Lindley Garrison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lindley Miller Garrison
Garrison 1913-ban
Garrison 1913-ban
Született 1864. november 28.
 USA
Elhunyt 1932. október 19. (67 évesen)
 USA
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása jogász
Iskolái
  • Harvard Egyetem
  • Pennsylvaniai Egyetem
  • University of Pennsylvania Law School

Lindley Miller Garrison (Amerikai Egyesült Államok, New Jersey, 1864. november 28.Amerikai Egyesült Államok, New Jersey, 1932. október 19.) amerikai politikus, hadügyminiszter.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1864-ben született a New Jersey állambeli, Camden városában. Nagy valószínűséggel alapfokú tanulmányait itt végezte, azonban később Philadelphiában volt magántanuló. Feltehetően kiváló tanulmányi eredményei voltak. Tekintve, hogy ebben az időben csupán a gazdagok és a kivételes tehetségűek engedhették meg maguknak a magániskolát.

1885-ben egy évet tanult a Harvard Egyetemen. A diplomáját a pennsylvaniai egyetemen szerezte meg, s a későbbiekben ügyvédként tevékenykedett.

1900-ban házasodott meg.

Politikai pályája[szerkesztés]

Politikai pályafutásának kezdete nagy valószínűséggel az volt, mikor 1904-ben New Jersey állam kormányzó-helyettese lett (40 éves korában). Ezen kinevezése révén azért vált, ismertté mert ő lett az Egyesült Államok történetének legfiatalabb kormányzó-helyettese. Ezen titulust egészen 1913-ig töltötte be.

A Demokrata Párt tagjaként 1913-ban Wilson elnök felkérésére elvállalta a hadügyminiszteri címet. Garrison, tekintettel a feszült európai helyzetre javasolta egy „Szövetségi Tartalék” létrehozását, amelyből a későbbiekben a hadsereg költségeit finanszírozták volna. Bár az Egyesült Államok az első világháború kitörése után néhány hónapig még mindig a harcok békés befejezését sürgette (Pl.: Wilson elnök beszéde 1915. február 26-án: „Amerikának nem szabad beavatkoznia a háborúba.”), ennek ellenére már 1913-ban létrehozták a tartalékot.

A Wilson elnökkel való nézeteltérések miatt azonban 1916-ban lemondott a hadügyminiszteri címről. Helyét Newton Baker vette át.

További élete[szerkesztés]

A politikától való visszavonulása után mint ügyvéd tevékenykedett.

1932-ben hunyt el seabrighti otthonában.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). Millercenter.org. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  • Életrajza (angol nyelven). Firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)