William Jennings Bryan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Jennings Bryan
William Jennings Bryan 1908-ban
William Jennings Bryan 1908-ban
Született 1860. március 19.
 USA
Elhunyt 1925. július 26. (65 évesen)
 USA
Sírhely Arlingtoni Nemzeti Temető
Foglalkozása
Iskolái Illinois College

William Jennings Bryan Signature 2.svg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Jennings Bryan témájú médiaállományokat.

William Jennings Bryan (Amerikai Egyesült Államok, Illinois állam, Salem, 1860. március 19. - †Amerikai Egyesült Államok, 1925. július 26.) meghatározó amerikai politikus, külügyminiszter.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Bryan 1860-ban született Illinois államban. Édesapja Silas Lillard Bryan, édesanyja Mariah Elizabeth (szül.: Jennings) Bryan. Édesanyja angol származású volt, s igen mély kötődés fűzte a gyökereihez. Vallásos baptista volt, ebben a szellemben nevelte fel fiát, William-et is. A fiú megtartotta ezen szokását és egész életében vallásos maradt.

Az általános iskolát szülőhelyén, Salemben végezte egészen tizenöt éves koráig. Ekkor ugyanis a Jacksonville-i Whipple Akadémián folytatta tanulmányait. Nevelői már ekkor észrevették feltűnően jó beszélő és szónoki képességeit, melyeknek későbbi politikai karrierje során nagy hasznát vette. Később a Chicago-i Jogi Egyetemen hallgatott jogot. A politikai iránt egyetemi évei végén kezdett érdeklődni. S nem sokkal ezután már csatlakozott is a Demokrata Párthoz.

Politikai pályája[szerkesztés]

Főiskoláinak elvégzése után, 1887-ben Nebraska államba, Lincolnba költözött. Itt lett a Demokrata Párt tagja, s néhány évvel később kongresszusi képviselővé választották Bryant. Ezt a pozíciót 1895-ig meg is tartotta. Egy évvel pozíciójának elvesztése előtt 1894-ben versenybe szállt a szenátori székért, azonban nem választották meg.

1896-ban az országos demokrata elnökjelölő gyűlésen megnyerte az elnöki székhez szükséges indulási jogot, így a párt elnökjelöltje lett.

Az ezt követő három elnökválasztás idején a demokrata párt legfőbb jelöltjeként indult. Beszédeiben a munkások jogaiért állt ki és többször is felszólalt a nagyvállalatok vezetői ellen. Azonban 1900-ban és 1908-ban sem sikerült elnökválasztást nyernie.

1913-ban Wilson elnök kormányában a külügyminiszteri tárcát kapta meg, amelyet 1915-ig végzett.

Utolsó évei[szerkesztés]

A politikától nem vonult vissza és egészen 1925-ben bekövetkezett haláláig ismert közéleti személyiség maradt.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]