Lindley Garrison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lindley Miller Garrison
Garrison 1913-ban
Garrison 1913-ban
Született1864. november 28.
 USA
Elhunyt1932. október 19. (67 évesen)
 USA
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
TisztségeUnited States Secretary of War
Iskolái
  • Harvard Egyetem
  • University of Pennsylvania Law School
  • Phillips Exeter Academy
SírhelyeWoodlawn Temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Lindley Miller Garrison témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lindley Miller Garrison (Amerikai Egyesült Államok, New Jersey, 1864. november 28.Amerikai Egyesült Államok, New Jersey, 1932. október 19.) amerikai politikus, hadügyminiszter.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1864-ben született a New Jersey állambeli, Camden városában. Nagy valószínűséggel alapfokú tanulmányait itt végezte, azonban később Philadelphiában volt magántanuló. Feltehetően kiváló tanulmányi eredményei voltak. Tekintve, hogy ebben az időben csupán a gazdagok és a kivételes tehetségűek engedhették meg maguknak a magániskolát.

1885-ben egy évet tanult a Harvard Egyetemen. A diplomáját a pennsylvaniai egyetemen szerezte meg, s a későbbiekben ügyvédként tevékenykedett.

1900-ban házasodott meg.

Politikai pályája[szerkesztés]

Politikai pályafutásának kezdete nagy valószínűséggel az volt, mikor 1904-ben New Jersey állam kormányzó-helyettese lett (40 éves korában). Ezen kinevezése révén azért vált, ismertté mert ő lett az Egyesült Államok történetének legfiatalabb kormányzó-helyettese. Ezen titulust egészen 1913-ig töltötte be.

A Demokrata Párt tagjaként 1913-ban Wilson elnök felkérésére elvállalta a hadügyminiszteri címet. Garrison, tekintettel a feszült európai helyzetre javasolta egy „Szövetségi Tartalék” létrehozását, amelyből a későbbiekben a hadsereg költségeit finanszírozták volna. Bár az Egyesült Államok az első világháború kitörése után néhány hónapig még mindig a harcok békés befejezését sürgette (Pl.: Wilson elnök beszéde 1915. február 26-án: „Amerikának nem szabad beavatkoznia a háborúba.”), ennek ellenére már 1913-ban létrehozták a tartalékot.

A Wilson elnökkel való nézeteltérések miatt azonban 1916-ban lemondott a hadügyminiszteri címről. Helyét Newton Baker vette át.

További élete[szerkesztés]

A politikától való visszavonulása után mint ügyvéd tevékenykedett.

1932-ben hunyt el seabrighti otthonában.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). Millercenter.org. [2012. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  • Életrajza (angol nyelven). Firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)