Egy igazán dühös ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy igazán dühös ember
(Wrath of Man)
2021-es amerikai–brit film
RendezőGuy Ritchie
ProducerGuy Ritchie
Ivan Atkinson
Bill Block
AlapműNicolas Boukhrief: Cash Truck
Műfaj
ForgatókönyvíróGuy Ritchie
Ivan Atkinson
Marn Davies
FőszerepbenJason Statham
Holt McCallany
Jeffrey Donovan
Josh Hartnett
Chris Reilly
Laz Alonso
Raúl Castillo
DeObia Oparei
Eddie Marsan
Scott Eastwood
ZeneChristopher Benstead
OperatőrAlan Stewart
VágóJames Herbert
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Miramax
OrszágUSA, Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő119 perc[1]
Költségvetés40 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA (United Artists Releasing)
Kanada (VVS Films)
Egyesült Királyság Írország (Lionsgate)
Mexikó Brazília (Universal Pictures)
Németország Ausztrália (StudioCanal)
Franciaország (Metropolitan Filmexport)
Magyarország (Freeman Film)
Bemutató2021. április 22. (nemzetközi)
USA 2021. május 7.
Egyesült Királyság 2021. július 23.
Magyarország 2021. június 10.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel72 millió amerikai dollár[2][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy igazán dühös ember (eredeti cím: Wrath of Man) 2021-ben bemutatott brit-amerikai akció-thriller, melyet Nicolas Boukhrief 2004-es Cash Truck című francia filmje alapján Guy Ritchie rendezett,[4] a forgatókönyvíró Ritchie, Ivan Atkinson és Marn Davies. A főszerepben Jason Statham, Holt McCallany, Jeffrey Donovan, Josh Hartnett, Laz Alonso, Chris Reilly, Raúl Castillo, DeObia Oparei, Eddie Marsan és Scott Eastwood látható. Ez Ritchie és Statham negyedik közös együttműködése a 2005-ös Revolver óta.

A filmet több országban 2021. április 22-én mutatták be, az Amerikai Egyesült Államokban május 7-én jelent meg. További bemutatók dátumai a mozikban: Egyesült Királyság: július 23., Magyarország: június 10.

Általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Rotten Tomatoeson az Egy igazán dühös ember 66%-os minősítést kapott, 209 értékelés alapján.[5] A Metacritic oldalán a film értékelése 57% a 100-ból, ami 36 véleményen alapul.[6] A projekt világszerte 72 millió dolláros bevételnél tart.

Cselekmény[szerkesztés]

Patrick Hill a Fortico Securitynél, egy páncélozott teherautókkal foglalkozó cégnél kezd el dolgozni. Miután a felettese, Terry megdicséri a referenciáiért, bemutatkozik Golyónak, aki „H” becenévvel illeti, és felügyeli a betanítását. H-nak nehézkes a kezdete a kollégáival, különösen Boy Sweat Dave-vel, a titokzatos természete miatt.

Egy nap Golyót túszul ejtik egy pénzátadás során, és az emberrablók a teherautójukban lévő 2 millió dollárt követelik. Amikor H és Dave találkozik az emberrablókkal, H pontos lövésekkel sorra elintézi őket.

Egy későbbi támadás során H teherautóját is megtámadják, ő kiszáll a kocsiból hátul, amikor a teherautót könnygázzal árasztják el, ekkor a rablók őt meglátva visszavonulnak.

H lefekszik egyetlen munkatársnőjével, Dana Curtisszel, és fegyvert fog rá, hogy kifaggassa arról a nagy összegű pénzről, amit otthon egy dobozban tart. A nő azt állítja, hogy egyszer pénzt lopott egy átadáskor saját nyugdíjcélra, és azt mondja, hogy ez volt az egyetlen alkalom. H megkíméli az életét, de további következményekkel fenyegetőzik, ha megtudja, hogy a nő információkat hallgat el.

Öt hónappal korábban H a fiával, Dougie-val szeretne egy kis időt tölteni, amikor vonakodva felvesz egy hívást, amelyben arra kérik, hogy segítsen egy páncélautó mozgásának felderítésében egy tervezett rablás miatt. H megáll a páncélautó raktárával szemben, és megkéri Dougie-t, hogy várjon a kocsiban, amíg ő elmegy a raktár melletti büféhez. H telefonál, amikor a teherautó elindul, és elmondja a telefonba, hogy merre fordult, és ahogy a teherautó a híd alá hajt, egy építőmunkásnak öltözött rablócsoport támadja meg, akik kirabolják a pénzszállítót, megölik az őröket és Dougie-t is, mert szemtanú volt. Amikor H oda akar futni, őt is lelövik, de túléli.

Ekkor derül ki, hogy H valójában Hargreaves, egy bűnszövetkezet főnöke; a szindikátus tagjai voltak azok, akik a második támadást elkövették H teherautója ellen. Miután Dougie anyja H-t teszi felelőssé a fia haláláért, és elhagyja, H követeli, hogy találják meg a felelősöket. Miután kimerített egy listát a gyanúsítottakról, és nem jutott semmire, Hargreaves társa szerint a rablás belső munka volt. H azt mondja, hogy visszarepül Londonba, hogy kitisztítsa a fejét, de valójában egy helyi kapcsolatát, Kirsty-t keresi fel, aki átadja neki Patrick Hill hamis személyazonosságát, valamint a Dougie haláláról szóló boncolási jegyzőkönyvet.

A fegyveres rablók egy korábbi katonai szakasz, akik Jackson parancsnoksága alatt szolgáltak, és köztük egy Jan nevű férfival együtt, aki megölte az őröket és Dougie-t is. A megélhetési gondokkal küszködve a csapat elhatározza, hogy egyre ambiciózusabb rablásokba kezd, amelyeket Jackson és Tom nagy részletességgel megtervez, miközben Jan kivételével fenntartják a normális életük és családjuk látszatát. Először egy gazdag embert próbálnak meg meglopni, akinek volt katonatársuk, Carlos biztonsági őrként dolgozik, de csak néhány százezer dollárhoz jutnak.

Ezután elhatározzák, hogy a páncélozott teherautókat üzemeltető cégeknél lévő kapcsolataikat kihasználva több millió dollárt lopnak el. Amikor kitervelik a Fortico-rablást, Jan a csapat többi tagjának akarata ellenére megöli az őröket és Dougie-t.

Néhány hónappal később Jackson és Tom összehozza a csapatot egy sokkal nagyobb, de kockázatosabb végső rablásra, hogy több mint 150 millió dollárt raboljanak el a Fortico raktárból „Black Friday” alkalmából, mert akkor van ott a legtöbb pénz egyszerre. H és Golyó együtt vezetnek, amikor Golyó elárulja, hogy ő a tolvajok bennfentese, és arra kéri H-t, hogy működjön együtt velük, ezzel elkerülheti, hogy meghaljon.

A teljes testpáncélba öltözött fegyveres rablók a teherautóba bújva bejutnak a raktárba, és túszokat kezdenek ejteni, köztük Terryt és Dave-et. Az egyik alkalmazott beindítja a riasztót, és a fegyverpult mögött álló alkalmazottak lőni kezdenek a rablókra, de azok elintézik őket.

H megfojtja Carlost és elveszi a testpáncélját, Dave-et ugyanerre ösztönzi, miközben Terry elbújik. Golyó megöli Dave-et, Danát és a megmaradt őröket, majd lelövi H-t. Golyó, Jackson és Jan az egyetlenek, akik kijutnak a raktárból, bár Jackson súlyosan megsebesült. Jackson előveszi a pisztolyát, de Jan lefogja és elvágja a torkát.

Golyó és Jan úgy kerülik el a rendőröket, hogy egy föld alatti alagúton jutnak ki, ami csak régi térképeken van rajta. Amikor eljutnak az alagút végére, Golyó előveszi a pisztolyát, hogy megpróbálja megölni Jant, de Jan előbb végez vele.

Jan sikeresen meglép az összes pénzzel, mielőtt a rendőrség felderítené, hogy hol jutott ki az alagútból.

Jan lakásán az egyik pénzeszsákban csörög egy telefon, amit H helyezett el ott, hogy lenyomozza a tartózkodási helyét. H szembesíti Jant Dougie boncolási jegyzőkönyvével, mielőtt lelőné őt ugyanazokon a helyeken, ahol Dougie-t is meglőtték, és ezzel megöli. H otthagyja a pénzt az FBI-os kapcsolatának, és elhajtanak az egyik társával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[7]
Patrick "H" Hill / Hargreaves Jason Statham Epres Attila
Haiden Blaire / Golyó Holt McCallany Király Attila
Bob Martin Rocci Williams Karácsonyi Zoltán
Jackson Jeffrey Donovan Kardos Róbert
Dave Hancock Josh Hartnett Varga Gábor
Jan Scott Eastwood Fehér Tibor
King ügynök Andy García Rosta Sándor
Brad DeObia Oparei Bognár Tamás
Carlos Laz Alonso Olt Tamás
Sam Raúl Castillo Zöld Csaba
Tom Chris Reilly Varga Rókus
Terry Eddie Marsan Scherer Péter
Dana Curtis Niamh Algar Oroszlán Szonja
Mike Darrell D'Silva Faragó András
Moggy Babs Olusanmokun Pál András
Hubbard FBI-ügynök Josh Cowdery Kárpáti Levente
Blake Halls főnök Rob Delaney Petridisz Hrisztosz
Kirsty Lyne Renée Bertalan Ágnes
Dougie Eli Brown Czető Ádám
John Alex Ferns Koncz István
Stuart Alessandro Babalola Pál Tamás
Shirley Tadhg Murphy Dér Zsolt
Brendan Cameron Jack Maday Gábor
Okey Jason Wong Kiss Horváth Zoltán
Jerome Thomas Dominique Hám Bertalan
Super Mark Arnold Hannus Zoltán
Jane Eve Macklin Járó Zsuzsa
Mick Sztarenki Pál
Charlie Dózsa Zoltán
rabló Post Malone
fegyveres Gerald Tyler

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2021. április 22-én mutatták be több országban, többek között Oroszországban, Új-Zélandon, Ausztráliában és Németországban.[8] 2021. május 7-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban,[9] Kínában május 10-én. A filmet eredetileg január 15-én mutatták volna be az Egyesült Államokban,[10] de a COVID-19 világjárvány miatt csúszott. Később április 23-ra halasztották,[11][12] majd végül május 7-ig tolták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wrath of Man. British Board of Film Classification
  2. Wrath of Man (2021). The Numbers. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  3. Wrath of Man (2021). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  4. El-Mahmoud, Sarah: Jason Statham Has Landed His Next Big Action Role, And Sign Me Up. Cinema Blend, 2020. szeptember 3. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
  5. Hercules 2014. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
  6. Egy igazán dühös ember. Metacritic. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
  7. Egy igazán dühös ember (Wrath of Man) - a magyar hangok. DVDNews, 2021. június 10. (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  8. Review: Wrath of Man works primarily as a driving seat feature for Jason Statham
  9. Guy Ritchie & Jason Statham Action Pic ‘Wrath Of Man’ Takes Over May Weekend Vacated By ‘Black Widow’
  10. D'Alessandro, Anthony. „'Chaos Walking': Daisy Ridley-Tom Holland Pic Gets Release Date”, 2020. február 6. (Hozzáférés: 2021. május 28.) 
  11. D'Alessandro, Anthony. „Josh Hartnett Reteams With Guy Ritchie & Jason Statham For Miramax STX Thriller”, 2021. január 21. (Hozzáférés: 2021. május 28.) 
  12. Sneider, Jeff: Exclusive: Guy Ritchie's New Jason Statham Movie 'Wrath of Man' Sets Release Date. collider.com , 2021. május 28. (Hozzáférés: 2021. március 12.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wrath of Man című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.