Mike Pompeo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mike Pompeo
Amerikai Egyesült Államok 70. külügyminisztere
Hivatali idő
2018. március 31. – 2021. január 20.
ElnökDonald Trump
ElődRex Tillerson
UtódDaniel Bennett Smith
Antony Blinken

Született1963. december 30. (60 éves)[1]
Orange
PártRepublikánus Párt

HázastársaSusan Pompeo
Foglalkozás
  • jogász
  • üzletember
  • vállalatvezető
  • katonatiszt
  • politikus
Iskolái
Valláspresbiteriánizmus

DíjakOrder of Brilliant Star (2022. március 3.)

Mike Pompeo aláírása
Mike Pompeo aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Mike Pompeo témájú médiaállományokat.

Michael Richard Pompeo (Orange, Kalifornia, 1963. december 30. –) amerikai politikus és üzletember, az ország 70. külügyminisztere. Kinevezése előtt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt. Ezt megelőzően Kansas állam 4. szövetségi választókörzetét képviselte az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházában 2011-től 2017-ig.

Pompeo a Kalifornia déli részén fekvő Orange megyében született és nevelkedett. A középiskola elvégzése után a West Point-i katonai akadémiára járt, ahol évfolyamelsőként végzett 1986-ban. Ezután tisztként szolgált a hadseregben 1986-tól 1991-ig. Századosi rangban szerelt le.

A katonai szolgálat után a Harvard Egyetem jogi karára járt, ahol szerkesztője volt a nagy presztízsű Harvard Law Review szakmai folyóiratnak. 1994-ben végzett.

A jogi egyetem elvégzése után a washingtoni Williams & Connolly jogi irodánál helyezkedett el ügyvédként; adójoggal foglalkozott. 1996-ban Kansasba költözött, és társalapítója lett a Thayer Aerospace nevű repülőgépalkatrész-gyártó cégnek. Később a Sentry International nevű, olajbányászati gépeket gyártó cég elnöke lett.

2010-ben Pompeo politikai pályára lépett, és a Republikánus Párt képviselőjelöltjeként sikerrel indult a kongresszusi választáson a kansasi 4. számú választókerületben. 2011. január 3-án lépett hivatalba, és ezt követően újraválasztották 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is. Nem sokkal a 2016-os választások után – 2017. január 23-án – Donald Trump elnök kinevezésével a CIA igazgatója lett.

Tizenöt hónapos hírszerzőfőnöki munka után 2018. április 26-án külügyminiszter lett.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mike Pompeo című skóciai angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GeneaStar
  2. a b Biographical Directory of the United States Congress (angol nyelven). United States Government Publishing Office, 1903