Nebraska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nebraska
Nebraska zászlaja
Nebraska zászlaja
Nebraska címere
Nebraska címere
Közkedvelt elnevezés: Cornhusker State
Map of USA highlighting Nebraska.png
Közigazgatás
Fővárosa Lincoln
Legnagyobb város Omaha
Kormányzó Dave Heineman (R)
Hivatalos nyelv angol
Postai rövidítés NE
ISO 3166-2 US-NE
Felvétel az Unióba
sorrendben 37.
dátuma 1867. március 1.
Rangsor
terület szerint 16.
népesség szerint 38.
népsűrűség szerint 42.
Népesség
Népesség 1 896 190 fő (2015)[1]
Népsűrűség8,6 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
összesen200 520 km²
ebből víz0,6 %
Időzóna

CST: UTC-6/-5 (keleti)
MST:

UTC-7/-6 (nyugati)
Szélesség é. 40° – é. 43°
Hosszúság ny. 95°25' – ny. 104°
Kiterjedés
kelet-nyugati340 km
észak-déli690 km
Domborzat
legmagasabb pont1653 m
átlagmagasság790 m
legalacsonyabb pont256 m
Nebraska weboldala

Nebraska az Amerikai Egyesült Államok 37. tagállama. Az állam az USA középső részén, a Magas-síkság és a Mississippi-fennsík találkozásánál fekszik. Fővárosa Lincoln, legnagyobb városa Omaha. Elnevezése az indián Ní Btháska kifejezésből származik ami sima vizet jelent. Ez valószínűleg a Platte folyóra utal, amely átszeli az államot. Nebraska az USA mezőgazdasági szempontból egyik legjelentősebb tagállama.

Történet[szerkesztés]

1854. május 30-án a Kansas-Nebraska törvény hozta létre Kansas és Nebraska államot. Ekkor Nebraska székhelyéül Omahát jelölték ki. A telepesek első nagy hulláma 1860-ban érkezett Nebraskába, mivel a szövetségi kormány szabad területnek minősítette az államot. Mivel az állam nagy része füves puszta volt, a telepesek házaikat erdős részek közelében alakították ki. Nebraska 1867-ben vált az USA teljes jogú tagállamává, röviddel az amerikai polgárháború után. Ekkor az állam székhelye Omaha helyett Lancaster lett, amelyet később Lincolnak kereszteltek át Abraham Lincoln, a meggyilkolt amerikai elnök tiszteletére.

Földrajz[szerkesztés]

Nebraska északon Dél-Dakota, keleten Iowa, délkeleten Missouri, délen Kansas, délnyugaton Colorado, nyugaton pedig Wyoming állammal határos. Az állam keleti határa megegyezik a Missouri folyó vonalával. Nebraska 93 megyével és kettő időzónával rendelkezik. Az úgynevezett központi idő az állam keleti felét, míg a hegyi idő Nebraska nyugati részét uralja.

Az államot három folyó szeli át nyugat felől. A Niobrara északon, a Platte középen, a Republican folyó pedig délen folyik és torkollik bele a Missouri folyóba.

Éghajlat[szerkesztés]

Nebraskában keleti felében a nedves kontinentális, nyugati felében félszáraz klíma uralkodik, ám az átlaghőmérséklet viszonylag egységes. A nyár forró, a tél hideg. Az éves átlagos csapadékmennyiség keletről nyugatra csökken. Évente 65-90 cm hó hull átlagosan. Nebraskában az eddig mért legmagasabb hőmérséklet 48 °C volt. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -44 °C-t 1936-ban mérték.

Nebraska az ún. Tornado Alley-ben (Tornádó folyosó) fekszik, ezért a tavaszi és nyári hónapokban gyakoriak a zivatarok. A tornádók is ebben az időszakban a leggyakoribban.

Gazdaság[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Nevezetességek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]