Ugrás a tartalomhoz

Apák napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apa és fia egy tóparton apák napján

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja.[1][2][3] Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Története[szerkesztés]

USA[szerkesztés]

Amerikában – a Crestonban született – Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője.[4] Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét (a legkisebb újszülött volt, a legnagyobb 9 éves) második felesége halálát követően (1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe). A kezdeményezés lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyáknapi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is. Így az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is részt vett a spokane-i apák napja ünnepségen. William Jackson Smart 1917-ben, 77 évesen, lánya Sonora Smart Dodd házában, gyermekei által körülvéve távozott el az élők sorából. Rendkívül nagy családja volt, összesen 14 gyermeket nevelt fel (első házasságából 4, második házasságából 3 mostoha és 7 saját gyereke volt). Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy a napot nyilvánítsák országos szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

Az utóbbi években a kereskedők alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor általában a műszaki cikkek és a szerszámok kereslete növekszik.

Katolikus hagyományok[szerkesztés]

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.[5]

Dátumok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az apahiányt a fiú és a lánygyerek is megszenvedi – egy életre szólóan
  2. Apák és gyermeknevelés. [2017. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 18.)
  3. Apa nélkül felnőni. [2017. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 18.)
  4. Meet Sonora Smart Dodd, the woman who started the tradition of Father's Day. (Hozzáférés: 2020. június 22.)
  5. Az édesapákat ünnepeljük ma. [2020. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 22.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]