Anya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az anya az utód szülőpárjának biológiai és/vagy szociális, jogi nőtagja. A székely rovásban az anya az A képjele (az élet kezdete).

Névváltozatok: asszony anya, édesanya,házisárkány, gyöngy anya (M. nyelvtört. 96.)

la: mater, hu. la: materfamiliaris, vera mater
Rövidítések:

Különféle társadalmi, kulturális, vallási, jogi, genealógiai szerepe ik. Van édesanya, mostohaanya, biológiai anya, a stb. Biológiai mben a gyermekek világra hozója, génállományuk felének Jogi értelemben a biológiai vagy a családba házasság útján ekerült nőnemű szülő, aki nagykorúságukig a gyermekeket al közösen neveli és testi-lelki egészségükért felelősséggel tartozik.

Az anya elsődleges történelmi szerepe a gyermekek felnevelése volt, de ebben a 20. századtól a nyugati világban az egyre nagyobb feladat hárul. Az anya társadalmi és vallási helyzetét a jog és a vallási előírások határozzák meg, melyek elsődleges funkciója a múltban a legitim utódlás biztosítása volt a családon belül. Ezért a nőket számos hátrányos jogi, erkölcsi és vallási megkülönböztetés érte.

A nemesi családokban az anya származása is rendkívül fontos volt. Egyes tisztségek elnyeréséhez (kamarás, máltai lovag stb.) apai és anyai ágon egyaránt meghatározott számú nemesi őst kellett kimutatni. A nemesi családok anyai ágon is igyekeztek minél előkelőbb ősöket felmutatni, mely a tekintély-növekedés mellett számos jogi (öröklés, hivatalviselés) és társadalmi előnnyel is kecsegtetett. A birtokperek során részletes genealógiákkal, családfákkal érveltek, egyes országokban pedig az apa és a gyermekek címerébe a címerörökös anya (családja utolsó nőtagjának) címerét is felvették.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]