Saul Bass

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Saul Bass
Született 1920. május 8.
Bronx, New York, USA
Elhunyt 1996. április 25. (75 évesen)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Házastársa Elaine Bass
Foglalkozása Grafikus, tervező, filmrendező
Kitüntetései Academy Award for Best Documentary (Short Subject)
Halál okarák

A Wikimédia Commons tartalmaz Saul Bass témájú médiaállományokat.

Saul Bass (New York, 1920. május 8.Los Angeles, 1996. április 25.) amerikai grafikus, tervező, filmrendező. Számos nagy amerikai cég- és filmarculat tervezője volt. Olyan nagy rendezőkkel dolgozott együtt, mint Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Otto Preminger, Billy Wilder és Martin Scorsese, valamint olyan cégek logóját tervezte, mint a United Airlines, az AT&T és a Minolta.

Élete[szerkesztés]

1920. május 8-án Bronxban született, kelet-európai, emigráns zsidók gyermekeként. A bronxi James Monroe középiskola elvégzése után egy manhattani művészeti iskolában (Art Students League) tanul.

1944-46-ig munka mellett a Brooklyni egyetemen tanul a Magyarországról kivándorolt Kepes Györgynél. Kepes megismerteti vele a Moholy-Nagy László által művelt Bauhaus-stílust és az orosz konstruktivizmust.

Kezdetben szabadúszó grafikusként dolgozik New Yorkban reklámcégeknek és filmvállalatoknak, olyanoknak, mint a Warner Bros.. 1946-ban Los Angelesbe költözik, ahol továbbra is művészként dolgozik a reklámiparban. Később saját céget alapít „Saul Bass & Associates” néven (1978-ban a cég neve Saul Bass/Herb Yager and Associates). 1954-ben kapja első megbízását Otto Preminger rendezőtől, a „Carmen Jones” c. filmje plakátjának megtervezésére, ami annyira megtetszik a rendezőnek, hogy a film főcímének grafikai kialakítását is rábízta. Saul Bass ebben a meghatározó munkájában a főcím alatt futó grafikával ráhangolta a nézőket a film témájára és hangulatára, ezzel fokozva a filmélményt. A filmiparban feltűnést kelt és azonnal elismertté válik az 1955-ben bemutatott „Az aranykezű férfi” (The Man with the Golden Arm) c. film főcímével végzett munkája után (a film témája egy heroinfüggő dzsessz-zenész küzdelme a saját káros szenvedélye ellen - ez tabutémának számított az 1950-es évek Amerikájában). 1962-ben feleségül veszi korábbi asszisztensét, Elaine Makaturát (1956-ban lett a stúdió alkalmazottja), akivel később is közösen dolgoznak egy-egy projekten. Egy fiuk és egy lányuk született. Ezután számos filmnek és cégnek a mai napig meghatározó arculatát tervezte meg, ezen felül az 1984-es Los Angeles-i olimpia játékok plakátja is az ő munkája. A legkülönfélébb stílusú, témájú filmek főcímeit tervezte nagyjából negyven éven keresztül.

Martin Scorsese a maga számára az 1990-es években fedezte fel,[1] őt és feleségét (Elaine Bass) bízta meg a Nagymenők (Goodfellas, 1990), a „Cape Fear – A rettegés foka” (Cape Fear, 1991), „Az ártatlanság kora” (The Age of Innocence, 1993) és a Casino (1995) főcímének munkáival. Ez utóbbi film volt Saul Bass utolsó filmes munkája.

1996. április 25-én Los Angelesben, a Cedars-Sinai Medical Center-ben hunyt el non-Hodgkin limfómában (NHL).[2]

Szellemi örökségének tekinthető, hogy az 1960-as években játszódó egyes filmek tiszteletből a munkáira jellemző grafikát alkalmaznak a film bevezetőjében. Ilyen például a Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002),[3] és az X-Men: Az elsők (X-Men: First Class, 2011),[4] és sok más.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

elnyert díjak

 • 1965, Velencei filmfesztivál, San Marco oroszlánja díj, kategória: legjobb film a felnőtté válásról - The Searching Eye (1964)
 • 1969, Oscar-díj, kategória: legjobb dokumentumfilm, rövidfilm - Why Man Creates (1968)
 • 1984, Fantafestival, különdíj - Quest (1984)
 • 1994, Sitges - Catalonian International Film Festival, „Time-Machine” tiszteletdíj

jelölések

 • 1978, Oscar-díj, kategória: legjobb rövidfilm - Notes on the Popular Arts (1978)
 • 1980, Oscar-díj, kategória: legjobb rövidfilm - The Solar Film (1980). Megosztva kapta: Michael Britton

Munkái[szerkesztés]

Délutáni szerelem (1957)
Egy gyilkosság anatómiája

Mozifilmek[szerkesztés]

Céges arculatok és logók[szerkesztés]

 • United Airlines
 • AT&T
 • Minolta
 • Esso
 • BP
 • Continental Airlines

Róla szóló könyvek[szerkesztés]

 • Nelson, G.: Saul Bass, New York, 1967
 • Morgenstern, Joe: Saul Bass: A Life in Film Design, Santa Monica, 1997

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Library | Exhibitions and Events | Saul Bass: biography. BFI, 2012. május 11. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 6.)
 2. nytimes.com
 3. Interview with Olivier Kuntzel and Florence Degas, designers of the Catch Me If You Can title sequence. Artofthetitle.com. Hozzáférés ideje: 2011-12-10
 4. Interview with Simon Clowes, designer of the X-Men First Class title sequence. Watchthetitles.com

Források[szerkesztés]