Serranilla-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Serranilla-sziget
Ország
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
FekvéseKarib-tenger
Szigetek száma3
Terület0,3 km²
Hosszúság45 km
Szélesség37 km
Elhelyezkedése
Serranilla-sziget (Kolumbia)
Serranilla-sziget
Serranilla-sziget
Pozíció Kolumbia térképén
é. sz. 15° 50′, ny. h. 79° 50′Koordináták: é. sz. 15° 50′, ny. h. 79° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Serranilla-sziget témájú médiaállományokat.

A Serranilla-sziget (angolul: Serranilla Bank, spanyolul: Isla Serranilla, Banco Serranilla vagy Placer de la Serranilla) egy egykori atoll, ma részben elsüllyedt zátony apró, lakatlan szigetekkel a Karib-tenger nyugati részén. A nicaraguai Punta Gordától 350 km-re északkeletre, Jamaicától 280 km-re délnyugatra található. A hozzá legközelebbi szárazföld a mintegy 110 km-re keletre fekvő Petrel-szigetek.

Először 1510-ben jelent meg spanyol térképeken. Jelenleg Kolumbia közigazgatása alatt áll San Andrés y Providencia megye részeként, de a fennhatóságot az Amerikai Egyesült Államok, Honduras, Nicaragua és Jamaica is vitatja. Az Egyesült Államok külső területként tartja számon.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Serranilla Bank című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]