukorbetegsége miatt.

Életrajza[szerkesztés]

Dave Cockrum 1943. november 11-én született az Egyesült Államokban, az Oregon állambeli Pendleronban. Apja az Egyesült Államok Légierejénél szolgált alezredesi rangban, ezért sokat költöztek, de ennek köszönhetően közelebbről is megismerkedhetett a repülőgépekkel. Fiatalon ismerkedett meg a képregényekkel, köztük a Captain Marvel-el és a Blackhawkkal. Saját bevallása szerint azért lett a kedvenc repülőgép típusa az F-90-es mert a Blackhawk pilótái is ezekkel repültek. A képregényekhez való vonzódása nem csupán rajongás volt, ezért iskolájában a művészeti szakot helyezte előtérbe.

Iskolái befejezése után hat évig szolgált a haditengerészet kötelékében, majd miután leszerelt New Yorkban a Warren Publishingnél helyezkedett el. Később Murphy Anderson asszisztense lett, mint kihúzó. Anderson ekkor olyan lapokon dolgozott a DC Comicsnál, mint a Superman és a Superboy.

A Marvel Comicsnál Cocrum és Len Wein megalkotta az új X-Men csapatát, és köztük olyan karaktereket mint Vihar, Árnyék és Kolosszus. Az új karakterek első szereplése a Giant-Size X-Men első számában volt, a „második teremtés” című történetben 1975-ben, majd az újraindított Uncanny X-Men 94. számától rendszeresen szerepeltek. Wein másfél szám után elhagyta a sorozatot, helyére Chris Claremont került. Cockrum egészen 1977-ig maradt a lapnál (a 94. és 105., valamint a 107. résznél mint rajzoló), mikor John Byrne rajzoló váltotta fel a 108. résznél. Byrne 1981-ben a 144. szám után kivált a csapatból és Cockrum ismét visszatért de csupán két évre.

Utolsó éveiben Cockrum egyre kevesebbet dolgozott képregényeken. 2004-ben súlyos állapotban, tüdőgyulladással szállították egy bronx-i kórház.[1] Néhány munkatársa Clifford Meth és a Silver Bullet Comics vezetésével gyűjtést szerveztek a támogatására. Az árverést a Heritage Comics vezette a Wizard World chicagói összejövetelén, és közel 25 000 $-t sikerült gyűjteniük. A Marvel szintén bejelentett, hogy további kárpótlást ad Cockrumnak az azóta nagy sikereket elért új X-Men csapatának megalkotásában való munkájáért.

Úgy tervezték, hogy Cockrum a Giant-Size X-Men harmadik számában egy kilenc oldalas történet rajzolója lesz, de romló egészségi állapota megakadályozta ebben.[2]

Dave Cockrum 63 éves korában, 2006. november 26-ra virradó reggel hunyt el beltoni otthonában előrehaladott cukorbetegsége és az abból adódó szövődmények miatt. Halálának hírét Clifford Meth jelentette be rajongóinak és tisztelőinek a Nightscrawler internetes fórumon.[3] Felesége Paty, nyilatkozata szerint, férje kívánsága szerint nem lesz nyilvános temetése, hamvait birtokán szórják szét.[4]

Tények és érdekességek[szerkesztés]

  • Az X-Men: Az ellenállás vége című film könyv változatában a történet eseményei alatt az Egyesült Államok elnökének neve David Cockrum.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]