Arizonai álmodozók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arizonai álmodozók
(Arizona Dream)
1993-as francia–amerikai film

Elaine repülni készül (Faye Dunaway és Johnny Depp)
Elaine repülni készül (Faye Dunaway és Johnny Depp)
RendezőEmir Kusturica
ProducerYves Marmion
Claudie Ossard
Richard Brick
Paul R. Gurian
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Atkins
Emir Kusturica
FőszerepbenJohnny Depp
Faye Dunaway
Jerry Lewis
Lili Taylor
ZeneGoran Bregovic
OperatőrVilko Filac
VágóAndrija Zafranovic
JelmeztervezőJill M. Ohanneson
Gyártás
GyártóCanal +
Constellation
Hachette Première
UGC
Ország Franciaország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő142 perc
Költségvetés19 000 000 C$
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar Budapest Film (mozi)
magyar Jupiter Film (DVD)
Bemutatófrancia 1993. január 6.
magyar 1993. június 4. (mozi)
Díj(ak)ld. a "Díjak és jelölések" fejezetnél
Korhatármagyar 14 év
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Arizonai álmodozók (Arizona Dream) 1991-ben forgatott, de csak 1993-ban bemutatott színes, francia–amerikai filmdráma. A rendező, Emir Kusturica tragikomédiaként határozta meg a film műfaját. Az Arizonai álmodozók Kusturica egyik legvitatottabb alkotása, amely azonban Magyarországon is kultuszfilmmé vált egy viszonylag szűk, de lelkes közönségréteg körében.

A cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Axel, az álmodozó fiatal srác nagybátyja, Leo esküvőjére utazik Arizonába. Állást vállal a férfi elegáns autószalonjában, ahol megismerkedik a vonzó, negyvenes Elaine-nel és mostohalányával, Grace-szel. Ők szintén álmodozók: Elaine repülni szeretne, Grace pedig arról ábrándozik, hogy halála után teknősbékaként születik újjá. A két asszonyt végletes érzelmek kapcsolják össze: szeretet és gyűlölet szélsőségei között élik napjaikat. Alex Elaine hatása alá kerül: a szeretője lesz, és segít neki megépíteni a repülőgépet, amellyel az asszony végre megvalósíthatja a repülésről szőtt álmait. Grace szintén vonzódik Axelhez, s a fiúnak hamarosan nemcsak anya és (mostoha)lánya, hanem a velük való kapcsolat és a nagybátyja által képviselt életforma között is választania kell. A tragédia akkor következik be, amikor látszólag tökéletes a béke és a boldogság hőseink között…

Háttér[szerkesztés]

Az Arizonai álmodozók készítése előtt Kusturica két évig tanított az amerikai Columbia Egyetemen. Ekkor született meg új filmjének ötlete, mellyel korábbi, inkább önéletrajzi jellegű munkái után bővíteni kívánta alkotásainak tematikáját. A forgatókönyvet a rendező egyik tanítványával, David Atkinsszel közösen írta. Az első változat akciótörténet volt egy gyilkosról, ám ez nem tetszett Kusturicának. Végül összegyűjtötték elképzeléseiket, és ezek felhasználásával alkották meg a cselekményt. Kusturica azonban a forgatókönyvet csupán kiindulópontnak tekintette: a lényeg számára most is az volt, hogy mi történik a színészek között a kamera előtt.

Az 1991-es cannes-i filmfesztiválon Kusturica találkozott Claudie Ossard producerrel, aki kedvelte a filmjeit, és tetszett neki a rendező új ötlete is. Ossard támogatásának köszönhetően a francia UGC cég is beszállt a produkcióba. Társpartnerek: Canal+, Constellation, Hachette Première.

Kusturica a szereplőkről[szerkesztés]

Johnny Depp

„Johnny tökéletesen elkötelezte magát a szerepéhez, amely sok tekintetben nagyon bonyolult. A forgatókönyvben Axel nagyon passzív, egyszerűen reagál mindenkire, aki körülötte van. Azt hiszem, Johnny erősebb jellemet alakít, többet nyújt a vásznon.”

Faye Dunaway

„Faye az amerikai művészek azon generációjához tartozik, amelyik tökéletesen professzionista. Ez a szerep olyan erős jelenlétet tett szükségessé, melyet képes volt a filmvásznon megjeleníteni. Elaine szerepe nagyon testreszabott Faye számára: a korosodó, de még vonzó asszony, aki uralja az egész szituációt, s a felszínen minden játszmát megnyer. Ugyanakkor nagyon éretlen és irracionális, s valójában boldogtalan.”

Jerry Lewis

„Kezdettől fogva tetszett neki a forgatókönyv, és azt hiszem, nagyot teljesített. Nagyon együttműködésre kész volt, kooperatív, aki mindenben azt tette, amit kívántam tőle. Ő maga is hozott ötleteket, nagyon szomorúból átváltott viccelődőre, segítvén engem a karakter kidolgozásában.”

Lili Taylor

„Soha nem dolgoztam eddig még senkivel, aki annyi energiát adott volna a munkájához, aki ennyire nyitott, fogékony és formálható a megközelítéseiben. Úgy vélem, jelenleg ő az Egyesült Államok egyik legnagyobb tehetsége.”

Érdekességek[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Berlini filmfesztivál
Brothers Manaki Nemzetközi Filmfesztivál
  • 1993 díj Vilko Filac, Golden Camera 3000-díj
Varsói Nemzetközi Filmfesztivál

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A szócikk szövege az Internet Movie Database adatai és a Filmhírek 1993. júniusi számában megjelent információik felhasználásával készült.