Argylle: A szuperkém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Argylle: A szuperkém
(Argylle)
2024-es brit–amerikai játékfilm

RendezőMatthew Vaughn
Producer
  • Matthew Vaughn
  • Adam Bohling
  • David Reid
  • Jason Fuchs
Műfaj
  • akciófilm
  • kémfilm
  • thrillerfilm
  • regény alapján készült film
  • fantasyfilm
ForgatókönyvíróJason Fuchs
Főszerepben
ZeneLorne Balfe
OperatőrGeorge Richmond
Vágó
  • Lee Smith
  • Tom Harrison-Read
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Forgatási helyszínLondon
Játékidő139 perc[1]
Költségvetés200 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Argylle: A szuperkém (eredeti cím: Argylle) 2024-es amerikai–brit akciófilmvígjáték, amelyet Matthew Vaughn rendezett. A főbb szerepekben Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston és Catherine O’Hara látható.

Amerikában 2024. február 2-án, míg Magyarországon 2024. február 1-én mutatták be a mozikban.[2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

Elly Conway, az introvertált kémregényíró most fejezte be ötödik könyvét Aubrey Argylle-ről, a névadó Argylle-sorozat címszereplőjéről. Egy vonatút során, amelyen a szüleit, Ruthot és Barryt akarja meglátogatni, Ellyt egy valódi kém, Aidan Wylde menti meg egy rajtaütéstől, aki elmagyarázza neki, hogy egy fondorlatos szervezet, a Divízió azért vette célba, mert a regényei látszólag megjósolják a jövőjüket. Aidan Ellyvel együtt Angliába utazik, abban a reményben, hogy a következő fejezetéből kiderül, hogyan lehet megállítani a Divíziót.

Londonban a duó egy "mesterkulcs" után kutat, amely segíthet leleplezni a Divíziót, amelyre Elly is utalt a regényeiben. Mivel gyanítja, hogy Aidan őt is meg akarja ölni, Elly a szüleit hívja segítségül. Amikor megérkeznek, Aidan elárulja, hogy a Divízió ügynökei, és arra kényszeríti őt és Ellyt, hogy elhárítsák őket, mielőtt elmenekülnek. A Franciaországba menekülő Aidan és a CIA korábbi igazgatóhelyettese, Alfie Solomon felfedi, hogy Argylle nem teljesen kitaláció: Elly valójában Rachel Kylle ügynök ("Argylle" látszólag az "R. Kylle" szóból származik), akit a Divízió öt évvel ezelőtt foglyul ejtett és agymosott, és elhitette vele, hogy Dr. Madeline Vogeler (Ruth) és Ritter igazgató (Barry) az igazi szülei; elfojtott emlékeit a regényekbe foglalta, Aidan és Alfie pedig az egyik szereplője, illetve a macskája. A legutóbbi Argylle-regényben Elly már épp felfedte volna a mesterkulcs hollétét, mielőtt lelepleződött volna.

Aidan és Rachel Arábiába utazik, ahol megszerzik a mesterkulcsot, de hamarosan sarokba szorítja őket a Divízió, kiütik őket, és egy hajón a Divízió óceáni bázisára viszik őket. Ritter, a Divízió igazgatója felfedi, hogy Rachel valójában kettős ügynök és az egyik leghűségesebb emberük, ami után felajánlja, hogy kihallgatja Aidant, majd lelövi. Megkeresi nekik Alfie-t is, de elárulja, hogy valójában ő küldte neki a mesterkulcsot, elárulva ezzel a Divíziót. Ritter leállítja az adást, ő és a túlélő Aidan pedig átverekedik magukat a hajón, végül megölik, miután Rachel macskája kikaparja a szemét. Ruth egy mentális kiváltó kóddal Aidan ellen fordítja "lányát", mígnem Keira, egy volt CIA-ügynök, akiről azt hitték, hogy egy Rachellel közös küldetésen halt meg, megöli. Ezután Alfie végül megkapja az üzenetet, és Aidan felrobbantja a Divízió óceánjárójának főhadiszállását.

Rachel, visszatérve írói személyiségéhez, kiadja az Argylle-sorozat utolsó regényét, ahol egy felolvasáson az igazi Argylle felfedi magát, a lány megdöbbenésére és zavarára. A stáblista közepén játszódó jelenetben kiderül, hogy a fiatal Argylle a Kingsman ügynöke, és az első regény az ő életén alapul.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Elly Conway Bryce Dallas Howard Bartsch Kata
Aidan Sam Rockwell Rajkai Zoltán
Ritter Bryan Cranston Hirtling István
Ruth, Elly anyja Catherine O’Hara Básti Juli
Aubrey Argylle Henry Cavill Welker Gábor
Louis Partridge (fiatalon) L. Nagy Attila
Saba Al-Badr Sofia Boutella Bogdányi Titanilla
LaGrange Dua Lipa Mikecz Estilla
Keira Ariana DeBose Peller Anna
Wyatt John Cena Bognár Tamás
Alfred Solomon Samuel L. Jackson Barbinek Péter
Powell aligazgató Rob Delaney Makranczi Zalán
Li Na Jing Lusi Alberti Zsófi
Fowler igazgató Richard E. Grant Epres Attila
Pultos Ben Daniels Fillár István

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

Az filmet 2021 júniusában jelentették be, amelynek rendezője és társproducere Matthew Vaughn lett.[4] A következő hónapokban jelentették be a szereplőgárdát.[5] A filmben Dua Lipa is szerepet kapott, aki a zenét szolgáltatja a címadó dalhoz és a filmzenéhez.[6]

2021 augusztusában az Apple TV+ 200 millió dollárért megvásárolta a film jogait.[7] 2021-ben Vaughn elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt volt ideje dolgozni a filmen.[8]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021 augusztusában kezdődött Londonban, és Európa különböző helyszínein zajlott.[9] A forgatáshoz Greenfordban, Park Royalban és Bovingdonban lévő stúdiókat használtak. A háttérfelvételeket Görögországban és az Amerikai Egyesült Államokban forgatták.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Argylle (12A). BBFC , 2024. január 12. (Hozzáférés: 2024. január 29.)
  2. Dua Lipa Shines as Golden Seductress in First Trailer for Spy Thriller Argylle. People.com . Dotdash Meredith, 2023. szeptember 28. (Hozzáférés: 2024. január 29.)
  3. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2024. IGN. (Hozzáférés: 2024. január 29.)
  4. Marc, Christopher: Exclusive: Director Matthew Vaughn's Next Film Will Be Argyle For Marv Films. The Ronin , 2021. június 1. [2021. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  5. Wiseman, Andreas: Henry Cavill, Sam Rockwell, Bryce Dallas Howard, Bryan Cranston, Dua Lipa, Samuel L. Jackson, John Cena, Catherine O'Hara Set For New Matthew Vaughn Spy Franchise Argylle. Deadline Hollywood , 2021. július 8. [2021. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  6. Dua Lipa to Make Acting Debut in All-Star Spy Thriller Argylle. The Hollywood Reporter , 2021. július 8. [2021. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  7. Apple Lands Matthew Vaughn's Star-Studded Spy Film Argylle In Massive Package Deal. Deadline Hollywood , 2021. augusztus 4. [2021. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  8. Davids, Brian: Matthew Vaughn on The King's Man, the Future of Kingsman and Reuniting with Henry Cavill. The Hollywood Reporter , 2021. december 24. [2021. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  9. Daniels, Nia: Henry Cavill begins UK shoot on Apple spy thriller Argylle, from Matthew Vaughn. Kemps Film and TV Production Services Handbook , 2021. augusztus 23. [2021. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  10. issue one thousand two hundred sixty-one. Production Weekly , 2021. augusztus 26. [2021. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 30.)

További információk[szerkesztés]