Téboly (film, 1972)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Téboly
(Frenzy)
1972-es brit film
Rendező Alfred Hitchcock
Producer Alfred Hitchcock
AlapműArthur La Bern: Goodbye Piccadilly, Farewell Leicester Square
Műfaj
  • bűnügyi thriller
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró Anthony Shaffer
Főszerepben Jon Finch
Alec McCowen
Barry Foster
Zene Ron Goodwin
Operatőr Leonard J. South, Gilbert Taylor
Vágó John Jympson
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 116 perc
Költségvetés USD $3 500 000
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóFranciaország 1972. május
USA 1972. június 21.
Korhatármagyar 16 éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

A Téboly (Frenzy) egy 1972-ben bemutatott angol thriller Alfred Hitchcock rendezésében, ami egy sorozatgyilkosról és a barátjáról szól, akit tévesen a gyilkosságokkal gyanúsítanak. A gyilkosságok részben szexuális indítékai miatt ez az egyetlen Hitchcock-film, ami magasabb korhatár besorolást kapott.

Történet[szerkesztés]

A „londoni fojtogatónak” már sokadik áldozata kerül elő. Senki sem sejti, hogy a sorozatgyilkos egy látszólag tisztes, szeretetre méltó gyümölcskereskedő, aki nem tudja megállni, hogy ne bántsa a nőket, mániájának számos nő esett áldozatul már. Legutóbbi áldozatát azonban nem egyszerű eltüntetni, ezért kapóra jön neki egy régebbi, megszorult ismerőse, akire látszólag könnyen rákenheti a gyilkosságokat…

Richard Blaney egy kocsmában dolgozik, de kirúgják, mert a tulaj szerint lopott. Ő felkeresi az ismerősét, Robert Ruskot, aki gyümölcsöket árul. Rusk felajánlja a segítségét Blaney-nek, de ő úgy érzi, hogy erre nincs szüksége, de kapcsolatban maradnak. Ezután Rusk megöli Blaney feleségét és tovább szedi az áldozatait. A rendőrség Blaney-re kezd el gyanakodni, emiatt ő egy régi barátjánál bújik el, de ott nem maradhat sokáig, mert veszélyes. Rusk nyújt neki szállást, de a rendőrök elfogják, a tárgyaláson pedig bűnösnek nyilvánítják. De sikerül elmenekülnie és felkeresi Ruskot, akire sikerül rábizonyítani a gyilkosságokat.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]