Észak-Északnyugat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Észak-Északnyugat
(North by Northwest)
North by Northwest movie trailer screenshot (38).jpg
Főcím kép
Rendező Alfred Hitchcock
Producer Alfred Hitchcock
Forgatókönyvíró Ernest Lehman
Főszerepben Cary Grant
Eva Marie Saint
Zene Bernard Herrmann
Operatőr Robert Burks
Vágó George Tomasini
Gyártás
Gyártó MGM
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 136 perc
Költségvetés 4 000 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó MGM
Bemutató USA 1959. július 28.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Észak-Északnyugat (North by Northwest) 1959-ben készült technicolor amerikai film Alfred Hitchcock rendezésében Cary Grant főszerplésével. Munkacímek: Breathless (USA); In a Northwesterly Direction (USA); The Man in Lincoln's Nose (USA).

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cary Grant a híres repülőgép üldözéses jelenetben

Roger O. Thornhill ügyfeleivel ebédel a Plaza Hotel éttermében. Szerencsétlenségére éppen akkor áll fel az asztaltól, amikor egy bizonyos George Kaplant keresnek az étteremben. Nem sejti, hogy a teremben valakik azt figyelik, ki jelentkezik a felhívásra. Néhány perccel később két ismeretlen lefogja és elrabolja Thornhillt, aki nem érti a támadást, és fogalma sincs, milyen titkos információkat szeretne tőle erőszakos módszerekkel megtudni egy bizonyos Philip Vandamm, aki nem is titkolja, hogy ellenséges kém. Thornhillt végül elkábítják és egy kocsiba ültetik, majd egy szerpentines hegyi úton elindítják a halálba. A férfi csak a szerencséjének köszönheti, hogy megmenekül. Amikor rendőrökkel tér vissza fogvatartásának helyszínére, megdöbbenve kénytelen nyugtázni, hogy nyoma sincs a kémnek – a ház egy ENSZ nagykövet tulajdona. Thornhill szerencsétlenségeinek sorozata azonban még csak most kezdődik. Nem sokkal később ugyanis a nagykövet holtteste mellett találnak rá a rendőrök, miközben a gyilkos fegyvert fogja a kezében. Hiába bizonygatná ártatlanságát, senki nem hinne neki – menekülnie kell tehát és útközben megfejteni a rejtélyt: mit akarnak tőle az üldözők?!

A film bővelkedik komikus helyzetekben. Feltűnik az érzéki Eve Kendall, aki finoman ingadozik a jófiúk és a rosszfiúk között.

Eva Marie Sant

Vajon megmenekül-e Roger az üldözőitől? Ernst Lehman egyik legjobb forgatókönyvét vitte vászonra, és a filmtörténet egyik legnagyobb akciójelenetét dolgozta ki (permetező repülőgép támadása és hajsza a Mount Rushmore sziklaportréi között) Alfred Hitchcock. A film az egyik legismertebb alkotása. A Saul Bass tervezte főcím is emlékezetes, Bernard Herrmann kísérőzenéje pedig méltó vetélytársa a Psycho és a Szédülés zenéinek. Kim Novak jeges szőkeségével szemben Eva Marie Saint a sebezhető hősnők közé tartozik. Nem az a kérdés, hogy összejön-e a két főszereplő, hanem az, hogy hogyan.

Szereplő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Észak-északnyugatot három kategóriában jelölték Oscar-díjra: legjobb vágás (George Tomasini), látványtervező és eredeti forgatókönyv (Ernest Lehman). A mű 40. helyezést ért el az Amerikai Filmintézet 100 év, 100 film című választásán, és az Internet Movie Database listáján a 25. helyezést érte el a Top 250-ben.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]