Aladdin (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aladdin
(Aladdin)
2019-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
Rendező Guy Ritchie
Producer Dan Lin
Vezető producer Jonathan Eirich
AlapműAladdin
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Alan Menken
Operatőr James Herbert
Vágó James Herbert
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő
  • 128 perc
  • 129 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor Aladdin (1994–1995)
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aladdin témájú médiaállományokat.

Az Aladdin 2019-ben bemutatott amerikai film, az 1992-es azonos című rajzfilm valós díszletekkel készült élőszereplős filmváltozata. A rendezője Guy Ritchie,[2] a producere Dan Lin, az írója John Agusth. A mozifilm gyártói a Walt Disney Pictures és a Lin Pictures. Műfaját tekintve romantikus film, kalandfilm, fantasyfilm és filmmusical.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy férfi meséli el, gyermekeinek Aladdin történetét. Jafar a szultán tanácsosa, a csodák barlangjába küld egy férfit, hogy hozzon fel neki, egy bizonyos lámpást, de a barlang végez a férfival, és közli a varázslóval hogy keresse a csiszolatlan gyémántot.

Másnap reggel egy koldus fiú, Aladdin éppen a piacon végzi a dolgát, (azaz, a lopást) mikor megismer egy elragadó lányt, aki nem más mint az álruhás Jázmin hercegnő. A fiú megmenti őt egy árustól, akivel a lány összetűzésbe került, mivel kenyeret adott két éhes gyereknek, az árus viszont a karperecét kéri cserébe. Aladdin oda is adja neki, de ügyesen visszaveszi, majd miután a fiatalok kijátszották a katonákat, Aladdin megmutatja a lánynak a lakhelyét. A fiú rájön hogy ez a lány, a palotában él, azt hinnvén hogy a hercegnő szolgálója. Jafar eközben tovább keresi a gyémántot. Jázmin rövid beszélgetés után, immáron az utcán búcsúzkodik, mert megérkezik a herceg, egy másik birodalmból. A lány visszakérné karperecét, de Abu, Aladdin majma, elcsórja. Jázmin csalódottan elviharzik. A szultán fogadja Anders herceget, Jázmin társaságában. Azonban a hercegnő házi tigrise, Rajah megtámadja a fontoskodó Anders-t. Később a szultán állami ügyeken tanácskozik Jafar-ral, kisebb összezördülés után hipnotizálja az uralkodót, de Jázmin nem tudván a bűbájról, közbeavatkozik. Jafar Shirabad lerohanását tervezné egy régi sérelem miatt, de a szultán és a hercegnő ellenkezik, ugyanis az a néhány szultána birodalma volt. Aladdin belopódzik a palotába, hogy visszaadja a titokzatos szolgálólánynak a karperecet, azonban Jágó, Jafar papagája, értesíti gazdája hogy egy tolvaj van a palotában. A fiú visszaadja a lánynak az ékszert, majd megkéri hogy másnap este találkozzanak. Mikor éppen távozna, Jafar katonái elfogják. Másnap elviszik Aladdin-t a sivatagba, ahol rövid beszélgetés során megismerkedik a varázslóval. Megkéri hogy a kincses barlangból hozzon fel egy lámpást, cserébe rengeteg kincset kap. De amikor a barlangban van, nem nyúlhat semmihez. A barlangban, Aladdin megismerkedik a varázsszőnyeggel, és miután megszerzi a lámpást, Abu megérint egy gyémántot, mely majdnem pusztulásukat okozza. Aladdin-t és a kis majmot megmenti a szőnyeg, azonban Jafar a fiú vesztét akarván elveszi a lámpást, és lelöki az izzó lávába, azt hinnvén hogy meghal. Abu eközben elcsórja a lámpást. Aladdin megmenekül, a szőnyeg közbenjárásával.

  • Kérlek ne töröljétek, mert folytatni fogom*)

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Aladdin Mena Massoud Jéger Zsombor
Miller Dávid (ének)
Jázmin Naomi Scott Törőcsik Franciska
Jenes Kitti (ének)
Dzsini Will Smith Kálid Artúr
Jafar Marwan Kenzari Kaszás Gergő
Dalia Nasim Pedrad Csondor Kata
Hakim Numan Açar Végh Péter
Szultán Navid Negahban Benkő Péter
Andres herceg Billy Magnussen Zámbori Soma
Omar Jordan A. Nash Maszlag Bálint
Lian Taliyah Blair Tóth Mira
Dzsamal Amir Boutrous Scherer Péter
Zulla Nina Wadia Makay Andrea
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Abu Frank Walker Eredeti hang
Csodák barlangja Schneider Zoltán
Jágó Alan Tudyk Kassai Károly

Források[szerkesztés]

  1. Spencer Perry: Walt Disney Studios Sets Release Dates for Aladdin, Artemis Fowl, and More. Comingsoon.net , 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 13.)
  2. Kit, Borys: 'Aladdin' Live-Action Prequel in the Works at Disney (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2015. július 15.

További információk[szerkesztés]