Internetes fórum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy phpBB fórumszoftverrel működő fórum

Az interneten sok helyen találkozhatunk fórumokkal. Ezek a fórumok lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára arra, hogy szöveges párbeszédet folytassanak egymással. A fórumokon ezeket az üzeneteket témák szerint csoportosítják, így elősegítve, hogy a fórum jobban átlátható legyen.

Az internetes fórumok eredete[szerkesztés]

A bulletin board az internet elterjedését megelőző korszak legnépszerűbb elektronikus adatcsere rendszere volt, amelyben egy adott téma iránt érdeklődő felhasználók cserélhettek üzeneteket és állományokat egymással. Képernyőn való megjelenítése kizárólag szöveges jellegű volt, elérésére közvetlenül a kiszolgálóra történő telefonos betárcsázás útján nyílt lehetőség.

Manapság a "bulletin board" kifejezést a magyar nyelvben "fórum" névvel illetett, általában webes alapú üzenetcserét lehetővé tevő rendszerek megnevezésére használják az angol nyelvterületeken.[1]

A fórumok szerkezete[szerkesztés]

A fórumok többféleképpen épülhetnek fel. Többnyire minimálisan két szintből állnak. Ezekben általában a közös vonás, hogy először különböző kulcsszavak, címek alapján bontják szét a tartalmat, majd ezeken belül találhatjuk meg a hozzászólásokat.

Példák a fórumok felépítésére[szerkesztés]

Témák (Topicok) → Hozzászólások (Postok)
Fórumok → Témák (Topicok) → Hozzászólások (Postok)
Fórumok → Alfórumok → Témák (Topicok) → Hozzászólások (Postok)

Jegyzetek[szerkesztés]