A falu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A falu
(The Village)
2004-es amerikai film

The Village - Shyamalan05.jpg
Rendező M. Night Shyamalan
Producer Sam Mercer
Scott Rudin
M. Night Shyamalan
Műfaj
Forgatókönyvíró M. Night Shyamalan
Főszerepben Joaquin Phoenix
Bryce Dallas Howard
William Hurt
Zene James Newton Howard
Operatőr Roger Deakins
Vágó Christopher Tellefsen
Jelmeztervező Ann Roth
Gyártás
Gyártó Touchstone Pictures
Blinding Edge Pictures
Scott Rudin Productions
Covington Woods Pictures Inc.
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 108 perc
Költségvetés 60 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Buena Vista Pictures
magyar InterCom
BemutatóUSA2004. július 26.
magyar 2004. szeptember 23.
Eredeti magyar adó Duna
Korhatár16 éven felülieknek
Bevétel USA 120 millió dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A falu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A falu (The Village) az indiai származású amerikai filmrendező M. Night Shyamalan filmdrámája egy fiatal vak nőről, aki életet próbál menteni, de ehhez kénytelen szembeszegülni szülőfaluja szigorú törvényeivel. A filmet a rendező saját forgatókönyvéből készítette 2004-ben.

A film hangulatáról[szerkesztés]

Mivel a film feloldja a thriller elején kialakuló feszültséget, nem öncélú a félelemkeltés, hanem együtt jár a történet témájával.

„A rendező pedig olyan könnyedséggel terelget, mintha mi, nézők gombnyomásra működnénk, s taszít bele a rettegésbe, hogy a következő képsorral ne csak feloldást nyújtson, hanem meg is nevettessen. A precízen adagolt, szélsőséges érzelmi impulzusok vezetnek aztán olyan feszültséghez, ami az újabb fordulatok rejtette kulcsok és megfejtés ellenére is megmarad és befolyásol.”[3]

Tematika[szerkesztés]

A félelem kialakulása és a leküzdés nehézségei állnak a film középpontjában. A faluvezetés és a fiatalok szembefordulásán keresztül a történet szembeállítja egymással a falusi idill árát és a biztonság mulandóságát is. „A falu – mint filmélmény és munka – több kérdést, témát is felvet többféle szemszögből, azaz befészkeli magát a nézők fejébe vagy fantáziájába, és megdolgoztatja azt.”[4]

Kiindulópont[szerkesztés]

Azt beszélik, hogy a kis falu közelében, az erdőben misztikus lények laknak. Erre különös jelekből következtetnek a falusiak, de a közösség megtalálja a módját annak is, hogy együtt éljen a félelemmel. Őrt állnak, berendezkednek a veszélyre és éveken át boldogok, míg egyszer megszólal a vészharang, ami határsértést jelent. „…A baljóslatú fenyegetés miatt elszabadulnak az indulatok a faluban.” [5]

A történetről[szerkesztés]

A település alapítása óta érvényes, hogy bármi, vagy bárki legyen is az, aki veszélyeztethetné a boldogságot, a legkeményebben fellépnek ellene a falu lakói. A vezetőség ugyanis úgy döntött, hogy soha nem fog válogatni az eszközökben, ha meg kell védeni életformájukat. A thriller bemutatja azokat a következményeket, amelyekhez a falu alapítóinak kezdeti elhatározása vezetett.

Egyedül vág neki a lány a rejtelmes erdőnek, ahol a szóbeszéd szerint veszélyes teremtmények laknak: "azok, akikről nem beszélünk". Mivel az otthon rendje egyik napról a másikra teljesen felbomlott, a lány megkockáztatja, hogy akkor is segítséget hoz, ha ehhez idegen helyeken, vakon tapogatózva kell túljutnia. Egy jelképes világban, határátlépések után a vak szerelem és a halál versenyfutása kezdődik meg. Veszélyes útja során kitárul előtte a világ és sok mendemondát leleplez. Ezek között akad azonban olyan is, amely váratlanul mégis valóra válik, és életére tör.

Vélemények[szerkesztés]

"…most Shyamalan egy, az emberiség kollektív tudatalattijában létező érzéshez nyúlt, mégpedig a megfoghatatlan (sötét) ismeretlentől való rettegésünkhöz."
– Sándor Anna[6]

…a rendező eddigi legfurcsább filmje...
– ekultura.hu[7]

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. index.hu
  2. moziplussz.hu. [2007. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. Sándor Anna. filmtett.hu. [2011. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Sándor Anna. filmtett.hu. [2011. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. index.hu
  6. Sándor Anna. filmtett.hu. [2011. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. Roboz Gábor. Ekultúra/Látnivalók

További információk[szerkesztés]