Idő (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Idő
(Old)
2021-es amerikai film
Rendező M. Night Shyamalan
Producer M. Night Shyamalan
Ashwin Rajan
Marc Bienstock
AlapműPierre Oscar Levy, Frederik Peeters: Sandcastle
Műfaj
Forgatókönyvíró M. Night Shyamalan
Főszerepben Gael García Bernal
Vicky Krieps
Rufus Sewell
Ken Leung
Nikki Amuka-Bird
Abbey Lee
Aaron Pierre
Alex Wolff
Embeth Davidtz
Eliza Scanlen
Emun Elliott
Kathleen Chalfant
Thomasin McKenzie
Zene Trevor Gureckis
Operatőr Mike Gioulakis
Vágó Brett M. Reed
Gyártás
Gyártó Blinding Edge Pictures
OrszágUSA
Nyelv angol
Játékidő 108 perc
Költségvetés 18 millió amerikai dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2021. július 23.
Magyarország 2021. július 29.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 89,4 millió $[1][2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Idő (eredeti cím: Old) 2021-ben bemutatott amerikai–japán–kínai természetfeletti misztikus thriller,[3] amelyet M. Night Shyamalan írt és rendezett. Shyamalan társproducerként is közreműködött a filmben, amely Pierre Oscar Levy és Frederik Peeters Sandcastle című képregénye alapján készült. Shyamalan a lányától kapott egy példányt a könyvből apák napjára, és miután elolvasta, úgy döntött, hogy megvásárolja a történet jogait. A főszerepet Gael García Bernal, Vicky Krieps, Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie, Alex Wolff, Abbey Lee, Aaron Pierre, Rufus Sewell, Ken Leung, Nikki Amuka-Bird, Embeth Davidtz, Emun Elliott és Kathleen Chalfant alakítja.

Az Idő 2021. július 23-án jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban a Universal Pictures forgalmazásában, Magyarországon egy héttel később szinkronizálva, július 29-én az UIP-Dunafilm jóvoltából. Világszerte 89,4 millió dolláros bevételt ért el, és vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól: dicsérték az operatőri munkát és a koncepciót, de kritizálták a forgatókönyvet és a színészi játékot. A film témái és a fordulatos befejezés megosztott fogadtatásban részesült.

Egy trópusi nyaraláson lévő család felfedezi, hogy az eldugott tengerpart, ahol néhány órán át pihennek, valahogy gyors öregedést okoz nekik, és az egész életüket egyetlen napra csökkenti.

Cselekmény[szerkesztés]

A házas Guy és Prisca Cappa egy trópusi üdülőhelyre utazik kisgyermekeikkel, Maddoxszal és Trenttel, a házasságuk felbontását megelőző utolsó családi vakációra. Az üdülőhely menedzserének tanácsára a család felkeres egy félreeső tengerpartot, amelyet három további fél is elfoglal: a rapper Mid-Sized Sedan és női kísérője; egy Charles nevű sebész, felesége Chrystal, kislányuk, Kara, és Charles édesanyja, Agnes; valamint Jarin és Patricia Carmichael, egy összetartó házaspár. A csoportok nyaralását tragédia sújtja, amikor Mid-Sized Sedan társának vízbe fulladt holttestére bukkannak, amit Agnes hirtelen halála követ. Hamarosan furcsa események történnek, többek között a három gyerek tinédzserré válik. A csoport rájön, hogy a tengerpart rohamosan öregíti őket, körülbelül 30 percenként telik el egy egész évnyi fejlődés. Azt is felfedezik, hogy minden család legalább egy tagjának van valamilyen alapbetegsége, és ha megpróbálnak elmenni, akkor elájulnak, és ismét a parton ébrednek fel.

További tragédia következik be, amikor a kamaszodó Kara és Trent közötti kapcsolat következtében Kara rövid időn belül szülni kezd, de a baba gyorsan meghal a tengerpart hatásaitól. Trent és Maddox megtalálják egy korábbi útitársuk jegyzetfüzetét, valamint arra utaló jeleket, hogy figyelik őket. A távozási kísérletek egyre feszültebbé válnak, amikor Charles egyre súlyosbodó skizofréniája miatt megöli Mid-Sized Sedant. Jarin megfullad, Kara pedig a halálba zuhan, miközben a kiutat keresik, Patricia és Chrystal meghalnak a súlyosbodó epilepszia, illetve hipokalcémia miatt. Charles végül éjszaka skizofréniás rohamban megtámadja Guyt, de Prisca egy rozsdás késsel megvágja, ezzel halálos fertőzést okozva. Az éjszaka folyamán az idős Guy és Prisca kibékülnek, mielőtt pillanatokkal később meghalnának.

Mivel másnap reggelre már csak az immár felnőtt Maddox és Trent van életben, Trent ismét előkeresi a menedzser unokaöccsétől kapott titkos üzenetet, ami összefüggésben lehet a víz alatti korallátjáróval. Abban a hitben, hogy az átjáró lehetővé teszi számukra, hogy eszméletvesztés nélkül elhagyják a partot, ő és a húga átúsznak a korallokon keresztül. Miután nem sikerül kijönniük a vízből, az üdülőközpont egyik alkalmazottja, aki figyeli őket, jelenti, hogy az egész csoport meghalt.

Kiderül, hogy az üdülőhely egy új gyógyszerek klinikai vizsgálatát végző kutatócsoport álcája, amely a betegségeiben szenvedő vendégeket akaratlanul is kísérleti alanyként használja fel. Mivel a tengerpart természetszerűen felgyorsítja a vendégek életét, a kutatók képesek voltak egy nap alatt elvégezni a gyógyszerek élethosszig tartó tesztelését. A kutatók tovább haladnak egy új csoport partra csalogatásával, de megzavarja őket Trent és Maddox érkezése, akik túlélték a víz alatti úszást. A jegyzetfüzetet bizonyítékként használva több vendég eltűnésére, a testvéreknek sikerül a rendőrséget az üdülőhelyre irányítaniuk. Miután a kutatókat letartóztatják, Trent és Maddox hazamennek a nagynénjükhöz, bizonytalanul a jövőjüket illetően.

Szereplők[szerkesztés]

Gael García Bernal (fent) és Vicky Krieps (lent) mint Guy és Prisca
Szerep Színész Magyar hang[4]
Guy Cappa Gael García Bernal Lengyel Tamás
Prisca Cappa, Guy felesége Vicky Krieps Bartsch Kata
Charles Rufus Sewell Fillár István
Trent Cappa, Guy és Prisca fia Nolan River (6 évesen) Vida Bálint
Luca Faustino Rodriguez (11 évesen) Kelemen Noel
Alex Wolff (15 évesen) Kenéz Ágoston
Emun Elliott (Felnőtt) Dévai Balázs
Maddox Cappa, Guy és Prisca lánya Alexa Swinton (11 évesen) Engel-Iván Lili
Thomasin McKenzie (16 évesen) Terdik Sára
Embeth Davidtz (Felnőtt) Kisfalvi Krisztina
Chrystal, Charles felesége Abbey Lee Földes Eszter
Patricia Carmichael Nikki Amuka-Bird Bognár Gyöngyvér
Jarin Carmichael Ken Leung Láng Balázs
Kara, Charles és Lisa lánya Kylie Begley (6 évesen) Nagy Zselyke Hanna
Mikaya Fisher (11 évesen)
Eliza Scanlen (15 évesen) Schmidt Sára
Mid-Sized Sedan / Brendan Aaron Pierre Gacsal Ádám
Agnes, Charles anyja Kathleen Chalfant Tímár Éva
Niels Gustaf Hammarsten Schnell Ádám
Madrid Francesca Eastwood Törőcsik Franciska
Sidney Matthew Shear Baráth István
Idlib Kailen Jude Kovács András Bátor
Kisbusz sofőrje M. Night Shyamalan Crespo Rodrigo
Greg Mitchel Daniel Ison Varga Gábor

A film készítése[szerkesztés]

2019 októberében jelentették be, hogy Shyamalan a Universal Studios-szal együttműködve két új thrillerfilmet készít, amelyeknek a rendezője, forgatókönyvírója és producere is lesz.[5]

2020 májusában Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie, Aaron Pierre, Alex Wolff és Vicky Krieps tárgyalásokat folytattak a szereplőválogatásról.[6] A következő hónapban megerősítették szereplésüket, valamint Abbey Lee, Nikki Amuka-Bird és Ken Leung is csatlakozott a stábhoz.[7] Gael García Bernal júliusban írta alá szerződését a filmbe.[8] 2020 augusztusában Rufus Sewell, Embeth Davidtz és Emun Elliott csatlakozott a szereplők köreihez.[9] Alexa Swinton csatlakozott a 2020 szeptemberében kezdődött forgatáshoz, míg decemberben Nolan River is követte őt.[10]

A forgatás hivatalosan 2020. szeptember 26-án kezdődött a Dominikai Köztársaságban, a film címének bejelentésével együtt.[11] Ez az első alkalom, hogy Shyamalan teljes egészében Philadelphián kívül forgatott. A gyártás 2020. november 15-én fejeződött be.[12]

Bemutató[szerkesztés]

A film 2021. július 23-án került a mozikba.[13] Eredetileg ugyanabban az évben február 26-án akarták megjeleníteni, de a COVID-19 világjárvány miatt elhalasztották.[14]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Old (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Old (2021). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. augusztus 1.)
 2. Old (2021). The Numbers . (Hozzáférés: 2021. augusztus 1.)
 3. https://www.universalpictures.com/movies/old
 4. Idő (Old) - a magyar hangok. DVDNews, 2021. július 27. (Hozzáférés: 2021. július 28.)
 5. M. Night Shyamalan Has Two More Thrillers In Works At Universal. [2020. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 6. M. Night Shyamalan Untitled Universal Movie Sets Cast With Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie & More. [2020. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 7. M. Night Shyamalan Sets Abbey Lee, Nikki Amuka-Bird & Ken Leung For Universal Thriller. [2020. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
 8. Gael García Bernal Joins M. Night Shyamalan's Next Film. [2020. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 21.)
 9. Kroll, Justin: Rufus Sewell, Embeth Davidtz And Emun Elliot Round Cast of M. Night Shyamalan's Next Film. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2020. augusztus 20. [2020. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 20.)
 10. N'Duka, Amanda: Cory Hardrict To Star In 'Karen' Drama; Mauricio Hena Joins 'Panama'; Nolan River Cast In 'Old' – Film Casting Briefs. Deadline Hollywood , 2020. december 18. [2020. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 18.)
 11. Sneider, Jeff: Exclusive: M. Night Shyamalan's 'Old' Is Inspired by Graphic Novel 'Sandcastle' (amerikai angol nyelven). Collider , 2020. szeptember 26. [2020. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 26.)
 12. Night Shyamalan, M: Wrapped production on @oldthemovie It was an incredible experience. Beyond grateful to the people of the Dominican Republic who were so caring & welcoming. It is one of the most beautiful countries filled with the sweetest people. Thinking of you as I head back to Philly.. Twitter , 2020. november 15. [2021. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 15.)
 13. Universal Sets M. Night Shyamalan's Next Movie for July 2021. [2020. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 23.)
 14. McClintock, Pamela: Universal Bumps 'Nobody' to Winter, Delays M. Night Shyamalan's Untitled Film (angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2020. április 7. [2020. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 7.)

További információk[szerkesztés]