Mr. és Mrs. Smith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mr. és Mrs. Smith
(Mr. and Mrs. Smith)
2005-ös amerikai film

A Mr. és Mrs. Smith magyar nyelvű moziposztere
A Mr. és Mrs. Smith magyar nyelvű moziposztere
Rendező Doug Liman
Producer Lucas Foster
Akiva Goldsman
Patrick Wachsberger
Eric McLeod
Arnon Milchan
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • akciófilm
  • screwball comedy film
Forgatókönyvíró Simon Kinberg
Főszerepben
Zene John Powell
Operatőr Bojan Bazelli
Vágó Michael Troncik
Jelmeztervező Michael Kaplan
Gyártás
Gyártó
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 120 perc
Költségvetés 110 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
magyar Fórum Hungary
BemutatóUSA 2005. június 10.
magyar 2005. július 14.
Korhatár16 III. kategória (F/1585/J)
Bevétel 478 207 520 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Mr. és Mrs. Smith témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mr. és Mrs. Smith (eredeti cím: Mr. and Mrs. Smith) 2005-ben bemutatott amerikai akció-vígjáték Doug Liman rendezésében. A címszereplőket Brad Pitt és Angelina Jolie alakítják.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy átlagosnak tűnő házaspár - John Smith és Jane Smith - egy párkapcsolat-terápián vesznek részt, ahol a pszichológus a szokásos kérdéseket teszi fel nekik: mióta házasok? Hol és hogyan ismerkedtek meg? Milyen a szex?

A történet „5 vagy 6 évvel” korábbra ugrik vissza az időben, ahhoz a naphoz, amikor John és Jane Kolumbiában megismerkedtek. A kolumbiai rendőrség az egyedül közlekedő turistákat fokozottan ellenőrzi, ezért John és Jane hirtelen elhatározásból „párt alkotnak”. Majd pár héttel később össze is házasodnak.

Mindketten úgy tudják, hogy a másiknak tisztes polgári foglalkozása van: Jane számítógépes specialista, John pedig építészmérnök. Ez azonban csak a fedőtörténet, ugyanis mindketten bérgyilkosok, de más cégnél dolgoznak.

Egyik alkalommal egy fontos túszt kellene kiiktatni egy lakatlan, sivatagos területen, mielőtt az őt szállító konvoj eléri az USA déli határát. Balszerencséjükre a munkát mindkét cég elvállalja, így a terepen kiderül számukra, hogy egy konkurens cég megbízottja is dolgozik az ügyön, így fegyvereikkel egymás ellen fordulnak és a megbízást egyikük sem tudja teljesíteni. John egy vállról indítható rakétával kilövi a másik kalyibáját, ahol megtalál egy összeroncsolódott laptopot. Egy számítógépes szervizben kiderítik számára nem csak a gép gyártóját és beszállítóját, hanem még a New York-i vevő cég nevét és címét is. Odaérkezve John megdöbbenve tapasztalja, hogy a cég vezetője a felesége. Hazaérve gyanakodni kezd az asszonyra, aki a munkahelyén nyomozást indít az ismeretlen konkurens ellen, akit megbízója szerint 48 órán belül „el kell takarítania”. Egy szándékosan elejtett borosüveg miatt (Jane reflexszerűen elkapja, mielőtt leesne a padlóra, majd szándékosan leejti) lövöldözni kezdenek egymásra - de komolyabban egyikük sem sérül meg - majd szenvedélyesen szeretkeznek.

John barátja szerint (aki maga is bérgyilkos) „a túsz kiiktatása” akció azt a célt szolgálta, hogy egymásnak ugrassza őket, tehát valójában ők maguk a célpontok, akiket mindkét cég holtan akar látni.

John és Jane elhatározza, hogy nem fognak életük végéig menekülni az üldözők elől (ráadásul külön-külön, mert úgy több esélyük lenne), hanem harcolni fognak. Első lépésként kiszabadítják és elrabolják a túszt, aki megerősíti John barátjának teóriáját, miszerint ő csak csali volt (és még jelenleg is az, mert egy jeladó van a nadrágszíjába rejtve). A motelt, ahová a túszt vitték, 1 percen belül kommandósok, helikopterek, rendőrautók veszik körbe, azonban sikerül elmenekülniük, majd a közelben egy otthon-lakberendezési és barkács áruházba törnek be, ahol a nagy számú kommandós megtámadja őket és heves tűzharc tör ki. A kommandósok hullanak, mint a legyek John és Jane pontos lövései nyomán, de ők maguk is megsérülnek, bár mindketten speciális golyóálló mellényt viselnek (ami nem csak a mellkast, hanem a vállat is védi és csillogó felülete van, mint egy lovagi páncélnak). Az utolsó kommandós elestével elcsendesedik a helyszín.

A történetet a párkapcsolat-terápia újabb ülése zárja le, ahol John 10-esre értékeli a szexuális életüket.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
John Smith Brad Pitt Selmeczi Roland
Jane Smith Angelina Jolie Kéri Kitty
Eddie, John barátja Vince Vaughn Kassai Károly
Jasmine, Jane egyik munkatársa Kerry Washington Bognár Gyöngyvér
Benjamin Danz, a csalétek túsz Adam Brody Előd Álmos
Házassági tanácsadó William Ficher Jakab Csaba

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mr. és Mrs. Smith - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 12.)

További információk[szerkesztés]