Fátum Doktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fátum Doktor
Megjelenési információk
Kiadó Marvel Comics
Eredeti neve Doctor Doom
Első megjelenés Fantastic Four #5
1962. július
Megalkotta Stan Lee
Jack Kirby
Fátum Doktor adatai
Valódi neve Victor von Doom
Állapota aktív
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fátum Doktor témájú médiaállományokat.

Fátum Doktor (eredetileg: Doctor Doom, teljes nevén Victor von Doom) egy kitalált főellenség a Marvel Univerzumban. Stan Lee és Jack Kirby keltette életre és a Fantasztikus Négyes 5. számában szerepelt először, 1962. júliusában. Teljes származásának történetét a Fantasztikus Négyes 2. különszámában közölték, 1964-ben. Lee korábban is felhasználta a nevet egy ellenségnek az 1950-es években az Atlas Comics elődvállalat egyik humorképregényében.

Egy ragyogó tudós, korábban Reed Richards osztálytársa is volt. Azonban Richards felé mutatott féltékenysége miatt elkeseredetté vált, ami miatt az arcával történt egy baleset. Arca megcsúnyult, ezért egy tűzforró fémmaszkot vett fel (ami ráégett az arcára), amit rejtélyes szerzetesek kovácsoltak.

Fátumot a Fantasztikus Négyes főellenségének tekintik, de emellett szerepel a Bosszú Angyalai, a Megtorló, az Ezüst Utazó, a Hulk, Amerika Kapitány, az X-Men, Magneto, Nick Fury, Fenegyerek, Rozsomák, Vasember, Venom, Penge, és Pókember ellenségeként is. Egyike a legrégebbi és legismertebb ellenségnek a képregény-történelemben. Egy apró nemzet, Latvéria kormánya ellátja őt diplomáciai mentességgel, amit korábban még egyszer sem használtak képregényben.

A karakter története[szerkesztés]

Victor a híres Werner von Doom és Cynthia von Doom gyermekeként született. Néhány beszámoló alapján Cynthia von Doom meghalt, Fátum csecsemő korában, mások szerint életben volt egészen a kamaszkoráig.

Gyermekkorában felfedezte anyja mágikus készítményeit és titokban elkezdte tanulmányait, felfejlesztve tudományos képességeit. Hírnevét az amerikai Empire State egyetemen szerezte a tudományok dékánjaként, és ezért von Doomnak teljes ösztöndíjat ajánlottak fel. Az Empire State-nél, von Doom először találkozott Reed Richards-szal és Ben Grimm-mel, akik később Mr. Fantasztikusként és a Lényként váltak ellenségeivé. Richards különösen nagy fenyegetést jelent Fátum doktor saját felsőbbrensűség-érzésére. Fátum belekezdett kockázatos extra-dimenzionális kísérletébe.

Fátum kutatásának célja az volt, hogy egy transzdimenzionális kivetítő eszköz segítségével elhunyt édesanyjával felvegye a kapcsolatot. Számításaiba hiba csúszott, amire Richards is figyelmeztette, de büszkesége miatt nem fogadta el tanácsát, hogy tesztelés előtt javítsa ki a hibát. A gép tökéletesen működött 2 perc 37 másodpercig, ami alatt felfedezte, hogy az anyját csapdába ejtették Mephisto poklában. Ezt követően felrobbant és összeroncsolta Fátum arcát; Fátum eredetének legújabb újraértelmezése igazolja, hogy ez Mephisto műve volt, mikor egy csapást mért rá, és pár beszámoló alapján, az arcsérülés csupán az arc egyik felére terjedt ki, egy hosszú recés vágás formájában, a sebhely, melyet Fátum leírhatatlan hiúsága, rettenetes csúfsággá nagyított. Fátum nem ismerte be tévedését és Richardsot hibáztatta a balesetért, mivel egyszerűbb azt hinni, hogy Richards féltékenységből szabotálta a számításait, mint, hogy belátná saját hibáit.

Miután Fátumot kirúgták az iskolából, járta a világot, hogy gyógyírt szerezzen sebhelyes arcára, amire saját hibájának szimbólumaként tekintett. Rátalált a tibeti szerzetesek egyik falvára, ahol néhány évet eltöltött.