Úriemberek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Úriemberek
(The Gentlemen)
2020-as brit–amerikai film
RendezőGuy Ritchie
ProducerGuy Ritchie
Ivan Atkinson
Bill Block
Műfaj
ForgatókönyvíróGuy Ritchie
FőszerepbenMatthew McConaughey
Charlie Hunnam
Henry Golding
Michelle Dockery
Jeremy Strong
Eddie Marsan
Colin Farrell
Hugh Grant
ZeneChristopher Benstead
OperatőrAlan Stewart
VágóJames Herbert
Gyártás
GyártóMiramax
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő113 perc[1]
Költségvetés22 millió USD[2]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA STXfilms
Egyesült Királyság Entertainment Film Distributors
Magyarország Freeman Film
BemutatóLondon 2019. december 3. (Curzon Mayfair mozi)
Egyesült Királyság 2020. január 1.
USA 2020. január 24.
Magyarország 2020. január 30.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel115 millió USD[3][4]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Úriemberek (eredeti cím: The Gentlemen) 2020-ban bemutatott brit-amerikai akcióvígjáték,[5][6][7] melyet Guy Ritchie írt, rendezett és készített, Ivan Atkinson, Marn Davies és Ritchie történetéből. A főszereplők Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Colin Farrell és Hugh Grant.

Világpremierje 2019. december 3-án volt a Curzon Mayfair moziban,[8] majd a globális mozikiadásra az Egyesült Királyságban 2020. január 1-én, az Amerikai Egyesült Államokban január 24-én, Magyarországon január 30-án került sor.

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, sokan elismerő visszajelzéseket küldtek Ritchie számára. Világszerte több mint 115 millió dolláros bevételt gyűjtött, amely a 22 milliós büdzséjével szemben jó eredménynek számít, emellett a hatodik legjobban teljesítő film lett 2020-ban. A Metacritic oldalán a film értékelése 51% a 100-ból, ami 44 véleményen alapul.[9] A Rotten Tomatoeson az Úriemberek 75%-os minősítést kapott, 257 értékelés alapján.[10]

Cselekmény[szerkesztés]

Big Dave-et, a Daily Print bulvárlap szerkesztőjét Mickey Pearson kannabiszbáró egy partin lekezeli, ezért Fletcher magánnyomozót bízza meg, hogy vizsgálja ki Pearson és Lord Pressfield kapcsolatait. Pressfieldnek, a hercegnek van egy heroinfüggő lánya, Laura. Fletcher felajánlja Pearson jobbkezének, Raymondnak, hogy 20 millió fontért eladja a (Bush című forgatókönyvként megírt) eredményeit. Innen kezdve a történetet többnyire Fletcher elbeszéléséből ismerjük meg.

Az Egyesült Államokban szegénységben született Pearson ösztöndíjat nyert Oxfordba, ahol marihuánát kezdett el árulni, mielőtt otthagyta volna, és felépítette bűnügyi birodalmát. Most azt tervezi, hogy 400 millió fontért eladja üzletét Matthew Berger amerikai milliárdosnak, és békésen visszavonul feleségével, Rosalinddal. Pearson megmutatja Bergernek az egyik laboratóriumát, ahol kannabiszt termeszt egy arisztokrata földbirtokos birtoka alatt, akinek pénzre van szüksége kastélyának fenntartásához. Ehhez hasonló farmból több is az irányítása alatt áll. Pearsont később megkeresi Szárazszem, a kínai gengszter Lord George alvezére. Szárazszem felajánlja, hogy felvásárolja Pearson üzletét, de ő visszautasítja. Pearson laboratóriumát amatőr MMA boxolók és feltörekvő YouTuberek, a "The Toddlers" rabolják ki, akik legyőzik az őröket, marihuánát lopnak, és rapvideót töltenek fel a netre a kalandjukról. A boxolók elborzadt edzője, az "Edző" utasítja őket, hogy töröljék a videót, mert nagy bajba fognak kerülni miatta.

A razziát követően Pearson elővigyázatosságból elkezdi kivinni a kannabisznövényeit a birtokokról. Pressfield kérésére beleegyezik abba is, hogy hazavigye Laurát. Raymond egy lakótelepről hozza vissza a lányt, ahol más függőkkel él együtt. A lakótársaival való verekedés során Raymond egyik embere véletlenül megöli Aslant, egy fiatal oroszt. Laura visszakerül a szüleihez, majd túladagolásban meghal.

Az edző felkeresi Raymondot, bocsánatot kér a diákjai tetteiért, és vezeklésként felajánlja szolgálatait. Az edző elfogja Fhaszt, Szárazszem egyik csatlósát, aki tájékoztatta a boxklubb tagjait a labor helyéről. Szökési kísérlete közben Fhaszt halálra gázolja egy vonat. Pearson megfenyegeti Lord George-ot, amiért a laborja után megy, és bosszúból elpusztítja az egyik heroinlaborját. George megdorgálja Szárazszemet, amiért engedetlenségből megtámadta Pearsont, és felajánlja, hogy kivásárolja őt; George-ot ezután az egyik saját embere kivégzi.

Szárazszem valójában Bergerrel szövetkezik, aki azt akarta, hogy Pearson üzletét megzavarják, hogy emiatt csökkentse az eladási árat. Szárazszem átvette Lord George helyét, és továbbra is azt reméli, hogy Pearson birodalmát magáénak tudhatja. Szárazszem megpróbálja elrabolni Rosalindát, aki megöli az embereit, mielőtt kifogyna a tölténye. Raymond megöli a Pearson megölésére küldött bérgyilkost; mindketten Rosalindához rohannak, és Pearson megöli Szárazszemet, amikor az éppen meg akarja erőszakolni a feleségét.

Fletcher itt befejezi a történet mesélését, és Raymond megparancsolja neki, hogy hagyja el a házát.

Fletcher csupán megerősítette Pearson gyanúját a Szárazszem és Berger közötti kapcsolatról. Raymond utasítja a boxklubb tagjait, hogy fogják el Big Dave-et. Elkábítják, és filmre veszik, amint egy disznóval szexel, és azzal fenyegetik, hogy közzéteszik a neten, hacsak nem hagyja abba a nyomozást, és nem tesz közzé semmit. Pearson és Berger újra találkozik egy fagyasztott halüzemben, amely valójában Pearson európai forgalmazási tevékenységének álcája. Berger a közelmúltbeli zavarok miatt 130 millió fontra csökkenti az ajánlatát, de Pearson felfedi, hogy tud Berger tervéről, megmutatja neki Szárazszem fagyasztott holttestét, és közli vele, hogy megtartja az üzletét. Pearson egy hűtőszekrénybe kényszeríti Bergert, ahol halálra fog fagyni, hacsak nem utal 270 millió font kártérítést az immár a kezéhez tapadó vérért és a rend helyreállításának költségeiért. Pearson bevallja, hogy "nem a pénz miatt érzelmeskedik", de mivel Rosalindot bántalmazták, "egy font húst" követel Berger saját testéből, bárhol, ahol Berger választja, kártérítésként ezért a tapintatlanságért.

Fletcher ismét megkeresi Raymondot a fizetségért, de Raymond elárulja, hogy végig Fletcher nyomában volt. A boxolók megtalálták a rejtekhelyét, miután Raymond a legutóbbi találkozásukkor nyomkövetőt helyezett rá. Fletcher elárulja, hogy információkat adott el Aslan apjának, egy orosz oligarchának és egykori KGB-ügynöknek is. A merénylő, akit Raymond korábban megölt, az egyik orosz volt. Az edző megöl két orosz bérgyilkost, akiket Raymond megölésére küldtek, Fletcher pedig a káoszban elmenekül. Pearsont elrabolja két másik orosz, de rajtaütnek rajtuk a boxolók, akik "meg akarják oldani Coach problémáját". Szétlövik az autót, megölik az oroszokat, és Pearson elmenekülhet. Később Fletcher úgy dönt, hogy a történetet filmként felajánlja a Miramaxnak. A találkozó után beszáll egy taxiba, csakhogy rájön, hogy Raymond a sofőr. Miután megtudják, hogy Fletcher elfogták, Pearson és Rosalind visszatérnek a kannabiszbirodalmukba, és együtt ünnepelnek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[11]
Michael 'Mickey' Pearson Matthew McConaughey Nagy Ervin
Raymond Smith Charlie Hunnam Varga Gábor
„Száraz szem” Henry Golding Zámbori Soma
Rosalind Pearson Michelle Dockery Györgyi Anna
Matthew Berger Jeremy Strong Takátsy Péter
Nagy Dave Eddie Marsan Scherer Péter
edző Colin Farrell Czvetkó Sándor
Fletcher Hugh Grant Stohl András
Lord Pressfield Samuel West Mihályi Győző
Russ Russell Balogh Varga Rókus
Brown Max Bennett Posta Victor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Gentlemen (18). British Board of Film Classification , 2019. december 22. [2020. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 1.)
  2. Weekend Box Office: Guy Ritchie’s ‘The Gentlemen’ Beats Latest Horror Dud. IndieWire, 2020. január 26. [2020. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  3. The Gentlemen (2020). Box Office Mojo. IMDb. [2020. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 15.)
  4. The Gentlemen (2020). The Numbers. [2019. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 15.)
  5. ‘The Gentlemen’ Trailer: Guy Ritchie’s New Action-Comedy Has Bribery, Blackmail And Matthew McConaughey As A Marijuana Kingpin. Deadline Hollywood . (Hozzáférés: 2019. október 2.)
  6. Guy Ritchie’s Action-Comedy ‘The Gentlemen’ Aiming For $10-15M Opening Weekend. HN Entertainment . [2020. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 30.)
  7. Stars of ‘The Gentlemen’ give Deco inside scoop on upcoming action comedy. WSVN . (Hozzáférés: 2020. január 20.)
  8. MarketMeets. Film Premieres 2019. [1] Archiválva 2020. január 2-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  9. Úriemberek. Metacritic. (Hozzáférés: 2020. augusztus 24.)
  10. The Gentlemen. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. augusztus 24.)
  11. Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. augusztus 24.)

További információk[szerkesztés]