Ugrás a tartalomhoz

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső
(Lock, Stock & Two Smoking Barrels)
1998-as brit film

RendezőGuy Ritchie
ProducerMatthew Vaughn
Műfaj
  • heistfilm
  • fekete komédia
ForgatókönyvíróGuy Ritchie
FőszerepbenNick Moran
Jason Statham
Jason Flemyng
Dexter Fletcher
Vinnie Jones
ZeneJohn Murphy
David A. Hughes
OperatőrTim Maurice-Jones
VágóNiven Howie
JelmeztervezőStephanie Collie
Gyártás
GyártóSummit Entertainment
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő107 perc
Költségvetés1,35 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA PolyGram Filmed Entertainment
Magyarország InterCom
BemutatóEgyesült Királyság 1998. augusztus 28.
Magyarország 1999. május 27.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel28 356 188 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) 1998-as brit akció-vígjáték, melynek rendezője és forgatókönyvírója Guy Ritchie. A főszereplők Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh és Vinnie Jones.

Cselekmény

[szerkesztés]

Londonban négy barát (Tom, Eddy, Szappan és Dudva) kisebb csalásokkal tartja a fejét a víz felett. Életük nagy dobására készülnek egy pókerjátszmán (a háromkártyás Three card brag változat). Eddy, aki igazán jó pókerjátékosként ismert, és barátai összegyűjtik a szükséges 100 000 font belépőt, hogy Eddy részt vehessen a helyi maffiafőnök, „Baltás” Harry Lonsdale illegális pókerversenyén. Ahogy az várható volt, hamis kártyákat és piszkos trükköket játszanak ki, így a négy barát nemcsak a tétjét veszíti el, hanem 500 000 font adóssággal is tartozik a nagyfőnöknek. Egy héten belül elő kell teremteniük a pénzt - vagy levágják az ujjaikat.

Miután Eddy napokig sikertelenül próbálja megszerezni a pénzt, hazatérve véletlenül - lakásuk falai nem éppen vastagok - meghallja, hogy a szomszédai, egy Dog nevű férfi által vezetett tolvajbanda le akar csapni néhány marihuánatermesztőre, akik állítólag tele vannak pénzzel és kábítószerrel. Eddy azzal az ötlettel áll elő, hogy a szomszédok rablása után ők rabolják ki a szomszédokat.

Tom egy pár antik puskát szerez egy Nick „a Görög” nevű dílertől, aki viszont üzletet köt Rory Breakerrel, egy gengszterrel és szociopatával, hogy az majd megveszi a lopott drogot. Nick a fegyvereket két kétbalkezes piti tolvajtól, Garytől és Deantól veszi meg, akik egy csődbe ment lordtól lopták el őket Harry Lonsdale megbízásából, nem sejtve, hogy az egész fegyvergyűjteményből csak a két antik puska érdekli. Amikor Harry megtudja, hogy a puskákat eladták, dühös lesz, és megfenyegeti őket, hogy azonnal szerezzék vissza azokat.

Rory Breaker rájön, hogy a drogot, amit meg akart venni, tőle lopták el, mivel a marihuánatermesztők az ő alkalmazottai voltak. Rory kivallatja Nicket, hogy elárulja, hol lakik a négy barát, és elhoz magával egy vegyészt, hogy segítsen beazonosítani a tolvajokat. Eközben Dog a veszteségen feldühödve átdobja egyik emberét a lakás vékony falán, aki megtalál mindent, amit elloptak tőlük. Miközben Dog megszámolja a pénzt, az emberei felkészülnek a négy barát meglepésére. Gary és Dean, akik az antik fegyvereket akarják visszaszerezni, felkeresik Nicket, aki ugyanoda irányítja őket, ugyanakkor Big Chris, Harry adósságbehajtója a fiával ugyanoda megy, miközben a négy barát hazafelé tart a bárból.

Rory és bandája rajtaüt a lakáson, és lövöldözés alakul ki a szomszédokkal, melynek során mindenki meghal, kivéve Dogot és a vegyészt, aki ezt kihasználva elmenekül a marihuánával.

Big Chris ellopja a régi fegyvereket és a pénzt Dogtól, amikor az menekülni készül; Gary és Dean üldözőbe veszi Big Christ, és a négy barát hazatérve azt látja, hogy a zsákmányuk eltűnt. Big Chris átadja a fegyvereket és a pénzt Harrynek, de visszatérve azt látja, hogy Dog azzal fenyegetőzik, hogy megöli a fiát, ha nem adja vissza a zsákmányt. A kétbalkezes Gary és Dean kétségbeesetten próbálják visszaszerezni a fegyvereket, ezért megtámadják Harryt és Barryt az irodájukban, és abban a pillanatban rájönnek a hibájukra, amikor megölik egymást.

Big Chris belerohan a négy barát autójába, hogy lefegyverezze Dogot, majd brutálisan agyonveri a kocsi ajtajával. Visszatér, hogy elvegye az adósságpénzt az eszméletlen barátoktól, de hagyja, hogy Tom elhúzzon az antik fegyverekkel.

A négy barátot letartóztatják, de ártatlannak találják őket, miután a felügyelő Dog bandáját tartja fő gyanúsítottnak.

A négy barát Eddy apjának bárjában találkozik, és úgy döntenek, jobb, ha Tom elviszi magával és megszabadul a fegyverektől, amelyek a bűncselekményekhez kötik őket. Miután Tom elmegy, belép Big Chris, és bevallja, hogy az adósságpénzt megtartja magának és a fiának, de ehelyett átad nekik egy antik fegyver katalógust, amelyből kiderül, hogy a puskák egyenként is egy vagyont érnek.

Tomot gyorsan felhívják, és a történet szó szerint és átvitt értelemben is feszültséggel ér véget, mivel amikor Tom mobilja csörögni kezd, ő egy híd szélén áll, ahol a fegyvereket a Temzébe akarja dobni, de még nem döntötte el, hogy előbb fogadja-e a hívást, vagy előbb bedobja a fegyvereket.

Szereplők

[szerkesztés]
Színész Szerep Magyar hang
Jason Flemyng Tom Kálloy Molnár Péter
Nick Moran Eddy Kaszás Gergő
Dexter Fletcher Szappan Tzafetás Roland
Jason Statham Dudva Kaszás Attila
Steven Mackintosh Winston Rába Roland
Vinnie Jones Nagy Chris Szabó Győző
Sting JD Szervét Tibor
Nicholas Rowe J Dévai Balázs
Ronnie Fox Mickey Csiszár Jenő
Huggy Leaver Paul Tamási Zoltán
Nick Marcq Charles Hamvas Dániel
Charles Forbes Willie Rácz Attila
Lenny McLean Baptista Barry Hollósi Frigyes
Peter McNicholl Kicsi Chris Bíró Attila

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lock, Stock and Two Smoking Barrels című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]