Palmyra-atoll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palmyra-atoll
Az atoll nem hivatalos zászlaja
Az atoll nem hivatalos zászlaja
Közigazgatás
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Fekvése Csendes-óceán
Szigetcsoport Északi-Sor-szigetek
Terület 12 km²
Elhelyezkedése
Palmyra Atoll-CIA WFB Map.png
Palmyra-atoll (Csendes-óceán)
Palmyra-atoll
Palmyra-atoll
Pozíció a Csendes-óceán térképén
é. sz. 5° 52′ 53″, ny. h. 162° 04′ 47″Koordináták: é. sz. 5° 52′ 53″, ny. h. 162° 04′ 47″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Palmyra-atoll témájú médiaállományokat.

A Palmyra-atoll egy lakatlan 12 km2 területű atoll a Csendes-óceán északi részén. Földrajzilag az Északi-Sor-szigetek tagja. Az atoll az Egyesült Államokhoz tartozik. Az államhatalom működése azonban meghatározatlan. Azaz az amerikai elnök kizárólagos döntési kompetenciájába tartozik, hogy miképp kormányozza a területet.

Az USA alkotmányjoga különbséget tesz "bekebelezett" és "bekebelezetlen" területek között, valamint "szervezett" és "szervezetlen" területek között.

Szervezettnek minősül az a terület, melynek van saját szervezett közigazgatása, míg szervezetlen az, aminek nincs, jellemzően ezek - egy kivétellel - lakatlan területek, melyeken értelemszerűen nem is lehetne közigazgatást szervezni, ill. olyan kis lakosságú területek, hogy nem érdemes megszervezni rajtuk a közigazgatást. Ami a bekebelezett/bekebelezetlen megkülönböztetést illeti, pillanatnyilag minden amerikai külbirtok bekebelezetlen, egyetlen kivétellel: ez Palmyra-atoll, mely a Csendes-óceán központi részén található. A bekebelezett státusz azt jelenti, hogy az illető terület szerves része az USA-nak, vonatkozik rá automatikusan a teljes amerikai jogrend, lakosai pedig amerikai állampolgárok, viszont nem a szövetségi állam tagja (hiszen nem állam), hanem a szövetségi központi kormány alá tartozik. Tehát valójában Palmyra-atoll nem is tekinthető teljes mértékben külbirtoknak jogi értelemben.

Palmyra atoll bekebelezett státuszának történelmi oka van. Palmyra-atoll eredetileg Hawaii része volt. Mielőtt Hawaii amerikai szövetségi állammá vált volna, státusza természetesen "bekebelezett" volt, azonban az államiság elérésekor Palmyra le lett választva területéről, viszont a már megszerzett státusz megmaradt. Természetesen Palmyra "szervezetlen", hiszen nincs állandó lakossága, így nincs mit "megszervezni" rajta.

A szigetnek nincs őslakossága. Az utóbbi időkben az amerikai állami természetvédelmi szolgálat munkatársai és önkéntesek tartózkodtak kisebb létszámban a szigeten. Palmyra teljes egészében természetvédelmi terület, az atoll látogatása csak előzetes engedéllyel lehetséges. Hosszabb tartózkodás kizárólag tudományos vagy kutatói céllal engedélyezett.

Az atoll északi részén, a Cooper Island-en egy magánkézben lévő repülőtér található, 1500 m-es kifutópályával (ICAO: PLPA).

Az éves csapadékmennyiség 4400 mm, az átlaghőmérséklet 29 °C.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]