Ugrás a tartalomhoz

X-Men: Evolúció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Men: Evolúció
(X-Men: Evolution)
Műfajakció, dráma, fantasy, romantikus, sci-fi, thriller

AlkotóJason Katims
Hang

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok4
Epizódok52 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
ProducerAvi Arad
Részenkénti játékidő22 perc
Gyártó
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás2000. november 4.2003. október 25.
Státuszbefejezett
Kronológia
ElőzőX-Men
Kapcsolódó műsor
Kapcsolódó film
További információk
SablonWikidataSegítség

Az X-men: Evolúció (eredeti cím: X-Men: Evolution) 2000-től 2004-ig futott amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelynek alkotója Jason Katims. A tévéfilmsorozat a Marvel Studios és a Film Roman gyártásában készült, a Disney-ABC International Television forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve akciófilm-sorozat, filmdráma-sorozat, fantasy filmsorozat, romantikus filmsorozat, sci-fi filmsorozat és thriller filmsorozat. Amerikában 2000-től 2003-ig futott a Kid's WB csatornán. Magyarországon a Cartoon Network adta le az első három évadot szinkronizálva. Később a TV6 vetítette, 2011-ben pedig a negyedik évadot is műsorára tűzte, új szinkronnal.

Cselekmény[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Az első évad bemutatja a legfontosabb szereplőket, és felvázolja az induló történet alapvonalait. X Professzor, Küklopsz, Farkas, Ciklon és Jean Grey alkotják az eredeti X-men csapatát. Az évad folyamán az X-menek rangsora megszilárdul, ahogy csatlakozik hozzájuk Árnyék az első részben, Árnymacska a másodikban, Tüske az ötödikben és Vadóc a hetedikben (ő korábban, a harmadik részben, a Testvériséghez csapódott). Az évad további részeiben Árnyék fényt derít vér szerinti anyja kilétére, Farkas eloszlatja a múltját borító homályt, Vadóc egy nagy hátraarccal az X-menekhez pártol, és Xavier féltestvére, Bulldózer kiszabadul fogságából.

Napirenden vannak az összecsapások a Testvériséggel, akik az X-menekkel versengve toborozzák új tagjaikat. Varangy az első, akit megismerünk, őt követi Lavina, Haspók és Higanyszál. A Testvériség, melyet Mystique vezet, valójában egy magasabb erő (Magneto) befolyása alatt áll, akinek kilétére csak az utolsó, dupla epizódban derül fény. Miután Küklopsz megtudja, hogy öccse, Alex túlélte azt a repülőszerencsétlenséget, melyben szüleik meghaltak, Magneto mindkettejüket elrabolja, és M-Aszteroida nevű főhadiszállására hurcolja. Magneto több X-ment és Testvériség-tagot foglyul ejt, hogy egy kísérlet során felfokozza mutáns képességeiket és kiirtsa az érzelmeiket. Scott és Alex Summers elpusztítja az M-Aszteroidát, ám előtte két azonosítatlan repülő fémgömb hagyja el a felrobbanó sziklát.

Második évad[szerkesztés]

A második évad során jó néhány új mutánssal bővül az X-menek csapata. A Bayville-i Gimnázium kémia- és testnevelés-tanára, Bestia, immár X-manként, a Xavier-intézet tanára lesz, ahová egy sereg új diák érkezik: Robbancs, Napfolt, Jégember, Farkasfű, Magma, Többszörös ember, Jubileum, Elektro és Ágyúgolyó. Kiderül továbbá, hogy az M-Aszteroidán látszólag elpusztult gonosztevők életben vannak. Kardfog tovább vadászik Farkasra, és Magneto is tovább szövi nagyratörő terveit. Mystique egy gimnazista lány, Risty Wilde alakját ölti, Vadóc barátnője lesz, egy házibuli során bejut a Xavier-intézetbe, és ellopja a Cerebrón tárolt adatokat. Segítségükkel megtalálja Wanda Maximoffot, a Skarlát Boszorkányt, Magneto lányát és Higanyszál nővérét. Az érzelmileg labilis mutáns Mystique feltűnésével egy időben csatlakozik a Testvériséghez, és győzelemre segíti őket az X-menekkel vívott csatában, a Bayville-i nagyáruház falai közt. A finálé előtt egy előremutató epizódban a telepata Mesmero kinyitja a három ajtó egyikét, melyek az Apokalipszis néven ismert mutáns nyughelyét rejtik.

Az utolsó dupla epizód kezdetén Xavier szigorúan megparancsolja X-menjeinek, hogy a Testvériséggel karöltve szálljanak szembe Magnetóval. Küklopsz haragjában, amiért korábbi ellenfeleivel kell társulnia, faképnél hagyja a csapatot. Kisvártatva működésbe lép az intézet önmegsemmisítő rendszere, miközben Küklopsz és jó néhány diák még ott van a falak között. Magneto mindeközben összeverbuválja Csatlósait, Kardfogat, Gambitot, Pyrót és Kolosszust, hogy velük vívja meg harcát az X-men / Testvériség csapata ellen. Ugyanekkor Farkast foglyul ejti Bolivar Trask, hogy rajta próbálja ki új antimutáns fegyverét, az Őrrobotot. Magneto ravasz csellel rászabadítja az Őrrobotot a városra, így kényszerítve az X-meneket, hogy a nyilvánosság előtt használják erejüket. Wanda Magneto nyomára jut, és megtámadja, miközben Magneto éppen az őt célba vevő Őrrobotot igyekszik hatástalanítani. Az Őrrobot felrobban, alázuhan, és látszólag agyonzúzza Magnetót. A mutánsok, kiket az Őrrobot nem ejtett foglyul, visszatérnek az intézet romjaihoz, és látják, hogy Küklopsz és a diákok sértetlenül jönnek elő a falak közül. Scott kiragadja Xaviert a tolószékéből, és azzal vádolja, hogy ő robbantotta fel az intézetet. Mindenki döbbenetére Xavier kárörvendően talpra áll, és Mystique-ké változik.

Harmadik évad[szerkesztés]

A harmadik és negyedik évad során a történet jóval komorabbra fordul. Az Őrrobottal vívott harc nyomán a mutánsok léte többé nem titok, és a közvélemény ellenségként tekint rájuk. A sorozat az X-men történetek hagyományosabb fordulatait követi, az előítélet, a tömeghisztéria és tömegpánik témáit variálja. Az évad során az igazi Xavier megkerül, Scott megleckézteti Mystique-et, az intézetet újjáépítik, és az X-menek visszatérhetnek a Bayville-i Gimnáziumba. Wanda tovább vadászik Magnetóra (akit fia, Higanyszál az utolsó pillanatban megmentett), egészen addig, míg Magneto a telepata mutáns, Agymester segítségével meg nem szépíti gyerekkori emlékeit. Scott és Jean között mélyebb kapcsolat szövődik; Varangy viszonzatlan szerelemre lobban Wanda iránt; Árnyékot csúf külseje ellenére megszereti gimnazista társa, Amanda; Tüske pedig, amikor erejét nem tudja szabályozni többé, elhagyja az X-meneket, és úgy dönt, hogy a csatornalakó mutánsok, a Martalócok között él tovább.

Vadóc epizódról epizódra, fokozatosan veszíti el uralmát ereje fölött, míg végül betegszobába kerül. Ekkor jut tudomására, hogy Mystique nem más, mint a mostohaanyja. Mystique Sors nevű mutáns barátnője látomásaiból megtudja, hogy Vadóc és az ő végzetét egy ősi mutáns tartja a kezében, akinek feltámadása küszöbön áll. Az utolsó előtti, dupla epizódban végre színre lép Apokalipszis. Mesmero, miután kinyittatta Magnetóval a második kaput, Mystique-et és a hipnotizált Vadócot használja eszközül a harmadik kapu felnyitásához. Mystique a művelet során kővé változik. Apokalipszis magába szívja Vadóc felfokozott erejét, könnyedén legyőzi az X-menek, Magneto és Csatlósai, valamint a Testvériség egyesült csapatát, majd kiemelkedik sírjából.

Negyedik évad[szerkesztés]

Az utolsó évad mindössze kilenc részből áll. A nyitó epizódban Apokalipszis látszólag elpusztítja a rá támadó Magnetót, Vadóc pedig Mystique-kal végez oly módon, hogy kőszoborrá dermedt alakját lelöki egy szikláról, Árnyék legnagyobb bánatára. A Testvériség ideig-óráig a jótevő szerepében tetszeleg; Farkas kamaszlány-klónja, X-23 visszatér és bosszút áll tönkretevőin; Tüske és a Martalócok a felszínre törnek; Árnymacska egy mutáns kísértetre bukkan; Vadócot elrabolja Gambit, és Louisianába viszi, hogy segítsen kiszabadítani apját; Xavier pedig Skóciába utazik, ahol szembesül tudathasadásos fiával, Lucasszal. Leech is felbukkan, még mint kisfiú.

A fináléban Apokalipszis legyőzi Xaviert és Ciklont, s Magnetóval és Mystique-kal együtt Négy Lovasává változtatja őket. Megparancsolja nekik, hogy védjék három piramisát és "műveleti bázisát", a Szfinxet, ahonnan az X-gének szétszórásával a Föld teljes lakosságát mutánssá akarja változtatni. A végső csatában a Lovasok visszanyerik eredeti énjüket, és Apokalipszist újra bezárják az időkapszulába. Vadóc és Árnyék elutasítja anyjuk bocsánatkérését; Árnymacska és Lavina újra egymásra talál; Magneto kibékül Wandával és Higanyszállal; Ciklon és Tüske szintén összeölelkeznek, Xavier pedig láthatja, amint diákjai az X-men csapataként újra egyesítik erőiket.

Szereplők[szerkesztés]

X-Men[szerkesztés]

X Professzor[szerkesztés]

Név Charles Xavier
Fedőnév X Professzor
Képesség Telepátia

Ciklon[szerkesztés]

Név Ororo Munroe
Fedőnév Ciklon
Képesség Időjárás irányítása

Farkas[szerkesztés]

Név Logan
Fedőnév Farkas/Rozsomák
Képesség Regenerálódás, adamantium csontváz, ki-be húzható fémkarmok

Bestia[szerkesztés]

Név Hank McCoy
Fedőnév Bestia
Képesség Macskaszerű fiziológia, emberfeletti erő és öngyógyuló képesség
Kinézet Kék testszőrzet, macskaszerű koponya

Jean Grey[szerkesztés]

Név Jean Grey
Képesség Tárgyakat mozgat, manipulál az akaratával

Képes emberek gondolataiban olvasni Főnix-erővel rendelkezik (az agya elzárt részében)

Küklopsz[szerkesztés]

Név Scott Summers
Fedőnév Küklopsz
Képesség Optisugarak kilövése a szeméből

Árnymacska[szerkesztés]

Név Kitty Pryde
Fedőnév Árnymacska
Képesség Anyagtalanná válás

Vadóc[szerkesztés]

Név Anna Raven
Valódi Neve Marie d'Ancanto
Fedőnév Vadóc
Képesség Érintéssel rövid időre átveszi az illető képességeit és emlékeit.

Árnyék[szerkesztés]

Név Kurt Wagner
Fedőnév Árnyék
Képesség Teleportálás

Jégember[szerkesztés]

Név Bobby Drake
Fedőnév Jégember
Képesség Fagy és jég manipuláció

Tüske[szerkesztés]

Név Evan Daniels
Fedőnév Tüske
Képesség Külső csont páncél és kilőhető csont tüskék

A Testvériség[szerkesztés]

Mystique[szerkesztés]

Név Raven Darkholme
Fedőnév Mystique
Képesség Alakváltás

Haspók[szerkesztés]

Név Fred J. Dukes
Fedőnév Haspók
Képesség Rendkívüli izomerő

Higanyszál[szerkesztés]

Név Pietro Maximoff
Fedőnév Higanyszál
Képesség Elképesztő gyorsaság

Skarlát Boszorkány[szerkesztés]

Név Wanda Maximoff
Fedőnév Skarlát Boszorkány
Képesség Valóság-manipuláció, káosz mágia

Lavina[szerkesztés]

Név Lance Alvers
Fedőnév Lavina
Képesség Földrengés előidézése

Varangy[szerkesztés]

Név Todd Tolansky
Fedőnév Varangy
Képesség Békaszerű mozgás, békanyelv

Magneto csapata[szerkesztés]

Magneto[szerkesztés]

Név Erik Magnus Lensheer
Fedőnév Magneto
Képesség a mágnesesség manipulálása, mesteri stratéga, képzett közelharcos, géniusz szintű intellektussal bír

Gambit[szerkesztés]

Név Remy LeBeau
Fedőnév Gambit
Képesség Képes feltölteni az anyagot biokinetikus energiával, hipnotikus vonzerő, emberileg elérhető legnagyobb sebesség, állóképesség, ügyesség és reflexek, képzett közelharcos, stratéga és tolvaj.

Kardfog[szerkesztés]

Név Victor Creed
Fedőnév Kardfog
Képesség Emberfeletti testi erő, Gyors öngyógyuló képesség, Éles tépőfogak és karmok, Fejlett érzékszervekkel rendelkezik

Pyro[szerkesztés]

Név St. John Allerdyce
Fedőnév Pyro
Képesség A tűz manipulálása

Agymester[szerkesztés]

Név Jason Wyngarde
Fedőnév Agymester
Képesség Illúziók és hamis emlékek létrehozása

Kolosszus[szerkesztés]

Név Pjotr Nyikolajevics Raszputyin
Fedőnév Kolosszus
Képesség Képes testét szerves fémmé átalakítani

Egyéb mutánsok[szerkesztés]

Forge[szerkesztés]

Név Forge
Fedőnév Forge
Képesség Briliáns feltaláló készség, kiborg végtag

Angyal[szerkesztés]

Név III. Warren Worthington
Fedőnév Angyal
Képesség Angyal szárnyak, üreges csontozat

Mesmero[szerkesztés]

Név Vincent
Fedőnév Mesmero
Képesség Mások hipnotizálása

Buldózer[szerkesztés]

Név Cain Marko
Fedőnév Buldózer
Képesség Sebezhetetlenség, és ha lendületet vesz képtelenség megállítani

Robbancs[szerkesztés]

Név Tabitha Smith
Fedőnév Robbancs
Képesség Robbanó energialabdák létrehozása

Callisto[szerkesztés]

Név Callisto
Fedőnév Callisto
Képesség Kifinomult érzékszervek

Plazma[szerkesztés]

Név Alex Summers
Fedőnév Plazma
Képesség Plazma sugarakat lő ki a kezeiből

X-23[szerkesztés]

Név Laura Kinney
Fedőnév X-23
Képesség Öngyógyítás, adamantium csontváz és visszahúzható karmok a kéz- és lábfejen

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
X-Menek
Charles Xavier Professzor David Kaye Fazekas István
Logan / Farkas Scott McNeil Csernák János
Ororo Munroe / Ciklon Kristen Williamson Kerekes Andrea (4. évad)
Scott Summers / Küklopsz Kirby Morrow Moser Károly
Jean Grey Venus Terzo Urbán Andrea (1-3. évad)
Nádasi Veronika (4. évad)
Vadóc Meghan Black Téglás Judit (1-3. évad)
Szabó Zselyke (4. évad)
Evan Daniels / Tüske Neil Denis Láng Balázs (1-3. évad)
Előd Álmos (4. évad)
Kurt Wagner / Árnyék Brad Swaile Fekete Zoltán
Kitty Pryde / Árnymacska Maggie Blue O'Hara Kiss Virág
Hank McCoy / Bestia Michael Kopsa Bolla Róbert (2-3. évad)
Melis Gábor (4. évad)
Mutáns újoncok
Bobby Drake / Jégember Andrew Francis Pálmai Szabolcs (2-3. évad)
Stukovszky Tamás (4. évad)
Ray Crisp / Elektro Tony Sampson Seszták Szabolcs (2-3. évad)
Kardos Bence (4. évad)
Tabitha Smith / Robbancs Megan Leitch Szabó Gertrúd (2-3. évad)
Tóth Szilvia (4. évad)
Amara Aquilla / Magma Alexandra Carter Hámori Eszter (2-3. évad)
Pekár Adrienn (4x04. rész)
Jubilation Lee / Jubilee Chiara Zanni Hámori Eszter
Samuel Guthrie / Ágyúgolyó Bill Switzer Sörös Miklós (2. évad)
Bodrogi Attila (3x11. rész)
Joó Gábor (4. évad)
Roberto Costa / Napfolt Michael Coleman Turi Bálint (2x14. rész)
Sörös Miklós (3x04. rész)
Rahne Sinclair / Farkasember Chantal Strand
James Madrox / Többszörös David Kaye Előd Botond (2-3. évad)
Timon Barna (4. évad)
A Testvériség
Raven Darkhölme / Mystique Colleen Wheeler Spilák Klára (1-3. évad)
Tóth Szilvia (4. évad)
Lance Alvers / Lavina Christopher Grey Kossuth Gábor (1-3. évad)
Sörös Miklós (4. évad)
Pietro Maximoff / Higanyszál Richard Ian Cox Seder Gábor (1-3. évad)
Renácz Zoltán (4. évad)
Fred Dukes / Haspók Michael Dobson Szűcs Sándor (1-3. évad)
Pipó László (4. évad)
Todd Tolansky / Varangy Noel Fisher Szokol Péter (1-3. évad)
Seres Dániel (4. évad)
Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány Kelly Sheridan Árkosi Kati (2-3. évad)
Martin Adél (4. évad)
Akolitok
Erik Magnus Lehnsherr / Magneto Christopher Judge Garamszegi Gábor (1-3. évad)
Sörös Sándor (4. évad)
Victor Creed / Kardfog Michael Donovan Végh Ferenc
Remy Lebeau / Gambit Alessandro Juliani Beratin Gábor (3. évad)
Seder Gábor (4. évad)
St. John Allerdyce / Pyro Trevor Devall Bodrogi Attila (3. évad)
Harcsik Róbert (4. évad)
Piotr Rasputin / Kolosszus Michael Adamthwaite Hegedüs Miklós (2. és 4. évad)
Bolla Róbert (3x03. rész)
Csuha Lajos (3x13. rész)
Jason Wyngarde / Agymester Campbell Lane Kapácsy Miklós
Mellékszereplők
Forge Samuel Vincent Csizmadia Gergely
Alex Masters / Plazma Matt Hill Bodrogi Attila
Warren Worthington / Angyal Mark Hildreth Kárpáti Levente (2. évad)
Juhász Zoltán (3. évad)
Steve Rogers / Amerika Kapitány Nem szólal meg Nem szólal meg
Cain Marko / Buldózer Paul Dobson Bolla Róbert (1. évad)
Szinovál Gyula (3. évad)
En Sabah Nur / Apokalipszis David Kaye Bolla Róbert
Mesmero Ron Halder Turi Bálint (2. évad)
Wohlmuth István (3. évad)
Bolivar Trask John Novak Bácskai János
Nick Fury Jim Byrnes F. Nagy Zoltán (2-3. évad)
Hegedüs Miklós (4x03. rész)
Mikula Sándor (4x05-09. rész)
Deborah Risman Lisa Ann Beley Makay Andrea
X-23 Andrea Libman (3. évad)
Brittney Irvin (4. évad)
Molnár Ilona (3. évad)
Pekár Adrienn (4. évad)
Callisto Saffron Henderson Törtei Tünde (3. évad)
Vadász Bea (4. évad)
Caliban Michael Dobson Turi Bálint
Lucidus Lee Tockar Kárpáti Levente
Edward Kelly Igazgató Dale Wilson Koncz István (2-3. évad)
Beratin Gábor (4. évad)
Duncan Matthews Vincent Gale Várfi Sándor (1x01. rész)
Turi Bálint (1x04. rész)
Honti Molnár Gábor (2-3. évad)
Ungvári Gergely (4. évad)
Taryn Fujioka Janyse Jaud Molnár Ilona
Paul Haits Neil Denis Sörös Miklós
Misty Wilde Nicole Oliver Oláh Orsolya
Amanda Sefton Moneca Stori Csonka Anikó
Webber Torque / Hekker Gabe Khouth
Irene Adler / Sors Ellen Kennedy Szórádi Erika
Agatha Harkness Pauline Newstone Kassai Ilona (2. évad)
Tóth Szilvia (4. évad)
David Haller / Lucas / Ian Kyle Labine Ungvári Gergely (David)
Kossuth Gábor (Lucas)
Gabrielle Haller Stevie Vallance Menszátor Magdolna
Jean-Luc LeBeau Paul Dobson Bicskey Lukács
Margali Sefton Teryl Rothery Ősi Ildikó
Mr. Sefton Alvin Sanders Bicskey Lukács
Mr. Smith Phil Hayes Rosta Sándor
Mrs. Leech Jillian Michaels Dudás Eszter
Dorian Leech Danny McKinnon Penke Soma
Danielle Moonstar Tabitha St. Germain
Madame Hydra Lisa Ann Beley Fésűs Bea
Vörös Omega Richard Newman Honti Molnár Gábor
Kesztyű Mark Gibbons Maday Gábor
Hungan Blu Mankuma F. Nagy Zoltán
Mirambo Alvin Sanders Bácskai János
Mr. Rodetski Richard Newman Németh Gábor
Hawke Őrmester David Kaye Megyeri János
Thorton Professzor Campbell Lane Uri István

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok száma Évad premier Évad finálé
1 13 2000. november 4. 2001. május 12.
2 17 2001. szeptember 29. 2002. május 11.
3 13 2002. szeptember 14. 2003. augusztus 16.
4 9 2003. augusztus 30. 2003. október 25.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]