Széttörve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Széttörve
(Split)
2016-os amerikai film
Rendező M. Night Shyamalan
Producer
  • M. Night Shyamalan
  • Marc Bienstock
  • Jason Blum
Műfaj thriller, horror
Forgatókönyvíró M. Night Shyamalan
Főszerepben
Zene West Dylan Thordson
Operatőr Mike Gioulakis
Vágó Luke Franco Ciarrocchi
Gyártás
Gyártó Blumhouse Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 118 perc
Költségvetés 9 millió USD (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG-13 (mozi)
  • Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 278,5 millió USD[2]
Kronológia
ElőzőA sebezhetetlen
KövetkezőÜveg
További információk

A Széttörve (eredeti cím: Split) 2016-os amerikai film, amelyet M. Night Shyamalan írt és rendezett. A főszereplők James McAvoy, Anya Taylor-Joy és Betty Buckley. A mozifilm készítője a Blumhouse Productions, a forgalmazója az Universal Pictures. Műfaját tekintve pszichothriller és pszichohorror.

Az Egyesült Államokban 2017. január 20-án mutatták be a mozikban, Magyarországon egy nappal korábban szinkronizálva, január 19-én az UIP-Dunafilm forgalmazásában. Elkészítették a film folytatását, melynek címe: Üveg.

A film forgatása 2015. november 11-én kezdődött Pennsylvania, Philadelphiában. A film 2016. szeptember 26-án debütált a Fantastic Fesztiválon, majd az Egyesült Államokban megjelent 2017. január 20-án az universal Pictures által. A film kritikai szempontból pozitív visszajelzéseket kapott az értékelőktől, valamint néhány kritikus jelölte Shyamalan barátságos visszatérését, bár egyesek kritizálták a filmbéli mentális betegségek észlelését. A Metacritic oldalán a film értékelése 62% a 100-ból, ami 47 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Széttörve 74%-os minősítést kapott, 227 értékelés alapján.[4] A film bevételi szempontból is jól teljesített, ugyanis a 9 millió dolláros költségvetését túl tudta szárnyalni, és több mint 276,9 millió dollárral zárt.

Kevinnek 23 személyisége van. A 24. most fog elszabadulni.
– Mottó

A film végig követ egy olyan férfit, aki elrabol három fiatal lányt, 23 különböző személyisége miatt, és a 24. kezd létrejönni.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Casey Cooke (Anya Taylor-Joy) érzelmileg visszahúzódó tinédzser, akit gyerekkorában molesztált John nevű nagybátyja, aki az apja halála után a lány hivatalos gyámja is lett. Osztálytársaival, Claire-rel és Marciával egy partiról mennének haza, amikor mindhármójukat elrabolja egy disszociatív identitászavarban szenvedő férfi, Kevin Wendell Crumb (James McAvoy). Dr. Karen Fletcher pszichológus diagnosztizálja Kevin állapotát és rájön, hogy többszörös személyiség alakult ki benne, a saját anyja kezei által elszenvedett visszaélései miatt. Miközben Kevin megjelenése stabilnak tűnik, Dr. Fletcher 23 különálló személyiséget azonosít benne; az elméjében ezek a személyiségek egy szobában ülnek egy széken, és várják a „fényt” (Kevin testét), az uralkodó személyisége, „Barry” irányítása alatt. A nő azt is megállapította, hogy Kevin fizikai felépítése megváltozik, mikor új személyiség jön a fénybe. A közelmúltban, „Barry” nem volt hajlandó engedelmeskedni „Dennis” vagy „Patrícia” tendenciájának, részben Dennis hajlamai miatt, amelyek a kiskorú lányokat és Patrícia nemkívánatos vonásait gátolják, valamint mert mindketten imádják, a még nem látott 24. személyiséget, a „Szörnyeteget”. Függetlenül attól, hogy melyik személyiség irányítja Kevint, Dr. Fletcher felhívja telefonon a teljes nevének elmondása miatt.

Kevin a lányokat bezárja egy rejtett szobába munkahelye, az állatkerti gépház alagsorában. A tinédzserek hamar rájönnek disszociatív rendellenességére, ezt Claire megpróbálja kihasználni, hogy elmenekülhessenek, de „Dennis” elkapja és elkülöníti a többiektől. Több napig tartja bezárva őket, eközben Dr. Fletcherrel találkozgat. Az egyik találkozó során, Dr. Fletcher ismerteti, hogy „Dennis” látszólag átvette „Barry” domináns személyiségét, bár Barryvel szeretne kapcsolatba lépni. Emlékezteti egy nem rég történt incidensre, amelyet Barry mondott neki egy hónappal ezelőtt; két tizenéves lány odament hozzá, és a kezeit a melleikre helyezték, amelyet végül „Dennis”-nek váltotta ki érzelmileg. Dr. Fletcher kezdi gyanítani, hogy Kevin, mint „Dennis”, felelős a három eltűnt tinédzserért.

Ez idő alatt, Marcia megpróbál megszökni, de „Patrícia” elkapja és elkülöníti őt. Casey barátkozni kezd „Hedwig”-gel, Kevin egy fiatal kilencéves gyermekszemélyiségével; Később kiderül, hogy „Hedwig” a fény teljes ellenőrzése alatt áll, amelyet „Dennis” és „Patrícia” irányítása biztosít. „Hedwig” elvezeti Casey-t a hálószobájába, hogy megmutassa neki a létező menekülési útvonalat az ablakán keresztül, de kiderül, hogy csak a falára van rajzolva az ablak. A lány elveszi „Hedwig” walkie-talkie-ját és segítséget hív róla, de a walkie másik végén lévő személy nem hisz neki, azt gondolva, hogy valaki csak viccet játszik. Mielőtt meggyőzné a személyt az igaza állításáról, „Patrícia” átveszi Kevin testét, és elkapja Casey-t.

Dr. Fletcher felbukkan Kevin otthonába, és kideríti, hogy a „Szörnyeteg” valóságos, akivel már találkozott. Gyanakszik „Dennis”-szel kapcsolatosan, ezért Dr. Fletcher elkéredzkedik a fürdőszobába, hogy titokban körülnézhessen az otthonában, ahol Claire szobájára rátalál, de mielőtt bármit is tenne, „Dennis” elkapja és Aeroszollal elkábítja, külön szobába elzárja. Míg a „Szörnyeteg” személyiség átveszi első ízben Kevin szuperhumán képességeit, Claire és Marcia próbálnak kiszabadulni szobáikból. Dr. Fletcher visszanyeri tudatát elég időre ahhoz, hogy Kevin teljes nevét leírja egy papírra, de a „Szörnyeteg” visszatér és megöli őt. Casey kiszabadul a szobájából, hogy megkeresse az öreg hölgyet, de a „Szörnyeteg” közben megtámadja Marciát és megeszi, amit rémülten végig néz Claire, majd végül vele is ugyanezt teszi.

Casey rátalál Dr. Fletcher testére és a jegyzetpapírra. „A Szörnyeteg” közeledik hozzá, de megemlíti Kevin teljes nevét, és előhozza őt. A helyzet tanulsága és felismerése alapján, két éve nem irányította a testét, ezért Kevint arra utasítja Casey-t, hogy ölje meg egy puskával. E megállapodás következtében mind a 24 személy elkezd harcolni a „fényért”, de röviddel ezután a „Szörnyeteg” személyisége újra előjön. Casey elmenekül a kabinból egy földalatti alagútba, és kétszer rá lő, de a töltényeknek nincs hatásuk rá. „A Szörnyeteg” elkezdi szétfeszíteni a cella rácsait, amelybe Casey bezárta magát tőle, ám a vállára és az alsó törzsére tekintve, számos régi, elhalványult sebet észlel, amik közül sok vágás önmegcsonkításnak bizonyul. Ezután elkezd örülni, hogy ő „tiszta”. Végül azt a következtetést vonták le, hogy a problémás emberek kivételesek, így „A szörnyeteg” megkíméli Casey életét és eltávozik. Kevin egyik munkatársa megmenti őt, és megtudja, hogy a Philadelphiai Állatkert alatt tartózkodik, ahol Kevin dolgozott és élt. Az egyik rendőrtiszt megkérdezi Casey-t, hogy készen áll-e hazatérni a nagybátyához. Elbizonytalanodva válaszol. „Dennis”, „Patricia” és „Hedwig” egy másik búvóhelyén, kollektív irányítást gyakorolnak Kevin testére, és megcsodálják a „Szörnyeteg” hihetetlen nagy erejét, valamint a világ megváltoztatására irányuló terveiket.

A film zárójelenetében, az étkezde látható, ahol a patrónusok hallgatják Kevin bűneinek médiatájékoztatását, ami az úgynevezett „Horda” elnevezést kapta. Az egyik patrónus megjegyzi, hogy Kevin hasonlít arra a veszélyes terrorista emberre, akit 15 évvel korábban tartóztattak le és mostanra már kerekesszékhez van kötve. A mellette ülő férfiról kiderül, hogy David Dunn (Bruce Willis), aki emlékezteti a védőt, hogy a terrorista neve: „Mr. Üveg”.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Kevin Wendell Crumb: Egy disszociatív identitási rendellenességben szenvedő férfi, aki 23 különböző személyiséggel
rendelkezik, mindegyiknek valami különös vagy veszélyes ő rá tekintve. Kevin testkémiája változik, minden egyes
személyiségével, így a 24. és egyben a végső személyisége, „A Szörnyeteg”.
A személyiségei az úgynevezett „Horda” elnevezést kapta.
James McAvoy Hevér Gábor
Casey Cooke: Egy traumás múlttal és egy önmegkárosító történettel rendelkező fiatal lány, akit Kevin egyik személyisége,
„Dennis” elrabolt, hogy feláldozza őt a Szörnyetegnek. Izzie Coffey, a fiatal 5 éves Casey-t játssza a filmben.
Anya Taylor-Joy Csuha Borbála
Dr. Karen Fletcher: Egy pszichológus, aki megpróbál segíteni Kevinnek, az ő személyiségváltozásán,
és úgy véli, hogy a változása szélsőséges esetekben komoly élettani változásokat idézhet elő.
Betty Buckley Szabó Éva
Marcia: Casey osztálytársa és Claire barátnője, akit „Dennis” elrabolt, hogy szintén feláldozza a Szörnyetegnek. Jessica Sula Lamboni Anna
Claire Benoit: Casey osztálytársa és Marcia barátnője, akit „Dennis” elrabolt, hogy feláldozza őt is a Szörnyetegnek. Haley Lu Richardson Czető Zsanett
John: Casey nagybátyja. Brad William Henke Schneider Zoltán
Mr. Cooke: Casey apja. Sebastian Arcelus Rajkai Zoltán
Mr. Benoit: Claire apja. Neal Huff Seder Gábor
Jai: A biztonsági őr Dr. Fletcher lakóházában.. M. Night Shyamalan Sánta László
David Dunn (Cameoszerep): Pasas a bárban. Bruce Willis Dörner György

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SZÉTTÖRVE. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. február 7.)
  2. Széttörve. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. február 7.)
  3. SZÉTTÖRVE. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  4. SPLIT. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  5. ISzDb – $zéttöRv3 (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)

További információk[szerkesztés]